NEÜ’de Coğrafi Bilgi Sistemleri Tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

NEÜ’de Coğrafi Bilgi Sistemleri Tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2015 09:16

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜYLE ESRİ TÜRKİYE FİRMASININ ORTAKLAŞA DÜZENLEDİĞİ “CBS NEDİR” KONULU BİR KONFERANS GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Harita Mühendisliği bölümüyle Esri Türkiye firmasının ortaklaşa düzenlediği “CBS Nedir” konulu bir konferans gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen programa NEÜ Harita Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. İbrahim Kalaycı, etkinliği düzenleyen NEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Durduran ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Programa konuşmacı olarak katılan Fatih Ocak, öğrencilere Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS)’nin ne olduğunu, özel ve kamu sektöründe nasıl kullanıldığını ve bu konuda yapılan çalışmaları anlattı. Coğrafi Bilgi Sisteminin çok farklı şekilde tanımlanabileceğini söyleyen Ocak, bunun sebebinin kullanıcıların çok farklı disiplinlerden gelen kişiler olduğunu kaydetti.
Coğrafi Bilgi Sistemini derleme, depolama analiz etme olarak özetleyen Ocak, Konya’nın havayolu, karayolu, tarım, peyzaj anlamında düşünüldüğü zaman ne kadar karmaşık bir yapıya sahip olduğunu tam da burada Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin bu karmaşık yapıyı yönettiğini dile getirdi. Coğrafi Bilgi Sistemlerini yapabilmek için yazılımın, verilerin gerekli olduğunu hatırlatan Ocak, yazılım ve veriler eksikken çalışmanın sona eremeyeceğini söyledi.
“KONYA’NIN CBS ALT YAPISI İYİ DURUMDA”
Ocak, Konya’da CBS alt yapısının iyi olduğunu vurgularken uygulama alanlarını, Kent Bilgi Sistemi, Orman Bilgi Sistemi, Karayolları Bilgi Sistemi, Arazi Bilgi Sistemi, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi, Lojistik Bilgi Sistemi, İç Güvenlik Bilgi Sistemi, Araç İzleme Bilgi Sistemi, Trafik Bilgi Sistemi, Kampüs Bilgi Sistemi, Deprem Bilgi Sistemi, Harita Bilgi Sistemi şeklinde sıraladı.
CBS’nin kullanım alanlarına da değinen Ocak, bu sistemin tarımdan ulaşıma, tarihten biyolojiye, pazarlamadan bankacılığa kadar pek çok alanda kullanılabileceğini de hatırlattı.
Öğrencilerin ellerindeki özellikle Harita Mühendisliği diplomalarının çok önemli olduğunu söyleyen Ocak, bu sistemin yakın tarihte her yerde kullanılacağından ötürü öğrencilere Coğrafi Bilgi Sistemlerini mutlaka öğrenmeleri gerektiğine dikkat çekti. Ocak, programın sonunda öğrencilere sorular yöneltti. Sorulara doğru yanıt veren öğrenciler, CBS kitapçığı, sisteme online üyelik şeklinde hediyeler kazandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!