Sağlık Bakanlığından umreye gideceklere uyarı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2015 11:29

- Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu: -"Genel olarak hac ve umre ziyaretlerinde görülen önemli solunum yolu enfeksiyonu griptir. Son iki yıl içinde dünya gündeminde olan MERS enfeksiyonu önemli hale gelmiştir" - "Hac ve umre ziyaretine gidenler hayvan pazarlarından, çiftliklerden, özellikle deve çiftliklerinden, çiğ gıdalardan, özellikle çiğ deve sütü içmekten ve sokaklarda satılan gıdaların tüketiminden uzak durmalıdır. Hacca gidecekler muhakkak meningokok aşısını yaptırmalıdırlar"

Haberin Devamı

KONYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, umreye gidecek olanlara uyarılarda bulunarak, "Genel olarak hac ve umre ziyaretlerinde görülen önemli solunum yolu enfeksiyonu griptir. Son iki yıl içinde dünya gündeminde olan MERS enfeksiyonu önemli hale gelmiştir" dedi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda insanın bir araya geldiği umre ziyaretinin, birtakım bulaşıcı hastalık risklerini beraberinde getirdiğini söyledi.

Bu nedenle ziyaret sırasında ve öncesinde uyulması gereken sağlık kuralları ve alınması gereken önlemlerin bilinmesinde yarar olduğunu ifade eden Hatipoğlu, "Genel olarak hac ve umre ziyaretlerinde görülen önemli solunum yolu enfeksiyonu griptir. Son iki yıl içinde dünya gündeminde olan MERS enfeksiyonu önemli hale gelmiştir. Son dönemde vaka sayılarında azalma olsa da hala vakalar görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7-10 Ocak'ta biri ölüm olmak üzere üç yeni vaka bildirmiştir. DSÖ’nün 16 Ocak 2014 verilerine göre toplam vaka sayısı 950 ve hastalıktan ölenlerin sayısı 350 olmuştur" dedi.

Haberin Devamı

MERS enfeksiyonunun genellikle ağır solunum yolu belirtileriyle kendini gösteren viral bir hastalık olduğuna işaret eden Hatipoğlu, 2 ila 14 günlük kuluçka süresini takiben halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, kusma, ishal gibi belirtileri olduğunu aktardı.

Hatipoğlu, pazarlarda, hayvan çiftliklerinde, kalabalık ortamlarda ve sağlık tesislerinde hastalık bulaşma riskinin çok yüksek olduğunu, hastalığın insanlara hayvanlardan geçtiğinin düşünüldüğünü vurgulayarak, "Hastayla doğrudan veya solunum yolu salgılarıyla temasla, mikroplarla kirlenmiş yüzey ve eşyalarla temasla, hapşırma, öksürme ve konuşma esnasında havaya atılan damlacıkların solunum yoluyla alınmasıyla insanlara bulaşabilir" ifadelerini kullandı.

- Enfeksiyonlardan korunmak için öneriler

Hüsem Hatipoğlu, umre ziyareti süresince hem MERS enfeksiyonundan hem de genel olarak solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için şu önerileri sıraladı:

Haberin Devamı

"Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı ve özellikle kalabalık ortamlarda maske kullanılmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır. Eller sık sık sabunla yıkanmalıdır. Su ve sabun bulunamazsa el dezenfektanları kullanılmalıdır. Mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyalar dezenfekte edilmelidir. Hasta olanlar mümkün olduğunca diğer insanlarla temastan kaçınmalıdır. Öksürürken, hapşırırken kağıt mendille ağız burun kapatılmalı ve kullanılan mendiller çöp kutusuna atılmalıdır. Mendil yoksa öksürme ve aksırma esnasında kolun iç yüzü ile ağız burun kapatılmalıdır. Hac ve umre ziyaretine gidenler hayvan pazarlarından, çiftliklerden, özellikle deve çiftliklerinden, çiğ gıda, özellikle çiğ deve sütü içmekten ve sokaklarda satılan gıdaların tüketiminden uzak durmalıdır. Hacca gidecekler muhakkak meningokok aşısını yaptırmalıdırlar. Bu aşı ülkemizde ücretsiz olarak yapılmaktadır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!