Torosların etekleri meyvecilik üssü oluyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2015 09:20

- Konya ve Karaman'ın torosların eteklerindeki ilçeleri için hazırlanan "Konya-Karaman Kuzey Toroslar Meyvecilik Üssü Fizibilite Projesi" Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi

Haberin Devamı

KONYA (AA) - Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman, Taşkent Kaymakamlığı tarafından sunulan "Konya-Karaman Kuzey Toroslar Meyvecilik Üssü Fizibilite Projesi"nin destek almaya hak kazandığını belirtti.

Akman, yaptığı açıklamada, Konya- Karaman bölgesini meyvecilik üssü haline getirebilecek olan projenin 2014 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında desteklendiğini ifade etti.

Konya'nın Taşkent, Hadim ve Bozkır ve Karaman'ın Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla ilçelerinin genel olarak dağlık ve eğimi fazla arazilerden oluştuğuna dikkat çeken Akman, bu nedenle tarıma elverişli alanın az ve verim potansiyellerinin de düşük olduğunı aktardı.

Yörede uzun yılların tecrübesine dayalı mahalli bir tarım kültürünün meydana geldiğini ve yöreye özgü tarım ürünlerinin yetiştirildiğini vurgulayan Akman, şlunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Projenin hayata geçirilmesi ile bölgede Taşkent, Hadim, Bozkır, Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçelerini kapsayacak ve hepsine hitap edebilecek kapasiteye sahip içinde alım merkezleri, soğuk hava deposu, paketleme tesislerinin bulunduğu, ziraat odası ve meyve üretici birliğinin bulunduğu merkez inşa edilebilmesi ve çiftçilerin örgütlenmesinin sağlanacağı sağlam temeller atılmış olacaktır. Taşkent kirazının markalaşması için zemin hazırlanacaktır. Taşkent ilçesinin ihracatta önem arz eden ürünleri için büyük öneme sahip soğuk hava deposu, paketleme, standardizasyon, alım merkezini içinde bulunduran bir meyvecilik üssünün faaliyete geçirilmesi sonucunda ilçenin ihracatçı firmalar tarafından cazibe merkezi haline gelmesi sağlanacaktır. Üretilen ürünlerin markalaşma ve pazarlanmasındaki avantajları yöredeki kamu ve sivil toplum kuruluşlarının benimsemesi, ürün tescili ve üretimin artırılması konularında proje çalışmalarına girmeleri ve yöre halkının bu özel ürününe sahip çıkması sağlanacaktır."

Proje ile yanlış toprak işleme ve tarımsal faaliyetler sonucu erozyona maruz kalarak verim gücünü kaybetmiş tarım arazilerinin üretimde tutulması sağlanarak, yöre çiftçisinin gelirinin artırılacağını dile getiren Akman, " İlçede kurulacak merkez uzun yıllardır geçim sıkıntısı nedeniyle değişik merkezlere göç eden yöre halkının göçünü durduracak hatta tersine göç başlayacaktır. İlçede meyvecilik faaliyetlerine ilginin artması ile yıllardır kullanılmayan tarım arazileri üretime kazandırılacaktır. Çok sayıda tesisi içinde barındıracak merkez önemli bir istihdam alanı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!