Konya Şeker Ayçiçeği Avans Fiyatını Açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Konya Şeker Ayçiçeği Avans Fiyatını Açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2015 11:00

KONYA PANCAR EKİCİLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI RECEP KONUK, AYÇİÇEĞİ ALIMINDA EN YÜKSEK FİYATI VERDİKLERİNİ SÖYLEDİ

Ayçiçeği hasadının başlamasıyla birlikte Konya Şeker, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi avans fiyatlarını açıklayarak piyasaları hareketlendirdi.
Geçtiğimiz yıl açıkladığı avans fiyatın 350 TL üzerinde bir fiyat belirleyen Konya Şeker, önceki yıllarda olduğu gibi alımını gerçekleştireceği ürün bedelinin tamamını peşin olarak üreticiye 10 gün içerisinde ödeyecek.
Yağ ve nem oranlarına göre alım fiyatlarını bugün (Salı) ilan eden ve 11 alım noktasında ürün kabulüne başlayan Konya Şeker, geçtiğimiz yıl yüzde 44 yağ oranı ve yüzde 8 nemli ayçiçeği için belirlediği 1.300 TL/Ton olan avans fiyatını bu sene 1.650 TL/Ton olarak uygulayacak. Piyasadaki gelişmelere göre üretici lehine hareket etmek üzere bu sene de avans fiyat uygulamasını sürdüren Konya Şeker, 2014 hasat sezonuna göre ayçiçeği alım fiyatlarında ton başına ortalama 350 TL artış yaptı. Bir önceki yıl açıkladığı avans fiyata göre 44 yağlı ayçiçeği fiyatını dörtte birden fazla artış yaparak fiyat açıklayan Konya Şeker erkenci bölgelerde oluşan ayçiçeği piyasa fiyatlarına göre de alım fiyatını yaklaşık yüzde 7-10 arasında yukarıda belirledi. Geçtiğimiz yıl açıkladığı avans fiyattan ürünü aldıktan sonra işletme sürecinde elde ettiği başarı üzerine üreticiye ton başına ilave 90 TL ödeme yapan Konya Şeker, 2014 yılında ilave ödeme ile oluşan fiyata göre hesap yapıldığında bile bu sene 44 yağlı ayçiçeği için avans fiyat olarak bir önceki yılın 260 TL üzerinde bir fiyat açıkladı.
Hatırlanacağı gibi, geçtiğimiz yıllarda ithal ayçiçeğinin ton fiyatının 300 dolara kadar düşmesi üzerine hasat başlamasına rağmen iç piyasada pazar hareketlenmemiş ve bazı bölgelerde ayçiçeği fiyatları üreticilerin beklentisinin çok altında olmasına rağmen üreticinin ürününe yönelik talep oluşmamıştı. Geçtiğimiz iki yıl boyunca ayçiçeği avans fiyatını erken ilan ederek piyasaları hareketlendiren Konya Şeker, yağlı tohum alımında piyasa belirleyicisi olan büyük birliklerin ve şirketlerin fiyat açıklamaması üzerine üreticinin mağduriyetinin önüne geçmek için harekete geçerek, oluşan piyasanın üzerinde bir avans fiyat açıklamış, piyasadaki gelişmelere göre de bu avans fiyatı yukarı yönlü revize edebileceğini ilan etmişti. Konya Şeker’in bu müdahalesi sonrası fiyatlar diğer bölgelerde de Konya Şeker’in belirlediği fiyatın biraz altında dengelenirken, Konya Şeker’de hem işletme başarısı hem de piyasalardaki gelişmeler sonucu imkânlarını zorlayarak ilan ettiği avans fiyatın üzerine üreticisine hem 2013 yılında hem de 2014 yılında ürün alım kampanyasının sona ermesinden sonra ton başına 90 TL fark ödemesi yapmıştı.
Hasat sezonu başlamasına rağmen geçtiğimiz yıl olduğu gibi piyasadaki büyük alıcılar fiyat açıklamazken, ayçiçeği üreticisinin mağdur olmaması için harekete geçen ilk büyük alıcı yine Konya Şeker oldu. Geçtiğimiz yıl belirlediği avans fiyatını 350 TL arttırarak yüzde 44 yağlı ayçiçeği için 1.650, yüzde 50 yağlı ayçiçeği için 350 TL artışla 1.770 TL/Ton avans fiyatı belirleyerek, hem Altınekin’deki Hamyağ Fabrikasında hem de 11 ayçiçeği alım noktasında ürün alımlarına başladı.
"KAR DERDİNDE OLMADAN EN YÜKSEK FİYATI VERDİK"
Ayçiçeği ve ayçiçeği üreticisi için Konya Şeker’in bir güvence merkezi haline geldiğini vurgulayan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı ve Karaman Milletvekili Recep Konuk, Konya Şeker olarak ellerinin erdiği her ürün ve her üreticiye sahip çıkmayı birinci görev olarak kabul ettiklerini belirttiği açıklamasında şunları söyledi;
“Biz bir üretici kuruluşuyuz ve biz sanayi tesisimizi ve ticari faaliyetimizi üreticimize daha çok kazandırabilmenin aracı olarak görüyoruz. Burada bir tane kriterimiz var bu tesislerde binlerce insanın hakkı var. Başka bir üreticimizin hakkının başkasına geçmemesini sağlamak bizim için yegâne kriterdir. Burası bir üretici kuruluşu ve bizim ürettiğimiz ürünün yani ham yağın alıcıları var. Bizim kâr derdinde olmadan bir ton hamyağı satabileceğimiz en yüksek fiyatı baz alarak o ham yağın elde edilebileceği ürün miktarına göre ayçiçeği fiyatını belirlediğimizi, üreticiye verilebilecek en yüksek fiyatı verdiğimizi özellikle bilinmesini istiyorum. Bu bilinmeli ki, bu tesis ayakta kalıp bir yıllığına değil yıllarca üreticinin tarladaki üretimine teminat oluşturabilsin. Bu sene de hem iç hem dış piyasaların seyrine göre çalışmamızı yaptık ve üreticimize verebileceğimiz en iyi fiyatı vermek için imkânları bir değil birkaç kere zorladık ve üreticimizin memnun olacağı, kurumumuz için de risk teşkil etmeyecek bir fiyatı belirledik. Bu seneki ortalama fiyatımızdaki artış miktarı geçen yılki ürün fiyatlarıyla kıyaslandığında 4’te biri geçiyor. Ayçiçeği avans fiyatında 44 yağlı ayçiçeğine ton başına geçen yıla göre 350 TL’lik bir artış yaptık. Bir önceki yıl alımı tamamladıktan sonra verdiğimiz ton başına 90 TL’lik ilave fark ödemesi bile dâhil edildiğinde bu sene avans fiyatta yaptığımız artış 260 TL’dir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!