Selçuk’ta Mehmet Akif Paneli Ve Sergisi

Güncelleme Tarihi:

Selçuk’ta Mehmet Akif Paneli Ve Sergisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2015 13:43

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ (SÜ) EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN ‘MEHMET AKİF ERSOY VE İSTİKLAL MARŞI PANELİ’ İLE İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 94. YILDÖNÜMÜNDE KATILIMCILARA, İSTİKLAL MARŞI’NI ORTAYA ÇIKARAN ŞARTLAR, MEHMET AKİF ERSOY’UN ŞİİRLERİNDEKİ KARDEŞLİK VURGUSU VE İSTİKLAL MARŞI’NI YAZMA SÜRECİNDE MEHMET AKİF’İN YAŞADIKLARI ANLATILDI. PANELDEN SONRA SELÇUK ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ SERGİ SALONU’NDA GERÇEKLEŞEN ‘MEHMET AKİF VE İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ KONULU AFİŞ TASARIM YARIŞMASI SERGİSİ’NE GEÇİLDİ.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı Paneli’ ile İstiklal Marşı’nın kabulünün 94. yıldönümünde katılımcılara, İstiklal Marşı’nı ortaya çıkaran şartlar, Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerindeki kardeşlik vurgusu ve İstiklal Marşı’nı yazma sürecinde Mehmet Akif’in yaşadıkları anlatıldı. Panelden sonra Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sergi Salonu’nda gerçekleşen ‘Mehmet Akif ve İstiklal Marşı’nın Kabulü Konulu Afiş Tasarım Yarışması Sergisi’ne geçildi.
Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonu’nda gerçekleşen panele, Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Âlim Gür, Selçuk Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yaşar Şen, konuşmacılar Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Arıkan ve Araştırma Görevlisi Aysun Çelik, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
“MEHMET AKİF, SADECE ŞAİR DEĞİLDİR”
Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlatıldığı sunumun katılımcılara izletilmesinden sonra geçilen panelde ilk sunumu “İstiklalden İstikbale İki Adım: Bir Marş, Bir Adam” başlıklı çalışmasıyla Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Aysun Çelik yaptı. Milli marşın milletine korkma diye başladığını söyleyen Çelik, “Mesnevi ‘dinle’ ve Kuran-ı Kerim ise ‘oku’ ile başlıyor. İstiklal Marşı da ‘korkma’ diye başlar. Yazıldığı tarihe baktığımızda Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiğini görüyoruz. Vatanını korumak için insanların korkmamasını ve mücadele etmeleri gerektiğini söylemiştir. Mehmet Akif sadece şair değildir aynı zamanda hafız, milletvekili, edebiyat öğretmeni ve veteriner hekimdir. Eskilerin değimiyle ‘Kamil’ yenilerin deyimiyle ideal bir insandır. Yaptığınız meslek ne olursa olsun önemli olan erbabı olup olmadığınızdır. Mehmet Akif buna çok önem vermiştir ve karanlığa küfretmek yerine bir mum yakmaya çalışmıştır. Cephede savaşamasa da cephe gerisinde yaptıklarıyla çok önemli işler başarmıştır” dedi.
“MEHMET AKİF ŞİİRLERİNDE SÜREKLİ KARDEŞLİKTEN SÖZ EDER”
“Mehmet Akif’in Şiirlerinde Kardeşlik Vurgusu” sunumunda büyük şairin şiirlerinde sürekli birlikte ve kardeşçe yaşamayı tekrarladığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün ise, “Biliyorsunuz İstiklal Marşı yazıldığında zafer kazanılmamıştı. Mehmet Akif bu şiiri yazarken korkma diye başlamasının nedeni ise zaferi kazanacağı konusunda zerre kadar tereddüt etmemesidir. Kurtuluş Savaşı ve sonrasında yaşanan sıkıntıları sürekli şiirlerinde ve yazılarında dile getirmiştir. İnsanların hangi milletten olursa olsun aynı ve birbirinden üstün olmadıklarını dile getirmiştir. İnsanların Allah’ın gözünde sadece ibadetleriyle üstün olacaklarını söylemektedir. Arnavut kökenli olan yazarın devletin halkların beraberliği ile daha da büyüyeceğini ve o beraberlikle yükseleceğini dile getirmektedir. Şiirlerine dikkatle bakıldığında ırksal bir üstünlükten söz etmediğini ve sürekli beraber yaşanması gerektiğini vurguladığını göreceğiz” diye konuştu.
GÜZEL SANATLARDA ÖDÜLSÜZ YARIŞMA
Güzel Sanatlar Faktültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen yarışmaya, Türkiye’deki üniversitelerin güzel sanatlar fakültesi öğrencilerinin hazırladığı 106 afişin katıldığını söyleyen Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Elmas, “İstiklal Marşı’nın kabulünün 94. yıldönümü nedeniyle böyle bir yarışma düzenlemeye karar verdik. Süleyman Demirel Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nin Grafik Tasarım Bölümleri’nin bölüm başkanları ve hocalarından oluşan bir jüri oluşturuldu. Gelen afişlerin içinden birinci, ikinci ve üçüncüler seçildi. Bu yarışmada herhangi bir ödül verilmedi. Bu da Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’nı ödül istemeden yazmasına paralel olmasını sağlamak için yapıldı. Katılan öğrencilerimize çok teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.
106 AFİŞ YARIŞTI VE BİRİNCİLİĞİ DUMLUPINAR ALDI
Panelin ardından Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sergi Salonu’nda ‘Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Konulu Afiş Tasarım Yarışması Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Ulusal çapta düzenlenen ve 106 afişle katılımın olduğu yarışmanın birincisi, ikincisi, üçüncüsü ve mansiyon ödülleri jüri üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Elmas, Doç. Dr. Uğur Atan, Doç. Dr. Abdülgani Arıkan, Doç. Dr. Levent Mercin, Doç. Dr. Yusuf Keş, Doç. Dr. Harun Hilmi Polat ve Doç. Dr. Ali Atıf Polat tarafından belirlendi. Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen yarışmaya Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 106 afişle katılımın gerçekleştiği yarışmada birinci Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yüksek Lisans Öğrencisi Emine Sarı, ikinci Selçuk Üniversitesi GSF Yüksek Lisans Öğrencisi Aliye Özlem Özmen, üçüncü ise Selçuk Üniversitesi GSF Grafik Tasarım Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Turan Özkurt oldu. Mansiyon ödülleri sahipleri de Selçuk Üniversitesi GSF öğrencileri Enes Emre Göçmen ve Esile Altunışık oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!