IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2015 10:07
KONYA SANAYİ ODASI BAŞKANI MEMİŞ KÜTÜKCÜ, RUANDALI HEYETE, KONYA SANAYİSİ VE KONYA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ.
Ruanda Valisi Aime Bosenibamwe, Büyükelçi Caesar Kayızari, Belediye Başkanı Justus Kangwagye ve beraberindeki iş adamlarından oluşan heyet, Konya Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’ni ziyaret etti.
Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü’nün Ruandalı heyete Konya sanayisi ve Konya Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgi verdiği ziyarette ayrıca, Konyalı ve Ruandalı iş adamları 54 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Ruandalı heyetin ziyaretinde ilk olarak, KSO Başkanı Memiş Kütükcü, Konya sanayisi ile ilgili bir sunum yaptı. Konyalı firma temsilcilerinin de bulunduğu salonda konuşan Başkan Memiş Kütükcü, Konya’nın Türkiye’nin önemli sanayi, tarım ve ticaret merkezlerinden birisi olduğunun altını çizdi.
“İHRACATIMIZ 100 MİLYON DOLARDAN, 1,5 MİLYAR DOLARA ÇIKTI”
Heyete Konya ihracatıyla ilgili bilgi veren Başkan Kütükcü, “2001 yılında 100 milyon dolar olan ihracatımız, 2005 yılında 424 milyon dolar, 2010 yılında 995 milyon dolar oldu ve 2014 yılında da 1,5 milyar doları aştı” şeklinde konuştu. Konya’nın en çok Irak, Almanya, Cezayir, İtalya, Suudi Arabistan, İran gibi ülkelere ihracat yaptığını aktaran Başkan Kütükcü, “İhracatımızın sektörel dağılımlarına baktığımız zaman ise, makine imalat sanayi, otomotiv yan sanayi, hububat ve bakliyat ürünleri, demir ve demir içermeyen metal sanayi ile su ürünleri ve hayvancılık mamulleri ihracatta ilk 5 sırayı oluşturuyor” dedi.
“RUANDA, YATIRIM BEKLİYOR”
Başkan Kütükcü’nün yaptığı sunumun ardından Ruanda ile ilgili sunum yapan Vali Aime Bosenibamwe de, bu görüşmelerin ortak iş yapılabilmesi için başlangıç olmasını dileğini aktardı. Bölgelerinin stratejik bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Vali Bosenibamwe, sanayi, tarım ve inşaat konusunda yatırıma ihtiyaçları olduğunu söyledi. Ülkelerine inşaat malzemeleriyle ilgili ticaret yapanların yüksek kar elde edeceğine dikkat çeken Vali Bosenibamwe, “Bölgemize bir demir çelik fabrikası kurulabilir. Bu noktada eksiğimiz var. Ayrıca, çok sayıda turist geldiği için bölgemizdeki oteller yetersiz kalıyor. Buralarda yeni otel yatırımlarına ihtiyacımız var. Ülkemize yatırım yapılacağı zaman bu konuda farklı desteklerimiz bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Ruanda’da tarım ve hayvancılık konusunda da ciddi potansiyel olduğuna da işaret eden Vali Bosenibamwe, bunları işleyecek makine sanayisi az olduğu için üretimde desteğe ihtiyaçları olduğunu aktardı. Yapılan sunumların ardından Konyalı sanayiciler ile Ruandalı sanayici ve işadamları arasında ikili iş görüşmelerine geçildi. Konyalı ve Ruandalı iş adamları 54 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.