IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2015 15:123dk okuma
Konya Ticaret Odası (KTO), 2015 yılı Mart ayı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni’ni yayınladı. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni’nde yer alan Konya ekonomisinin Mart ayı verilerini değerlendirdi.
Başkan Öztürk, Konya Perakende Güven Endeksi’nin (KOPE), geçen yılın aynı dönemine göre arttığını ifade ederek, “Mart 2015’te TEPE -3,2 değerini alırken, KOPE 4,2 puan değerini aldı. KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 8,8 puan, TEPE ise 3,9 puan yükseldi. KOPE, bir önceki aya göre ise 1,3 puan azaldı. Konya perakendesi, Mart ayında Türkiye genelinden ve AB-28’den daha iyi bir değer aldı. Konya’da perakende sektöründe Mart ayında en iyi performansı ‘yiyecek, içecek ve tütün ürünleri’ sektörü sergiledi. ‘Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı’ sektöründe ise geçen yıla göre düşüş yaşandı. Mart 2015’te Konya’da faaliyet gösteren perakendecilerin yüzde 53’ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 19 düzeyinde oldu. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 28 olarak belirlendi. Gelecek 3 aydaki satış beklentilerde Mart 2014’e göre 28,2 puan artış, Şubat 2015’e göre 2,4 puan artış olmuştur. Gelecek 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Konya, Mart 2015’te Türkiye genelinden ve AB-28’den daha iyi performans sergiledi” dedi.
Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi’ni (KOHİZ) değerlendiren Başkan Öztürk, “2015 yılına yükselerek giren Konya hizmetler sektörü güven endeksi, Mart 2015’te tekrar düştü. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi bir önceki aya göre 3,7 puan düşerken, geçen yılın aynı dönemine göre ise 9,2 puan yükselerek 3,6 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Mart 2015’te bir önceki aya göre 0,8 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,5 puan yükselerek 0,6 puan değerini aldı. AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Mart 2015’te bir önceki aya göre 1,9 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,4 puan düşerek 8,5 puan değerini aldı. Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin, bir önceki aya göre hem Türkiye genelinde, hem de AB-28’de yükseldiği görülmektedir. Konya hizmetler sektörü güven endeksi Mart ayında Türkiye’den daha iyi performans sergiledi. Mart ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibariyle bakıldığında ‘finansal hizmetler’ sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. ‘Posta ve telekomünikasyon hizmetleri’ sektörü geçen yıla göre en fazla düşüş yaşanan sektör oldu. Mart ayında hizmetler sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 23,7’si faaliyetlerini kısıtlayan temel etmenin talep yetersizliği olduğunu dile getirmiştir. Firmaların yüzde 22,7’si finansal kısıtların, yüzde 22’si diğer faktörlerin, yüzde 3’ü işgücü eksikliğinin ve yüzde 2’si materyal veya ekipman eksikliğinin faaliyetlerini kısıtladığını vurgulamıştır. Faaliyetlerini kısıtlayan hiçbir şeyin olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 26,7 oldu” şeklinde konuştu.
Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi (KOİN) değerlendirmesinde, endeksin, geçen aya ve geçen yıla göre düştüğünü ifade eden Başkan Öztürk, “2015 yılına düşerek giren Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mart 2015’te bir önceki aya göre 5,7 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 13,7 puan düşerek -14 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi Mart 2015’te bir önceki aya göre 2,4 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 5,4 puan yükselerek -10,1 puan değerini aldı. AB-28’de inşaat sektörü güven endeksi ise -19,2 puan değerini aldı. İnşaat sektörü güven endeksi; geçen yıla göre Konya’da düşerken, Türkiye genelinde ve AB-28’de yükseldi. Geçen aya göre ise Konya’da düşerken Türkiye genelinde ve AB-28’de yükseldi. Konya inşaat sektörü güven endeksi Mart 2015’te Türkiye genelinden daha düşük bir değer alırken, AB-28’den daha yüksek değer aldı. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 29,5’i hava şartlarının, yüzde 23,5’i talep yetersizliğinin, yüzde 17,5’i finansal kısıtların, yüzde 12’si işgücü eksikliğinin, yüzde 6,5’i materyal veya ekipman eksikliğinin ve yüzde 5,5’i diğer faktörlerin faaliyetlerini kısıtladığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 5,5’i faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir etken olmadığını vurgulamıştır” dedi.
Bültenin tamamına Konya Ticaret Odası’nın internet adresi www.kto.org.tr’den ulaşabileceği belirtildi.