Son "demir adamlar" direniyor

Güncelleme Tarihi:

Son demir adamlar direniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2015 11:06

- Toros Dağları'nın eteklerindeki bir beldede demircilik ve nalbantlığı babalarından öğrenen Demir kardeşler, mesleklerini öğretecek çırak bulamıyor - Kardeşlerden Ayhan Demir: - "Yaşımız ilerledikçe duruma bakacağız ve gücümüz yettiği yere kadar bu işi yapacağız" - "Nalbantlık zor. Yeni nesil nalbantlığı yapmayı bırakın, hayvanın ayağını tutmaya bile korkuyor"

Haberin Devamı

KONYA (AA) - RAMAZAN BİLGİLİ / ANIL KURU - Yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında bulunan demircilik ve nalbantlığı babalarından öğrenen Demir kardeşler, mesleklerini öğretecek çırak bulamıyor.

Ateşte eritilen demire bilek gücüyle örs ve balyoz kullanarak şekil veren demirciler ile hayvan tırnaklarının altına nal çakan nalbantlar mesleklerinin yok olmaması için zamana direniyor.

Babalarından demircilik ve nalbantlığı öğrenen Ayhan ve Yunus Demir kardeşler, mesleklerini öğretecek çırak bulamamaktan şikayetçi.

Hadim ilçesinin Dedemli Mahallesi'nde kardeşleriyle demir doğrama atölyesi işleten Ayhan Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, riskli ve çok zor bir iş yaptıklarını söyledi.

Demirciliğin ateş karşısında, çok yüksek enerji harcanarak yapıldığına dikkati çeken Demir, "Yaz dönemini düşünün ateşin karşısında durmak mesele. Kazma, balta, çapa gibi aletleri üretiyoruz. Yaşımız ilerledikçe duruma bakacağız ve gücümüz yettiği yere kadar bu işi yapacağız. Artık çevrede bu işi yapan yok. İşlerimiz eskisiyle kıyaslandığında çok durgun" diye konuştu.

Haberin Devamı

- "Merkep azalınca, iş de azaldı"

Nalbantlığın da iş makinelerinden etkilendiğini vurgulayan Demir, şunları söyledi:

"Eskiden herkeste bir iki tane hayvan bulunurdu. Şimdi çok az. İnsanlar, hayvanları bakması zor olduğu için tercih etmiyor. Eskiden saban vardı, şimdi iş makineleri kullanıyor. Nalbantlık zor. Hayvanın ayağını tıraş ederken elini kesebilirsin, hayvan size vurabilir. Daha önce ben de elimi kestim. Biz işi babamızdan öğrendik. Yeni nesil nalbantlığı yapmayı bırakın, hayvanın ayağını tutmaya bile korkuyor."

- "Yeni nesil öğrenmiyor, merak da etmiyor"

Demircilik yapan kişi sayısının çok az olduğunu vurgulayan Yunus Demir ise babadan öğrendikleri işi çocuklarına öğretemediklerini ifade ederek, "Üç kardeş de aynı işi yapıyor. Babam yaşlı çalışamıyor. Bu meslekleri yeni nesil öğrenmiyor, merak da etmiyor. Gençler Antalya'ya turizm sektöründe çalışmaya gidiyorlar" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!