IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2015 11:47
AK PARTİ KÜTAHYA MİLLETVEKİLİ VURAL KAVUNCU, YENİ YASAYLA YERALTI İŞLERİNİN HAFTALIK İZİNLERİNİN 2 GÜN OLARAK BELİRLENDİĞİNİ KAYDETTİ
AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, yeni yasayla yeraltı işlerinin haftalık izinlerinin 2 gün olarak belirlendiğini kaydetti.
Kavuncu, yaptığı açıklamada, yasayla yeraltında çalışan madencilerine haftada 2 gün tatil verilmesi, emekli yaşının 50’ye çekilmesi, yıpranma paylarındaki değişikler, yıllık izinlerinde artış gibi 10’a yakın maddenin yasalaştığını ifade etti.
Kavuncu, "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa tasarısında yeraltı maden çalışanlarımızın beklediği iki gün hafta sonu tatili düzenlemesi de yer aldı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan maden işçilerimizin çalışma koşullarını değerlendirirken çalışma saatlerinin mutlaka azaltılması gerektiği kanaatini bildirmişti. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu da işçilerimizin hakları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi yönündeki kararlığını çok net olarak ortaya koymuş ve gereken çalışmaların yapılması konusunda talimat vermişti. Gerek 2014 yılında çıkarılan Torba Yasa gerekse de yeni çıkarttığımız İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu için hem Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda hem de Genel Kurul’da yoğun bir çalışma yürüterek işçilerimizin bekledikleri düzenlemeleri yapmış olduk” dedi.
Kavuncu, yeraltı maden sektöründe çalışan işçiler için yapılan düzenlemeleri şöyle özetledi: "55 olan emeklilik yaşı 50 olarak yeniden düzenlendi. Linyit ve Taşkömürü çıkaran madencilere ödenecek ücret miktarı asgari ücretin iki katından az olamayacak. Maden sektöründe çalışan tüm işçiler için çalışılmayan günler de çalışılmış gibi yıpranmaya (fiili hizmet süresi zammına) dâhil edilecektir. Maden yeraltı işlerinde çalışanların hafta tatili, genel tatil, ulusal bayram, yıllık izin, sıhhi izin, eğitim, kurs ve iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri de yeraltında çalışılıyormuş gibi SGK’ya bildirilerek bu sürelerde yıpranmaya dâhil edilecek. Yer altında çalışan madencilere fazla çalışma yaptırılamayacağı (İş Kanununda sayılan zorunlu ve olağanüstü haller dışında) düzenlenmiştir. Zorunlu ve olağanüstü hallerde yapılacak fazla çalışma için ise saat başı ücret en az iki katı olarak ödenecek. Yer altı işlerinde çalışan işçilerin işten çıkarılması kıdem süresine bakılmaksızın ancak gerekçe ile yapılabilecek, gerekçesiz işten çıkarma yapılamayacak, böylece iş güvencesi güçlendirilmiş olacak. Yeraltında çalışan işçiler için yıllık izin süreleri 4 gün artırıldı. Madenciler için yer altında çalışma süresi günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saatle sınırlandırıldı. Böylece maden işçilerine haftada iki günlük izin olanağı sağlandı. Ölümlü iş kazası meydana gelen maden işyerlerinde kusuru yargı kararı ile tespit edilen işveren, mahkeme tarafından kusuru oranında iki yıl süreyle kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanacaktır.Yer altı maden işletmelerinde çalışanların bulundukları yeri ve giriş çıkışlarını gösteren takip sistemini kurmayan işverenlere idari para cezası uygulanacak." (EFE)