Selçuklu Belediyesi’ne Bir Ödül Daha

Güncelleme Tarihi:

Selçuklu Belediyesi’ne Bir Ödül Daha
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 11:10

SELÇUKLU BELEDİYESİ'NİN "GEVALE KALESİ ARKEOLOJİK KAZISI" VE "İKİ YAKANIN BULUŞMASI-SİLLE DERESİ" PROJELERİ, TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ TARAFINDAN DÜZENLENEN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI KORUMA PROJE VE UYGULAMALARI ÖZENDİRME YARIŞMASI'NDA "BAŞARI BELGESİ" KAZANDI.

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi’nin “Gevale Kalesi Arkeolojik Kazısı” ve “İki Yakanın Buluşması-Sille Deresi” projeleri, Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamaları Özendirme Yarışması’nda “Başarı Belgesi” kazandı.
Ulusal düzeyde birçok projesi ödül alan Selçuklu Belediyesi, ödüllerine bir yenisini daha ekledi. 2014 yılında Tarihi Kentler Birliği’nden Sille Şapeli Zaman Müzesi ile “Süreklilik Ödülü” kazanan Selçuklu Belediyesi bu yılda, 32 belediyeden 51 projenin katıldığı, “Tarihi Kentler Birliği, Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” ödülleri kapsamında “Gevale Kalesi Arkeolojik Kazısı” ve “İki Yakanın Buluşması-Sille Deresi” projeleri ile “Başarı Belgesine” layık görüldü. Üye belediyeler arasında, kültür mirasını koruma çalışmalarını özendirmek amacıyla düzenlenen yarışmada ödül sahipleri mimarlık, şehircilik, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk ve kent yönetimi alanlarındaki uzmanlardan oluşan Danışma Kurulu tarafından belirleniyor. Ödüller, 18-21 Kasım 2015 tarihleri arasında Antalya’da yapılacak olan YAPEX Fuarında, yarışmaya katılan bütün projelerin yer alacağı sergi ve ödül töreniyle sahiplerine sunulacak.
GEVALE KALESİ ARKEOLOJİK KAZISI
Selçuklu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin iş birliği ile 2012 yılında başlatılan “Gevale Kalesi Arkeolojik Kazı” çalışmalarında 2013 ve 2014 yılında tapınak bölgesi, çeşitli kaya oyma mekanlar ve bazı sarnıçlar ortaya çıkartıldı. 2014 yılında zirveye çıkılarak burada çeşitli mekanlar elde edildi. 60 sarnıcın tespit edildiği ve bu sayının artacağının tahmin edildiği kazı çalışmalarında bu yıl gizli bir geçit bulundu. 300 metre olduğu tahmin edilen gizli geçidin 100-150 metrelik bölümü ortaya çıkartıldı. Sırlı, sırsız seramik kap, kacak, bazı metal objeler ve bunların yanında çeşitli küçük el eşyaları tespit edildi. Ayrıca tapınak, potern (tünel) ve burçların restore edilmesi için çalışmalar başlayacak.
Konya’nın batısında yer alan ve Selçuklu’nun yanı sıra birçok tarihi dönemin önemli muhafız kalelerinden biri olan ve bin 700 metre yükseklikte bulunan Gevale Kalesi, yapılan çalışmalarla Konya turizmine kazandırılacak.
İKİ YAKANIN BULUŞMASI-SİLLE DERESİ
Selçuklu Belediyesi tarafından başlatılan Sille Deresi ıslahında, yaklaşık 1 kilometrelik hat boyunca Sille Deresi beden duvarlarının onarımı, köprülerin ıslahı, duvarların taş ve harpuşta kaplama yapılması, taşkın sularının aktarımı için Tarihi Sille Deresi’nin altına kapalı tünelden aktarma kanalı yapılması gibi birçok çalışma yapıldı. Sille’nin merkezinden geçen ve Sille’yi ortadan ikiye bölen Sille Deresi, 26 noktada bulunan şelaleler, su ve ışık oyunları ile Tarihi Sille’ye gelen misafirlere görsel bir şölen sunuyor.
Sille, Konya’nın kuzeybatısında, merkeze yaklaşık olarak 6 kilometre uzaklıkta iki dağ arasındaki vadi üzerine konumlanmış tarihi bir yerleşim yeri. Geçmişi Milattan Önce (M.Ö.) 7-8’inci yüzyıllara kadar uzanan Sille birçok dini, sosyal ve askeri yapı örneklerini koruyarak günümüze kadar gelmiş ender bölgelerden. Selçuklu Belediyesi, pek çok farklı rengi ve güzelliği bünyesinde barındıran Sille’de tarihi ve kültürel mirası koruyarak, gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacı ile bir dizi restorasyon ve onarım çalışmaları yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!