Güncelleme Tarihi:
KONYA,(DHA)- KONYA Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, hasat için gerekli hususlara uyulduğunda dane kaybının en aza indirileceğini belirterek, bunun aynı zamanda kalite özellikleri korunarak pazar taleplerine uygun ürün elde etmek için gerekli olduğuna söyledi. Çevik, “ Hububatta hasat nem oranı dane neminin yüzde 13- 14 civarında olması arzu edilir. Daneler elle bastırıldığında ezilmiyor ise uygun nem aralığında olduğu anlaşılır. Tarladaki başaklar altın renginde ve elle ovalandığında daneler başakçık kavuzlarından kolayca ayrılıyorsa hasat için yeterli kuruluğa geldiği anlaşılır. Rutubetin yüksek olduğu sabah erken ve akşam saatlerinde hasat yapılmamalıdır. Tam olgunlaşmamış hububatı hasat etmek kadar, hasadın gecikmesi de çiftçinin zararınadır. Hasadın gecikmesinde hem hasat edilen üründe hektolitre ağırlığı kaybı olacağı gibi hem de gecikmeden dolayı dane kırıkları artmakta ve danedeki protein parçalanması neticesinde piyasada ürün süne emgili gibi işlem görmektedir.''dedi.