IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2015 11:49
AR-GE MERKEZİ KURMA POTANSİYELİ OLAN FİRMALAR SANAYİ ODASI'NIN EV SAHİPLİĞİNDE KONYA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE BİR ARAYA GELDİ.
Ar-Ge merkezi kurma potansiyeli olan firmalar, Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde bir araya geldi. Vali Muammer Erol, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan
Aslan, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve çok sayıda sanayicinin katıldığı toplantıda, Konya’da 2 olan özel sektör Ar-Ge merkezi sayısının artırılması gerektiğine vurgu yapıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca düzenlenen toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’da iki tane özel sektör Ar-Ge merkezi olduğunu, ancak bu sayının orta vadede mutlaka 10’lu rakamlara ulaşması gerektiğini vurguladı. Kütükcü, ayrıca Ar-Ge merkezi kurabilmek için istenen 30 Ar-Ge personeli çalıştırma şartının özellikle KOBİ niteliğindeki firmaları zorladığını, bu sayının mutlaka daha aşağıya çekilmesi gerektiğini dile getirdi.
“INNOPARK KONYA TGB’NİN KAPILARI SANAYİCİLERİMİZE SONUNA KADAR AÇIK”
Şehirlerin ve ülkelerin iddialarını artık Ar-Ge ve inovasyon kapasiteleri ile ortaya koyduklarının altını çizen Kütükcü, “Konya’da özel sektör Ar-Ge merkezi sayısını mutlaka artırmalıyız. Konya’nın sanayi şehri niteliğini ileri taşımanın, ihracattaki katma değerimizi artırmanın başka yolu yok. Konya Sanayi Odası olarak firmalarımızın kendi Ar-Ge merkezlerini kurmaları için tüm desteği vermeye hazırız. Ayrıca Ar-Ge merkezi için gerekli şartları sağlayamayan firmalarımızın bu faaliyetlerini yürütmeleri için Konya’ya bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi kazandırdık. Innopark Konya TGB’nin kapıları da tüm sanayicilerimize sonuna kadar açık” dedi.
Konya Ticaret Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk de, ülkenin teknoloji odaklı ihracatta sıkıntı yaşadığını ifade ederek, bu durumun sürdürülebilirlik açısından problem teşkil ettiğini belirtti. Konya’nın Türkiye ihracat sıralamasında 14’üncü sırada yer aldığını, ama bunun yeterli olmadığını kaydeden Öztürk, “Önümüzde seçimsiz geçecek, değerli bir 4 sene var. Bu süreci ülke olarak, şehir olarak çok iyi kullanmalıyız” diye konuştu.
“KONYALI FİRMALARIMIZA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”
Toplantıya katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan ise, Türkiye’nin artık atak yaparak orta-yüksek ve yüksek teknoloji üretimine odaklanması gerektiğini, bunun yolunun da kamu-üniversite-sanayi işbirliğinden geçtiğini söyledi. Konya’da kamu, üniversite ve sanayi altyapısının güçlü olduğuna dikkat çeken Aslan, “Konya’nın üniversite ve kamu anlamında birikimi var. Bir de sanayi sektörü anlamında birikimi var. Yapılacak tek şey birlikte çalışarak, bu işi gerçekleştirmek. Müsteşarlık olarak Konyalı firmalarımızın Ar-Ge merkezi kurmak için dosya hazırlamalarına destek vermeye ekibimizle birlikte hazırız” şeklinde konuştu.
YÜZDE 102 DAHA FAZLA KAR
Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü İlker Murat Ar da, “Neden Ar-Ge Merkezi?” konulu bir sunum yaptı. Türkiye’de 28 şehirde 218 Ar-Ge merkezi olduğunu söyleyen Ar, Ar-Ge merkezi olan bir firmanın faaliyet karlılığının, olmayan bir firmaya göre yüzde 102 daha fazla olduğunu vurguladı. Ar, Ar-Ge merkezlerine sağlanan damga vergisi istisnası, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopajı desteği ve vergi indirimi ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi.
Ar’ın konuşmasından sonra toplantı soru cevap şeklinde devam etti. Toplantının ardından Müsteşar Prof. Dr. Ersan Aslan ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Helvacızade Grubu’nun Konya’da kurduğu Zade & Zade Vital İbn-i Sina Ar-Ge Merkezi’ni ziyaret etti.