IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2015 12:26
KONYA TİCARET ODASI BAŞKANI SELÇUK ÖZTÜRK, "HIRDAVAT SEKTÖRÜ İNŞAATTAN, İMALAT SANAYİNE KADAR BİR ÇOK SEKTÖRÜN İTİCİ GÜCÜDÜR" DEDİ.
Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla düzenlenen meslek komiteleri istişare toplantıları devam ediyor.
Hırdavat malzemeleri toptan ve perakende ticareti ile iştigal eden üyelerin yer aldığı 33. Meslek Komitesi’nin toplantısı KTO Başkanı Selçuk Öztürk, meslek komiteleri üyeleri ve komiteye bağlı oda üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada gündemdeki ekonomik konular ve sektör ile ilgili değerlendirmede bulunarak, “33. Meslek Komitemizi, sektörleri ve üyelerimiz ile ilgili yoğun çalışmalarından dolayı kutluyorum. Hırdavat sektörü Konyamız ve ülkemiz için son derece önemli bir sektör konumundadır. Sektör inşaattan, imalat sanayine kadar bir çok sektörün itici gücüdür. Konya’nın güçlü olduğu hırdavat sektörümüzün daha da güçlü olması diğer tüm sektörlere yaptığı katkıyı artırarak onların da rekabet gücünün artmasına katkı sağlayacaktır. Bu noktada üyelerimizin sektörlerinde yaşadıkları sorunlara komitemizle birlikte çözüm üretmeye çalışıyoruz” dedi.
33. Meslek Komitesi adına konuşma yapan Komite Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Arif Dinçer de, “Konya Ticaret Odası yönetimine, meslektaşlarımızla bir araya gelerek onların sorunlarını dinleyebileceğimiz istişare toplantısını düzenlemelerinden dolayı teşekkür ederim. Komitemize bağlı üyelerimiz, sektörleri ile ilgili her türlü talep ve önerilerini bizlere iletirlerse komite olarak yönetim kurulumuzla birlikte çalışma gerçekleştiririz” diye konuştu.
Toplantıda üyeler tarafından aynı bölgede aynı iş kolundan birçok işletmenin yer almasının rekabetlerini sınırladığı sorunu gündeme getirildi. Sorunun diğer sektörler tarafından da sıklıkla gündeme getirildiğini ifade eden Başkan Öztürk, “Bu konuda temel önerimiz iş yeri açma ruhsatlarının verilmesinde ticaret odalarının aktif rol almasıdır. Yasal prosedür olarak iş yeri açma ruhsatını yerel yönetimler vermektedir. Avrupa’da bu konuda ticaret odaları aktif rol almaktadır. İş yeri açarken ticaret odalarının onayı gerekmektedir. Türkiye’de de bu uygulamanın hayata geçirilmesi için çeşitli çalışmalarımız oldu. Hazırladığımız raporlarla ilgili kurumlara görüşümüzü bildirdik. Şu ana kadar somut bir ilerleme kaydedilmedi. Sorunun çözümünde yeterince kamuoyu oluşturamadığımızı düşünüyorum. Türkiye’nin böyle bir yasal düzenlemeye kesinlikle ihtiyacı bulunmaktadır. Herhangi bir bölgede aynı iş kolundan olması gereken sayıdan fazla iş yeri açılması sadece işletmelere değil şehir ve ülke ekonomisinin de kaybına yol açmaktadır. Önerdiğimiz şekli ile Türkiye’de daha önce hiçbir uygulama yapılmamıştır. Bu sebeple önerimizin daha geniş bir alanda destek görmesi gerekmektedir. Oda olarak toplantıda dile getirilen sorunun çözümü için yeni bir girişimde bulunacağız” ifadelerini kullandı.