Güncelleme Tarihi:
İsmail AKKAYA- Tolga YANIK/KONYA, (DHA)- KONYA'da, Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) yeni uygulamasına göre, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) 09.45'ten sonra öğrenci alınmaması nedeniyle bazı öğrenciler mağdur oldu. Hayalleri yıkılan öğrenciler ve veliler, yeni uygulamaya tepki gösterdi. Görevlilerle tartışan bazı öğrenciler ise sınav yerine, ifade vermek için gözyaşları içinde polis merkezine gitti.
Üniversite giriş sınavlarının ilk etabı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı bugün yurt genelinde yapıldı. Saat 10.00'da başlayan sınav için ÖSYM bu yıl ilk defa saat 09.45'ten sonra öğrenci kabul etmedi. Bu saatten itibaren salonların kapıları kapatıldı ve geç gelen öğrenciler salona alınmadı.
GEÇ KALDILAR HAYALLERİ YIKILDI
Konya'da Selçuk Üniversitesi Kampüsündeki İktisadi ve İdari Bilimler, Sosyal Bilimler, İletişim ve Ziraat Fakülteleri'nde sınava girecek olup, geç gelen öğrenciler ise sınava alınmadıkları için mağdur oldu. Bunun üzerine fakülte girişlerindeki polis ve güvenlik görevlileri ile öğrenci ve veliler arasında tartışma yaşandı. Tartışma sonucu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile İletişim Fakültesi'nin kapı girişlerinde camlar kırıldı. Çıkan arbede nedeniyle bir kadın güvenlik görevlisinin ise yüzünde çizik oluştuğu görüldü.
KARAKOLLUK OLDU
Geç kaldığı için sınava giremeyen öğrencilerden Sümeyye Kaplan ise çıkan tartışma nedeniyle hem kendi, hem de görevlilerin şikayetçi olmasından dolayı gözyaşları içinde sınav girmek yerine, ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü. İlahiyat Fakültesi'nde okumayı hedeflediğini ifade eden Sümeyye Kaplan, "Koşa koşa sınava geldim. Sınavın başlamasına 10 dakika vardı. İçeri alınmadım. KPSS'ye girdim. O sınav başladıktan 5 dakika sonra bile sınava alınmıştım. Gece, gündüz yemedim, uyamadım ve bu sınava çalıştım. Ya sınav iptal olsun ya da mağdurlara yeniden sınav hakkı tanınsın" dedi.
Sınava giremeyen öğrencilerden Muhammed Seyid Şaban Özdoğru, Selçük Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanmayı hedeflediğini ancak sınava giremediğini belirtti. Saat 09.46'da sınavın yapılacağı binanın kapısının önünde olduğunu ve içeri alınmadığını belirten Özdoğru, "Saat 09.46'da ben sınava gireceğim binanın kapısının önündeydim. Kampüs içindeki trafik yoğunluğu nedeniyle 1 dakika geç kaldım ve içeri alınmadım. Eğer kampüs içindeki trafiğe sorun bulsalardı ben sınava girmiş olacak ve 1 yıllık çalışmam boşa gitmiş olmayacaktı. Hayallerim yıkıldı" dedi.
Muhammed Seyid Şaban Özdoğru'nun babası Yahya Özdoğru da "Oğlum Ziraat Fakültesi'nde sınava girecekti. 1 dakika gecikti diye içeri alınmadı. Bazı fakültelerde ise sınava 5 dakika kala bile içeri alındıklarını öğrendik. Bu adaletsizliği boykot ediyorum. Sınavların yenilenmesini istiyorum" dedi.
Sınavın yapılacağı fakülte binasından dışarı çıkartıldığı ileri süren Şerife Dedeoğlu da "Ben saat 09.45'de koşarak geldim ve içeri girdim. Ancak hiç bir açıklama yapılmadan geri çıkartıldım. Ben hemşirelik bölümünü okumak istiyordum. Şimdi 1 yılım heba oldu" dedi.
2 yıldır üniversiteye hazırlandığını belirten Mine Yıldız, "Ben saat 09.45'te kapıya geldim. Almadılar içeriye. İki yıldır sınavlara giriyorum. Daha önce sınav başladıktan sonra 15 dakikaya kadar hakkımız vardı. Hayallerimiz vardı" dedi.
Saat 09.45'te sınava gireceği fakülte binasının kapısında olduğunu belirten Esra Bayar, "Saat 09.45'te buradaydım. 1 dakika önce gelenleri bile almadılar. Onca emek harcıyoruz. Babalarımız bizim için emek harcıyor. Devletimize iyi birey olmak istiyoruz. Lütfen sınav bir kez daha yapılsın" dedi.
Semt pazarlarında, pazarcılık yaptığını belirten Murat Yıldız, "Benim kardeşim sınava girecekti. Saat 09.45'te binanın kapısının önündeydik. Oradaki görevli hiçbir açıklama yapmadan kardeşimi ve diğer öğrencileri içeri almayıp, arkasını dönüp gitti. Diğer fakültelerde sınava 5 veya 10 dakika kala içeri girenler olduğunu duyduk. Ben semt pazarlarında bu karlı havalarda pazarcılık yapıyorum, kuruş kuruş, lira lira para kazanıp, bu üniversite sınavı harcını yatırmak için çalışıyorum" diye konuştu.
Havanın karlı olması, kampüs içi ve çevresinde yoğun trafikten dolayı birçok öğrencinin araçlardan inip koşa koşa sınavlara yetişmeye çalıştığını belirten öğrenci velisi Süleyman Bayar, "Sınav mağduru kızım var. Geç kaldı diye içeri alınmadı. Üniversite kampüsüne yaklaşıldığından itibaren trafik felç. Bu trafik için önlem alınmalıydı. Üniversite içinde park yerleri, araçlar için açılmalıydı. ÖSYM il yetkilisi aradık, mağdur sayısını çok olduğunu ancak yapabilecekleri bir şeyin olmadığını söylediler" dedi.
FOTOĞRAFLI