Kent Bütününde Selçuklu Modeli Çalıştayı Başladı

Güncelleme Tarihi:

Kent Bütününde Selçuklu Modeli Çalıştayı Başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2015 17:40

KONYA’NIN MERKEZ SELÇUKLU İLÇE BELEDİYESİ, TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ, TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ VE ÇEKÜL AKADEMİ İŞBİRLİĞİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN VE ÜÇ GÜN SÜRECEK OLAN “KENT BÜTÜNÜNDE KÜLTÜREL MİRASIN YENİLENMESİ: SELÇUKLU MODELİ” ÇALIŞTAYI BAŞLADI.

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Türkiye Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği ve Çekül Akademi işbirliği ile gerçekleştirilen ve üç gün sürecek olan “Kent Bütününde Kültürel Mirasın Yenilenmesi: Selçuklu Modeli” çalıştayı başladı.
Selçuklu Belediyesi’nin ev sahipliğinde Türkiye Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği ve Çekül Akademi’nin de katkıları ile gerçekleştirilen “Kent Bütününde Kültürel Mirasın Yenilenmesi: Selçuklu Modeli” konulu çalıştay Anemon Otelde başladı. 40 şehirden konusunda uzman mimarlar, şehir plancıları ve Kudep Temsilcilerini Konya’da buluşturan çalıştay üç gün sürecek. Çalıştayda, “Somut olmayan kültürel mirasın yaşatılması”, “Güçlü geçmişten yarınlara; Gelişen Sille’nin öyküsü”, “Kaybolan hafızasını arayan kent Sille: Koruma açmalı imar planı”, “Büyük Selçuklu Mirası ve Fotoğraf Albümleri uygulamaları” gibi konu başlıkları ile Selçuklu’da kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalar anlatılacak. Çalıştay inceleme gezileri ile devam edecek.
Konya’nın kadim bir başkent olduğunu ifade ederek çalıştayın açılış konuşmasını yapan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Anadolu Selçuklularına 200 yıl başkentlik yapmış bir şehirdeyiz. Bunun yanında şehrimiz çok önemli bir yerleşim alanı. Çatalhöyük ile başlayan süreç bizlere Konya’nın insanlığın ilk yerleşim alanlarından birisi olduğunu gösteriyor. Sadece Selçuklu’nun değil Osmanlı’nın da önemli şehirlerinden birisi olan Konya yükselişine devam ediyor” dedi.
“ÇALIŞMALARIMIZLA KADİM MEDENİYETİ TÜM DÜNYAYA TANITIYORUZ”
Selçuklu Belediyesi olarak ismini taşıdıkları medeniyetle ilgili önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başkan Altay, “Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde gerçekleşen Büyük Selçuklu Mirası Kitabımız tüm dünyadaki Selçuklu eserlerini kapsıyor ve 5 ciltten oluşuyor. Şu anda Anadolu Selçuklularıyla ilgili de bir envanter çalışmasını Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütüyoruz. Selçuklularda Bilim ve Düşünce Sempozyumları ile ilgili çalışmalar yürütürken Selçuklu eserleriyle ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya ve en son Türkmenistan’da sergiler açtık. Şu anda da Türk İslam Eserleri Müzesi’nde İbrahim Paşa Sarayı’nda büyük bir sergi açılışı için hazırlık yapıyoruz. İnşallah 28 Mayıs’ta açılmış olacak. 200’den fazla Selçuklu dönemine ait eser burada teknoloji ile birlikte bir kareografi eşliğinde tüm dünyaya sunulmuş olacak. Böylece Selçuklu Medeniyeti’ne ait önemli işler yapmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
“SİLLE’DE ÖNEMLİ İŞLERE İMZA ATTIK”
“Selçuklu o kadar büyük bir medeniyet ki ne yapsak bir taraf muhakkak eksik kalıyor ve bunun da farkındayız” diyen Başkan Altay, “Selçuklu Belediyesi bir taraftan da konum itibariyle yeni yerleşim alanlarının olduğu bir bölge. Dolayısıyla hem eskiyi iyi sentez ederek çağdaş bir şehir oluşturmaya gayret ediyoruz. Bu bağlamda Sille bizim için önemli çalışma alanlarından birisi. Orada yaptığımız restorasyonlarla Sille’yi adeta yeniden inşa ediyoruz. Aya Elenia Müzesi’nin restorasyonu iki, üç yıllık bir süre zarfında çok yoğun bir çalışma ile tamamlandı. Şu anda ziyaretçiler tarafından ziyaret edilmekte. Yine oradaki camilerin restorasyonu, sokak sağlıklaştırmaları, cephe iyileştirmeleri ve en son yürüttüğümüz imar planı düzenlemesi ile Selçuklu Belediyesi Sille’de önemli işler yapmaya devam edecek” şeklinde konuştu.
“GEVALE KALESİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR”
Başkan Altay, “Sille’nin hemen yanı başında Sille Himmet Ölçmen Barajı’nda 20 milyon bedelle büyük bir düzenleme yapıyoruz. Yine Sille’nin siluetinde gözüken Gevale Kalesi’nde önemli bir kazı çalışması yapıyoruz. Bu yıl ikinci yıldayız. Böylece biz bir taraftan mevcut tarihi eserlerimizin restorasyonlarını yaparken bir taraftan da Selçuklu Medeniyeti’ni çalıştay ve sempozyumlarla hem bilimsel çalışmalarla Türkiye gündeminde daha çok konuşulması için birçok projeyi birlikte yürütüyoruz” dedi.
“ÖZ KAYNAKLARIMIZLA TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJELER ÜRETİYORUZ”
Şehir için bir taraftan imar faaliyetleri, bir taraftan da vizyon projeler ürettiklerini ifade eden Başkan Altay, “Şu anda Türkiye’nin en özgün projelerinden birisi olan ‘Kelebekler Vadisi Parkı ve Aşkın Kanatları Tropik Kelebek Bahçesi’ Selçuklu’da tamamlanmak üzere. Parkımız tamamlandı. 385 bin metrekarelik alanda ve parkımızın içinde Aşkın Kanatları ismini verdiğimiz Tropik Kelebek Uçuş Alanın da açılışını yapacağız. Oluşturduğumuz bu tropik alanda Malezya’dan getirdiğimiz tropik kelebekleri hem çocuklarla buluşturuyor, hem de doğa bilincini verildiği bir müze oluşturuyoruz. Mimarisi ile de çok önemli bir başyapıt oldu” ifadelerini kullandı.
Başkan Altay, Selçuklu Belediyesi tarafından yapımı devam eden Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi ile Kongre Merkezi ile de bilgiler verdi. “Bu projeler Türkiye’ye örnek olacak” diyen Başkan Altay, “Tüm bu işleri özkaynaklarımızla, borçsuz olarak ve bir bütçe planlaması ile yürütüyoruz. Bu da Selçuklu Belediyesi’nin öne çıktığı alanlardan birisidir” dedi.
Altay, konuşmasını “Üç gün sürecek sempozyumun hepimizin şehirlerimizde yapacağı kültürel mirasa sahip çıkma anlamındaki projelere katkı sağlaması diliyorum” diyerek tamamladı.
KÜLTÜREL MİRASA AİT ESERLERİN YER ALDIĞI SERGİ AÇILDI
Anadolu Selçuklu Devletinin başkenti olan Konya’nın günümüzde de modern Türkiye’nin çok önemli şehirlerinden birisi olduğunu ifade eden Konya Çekül Temsilcisi Prof. Dr. Haşim Karpuz, “Konya’da kimlikli kültürel mirasına sahip çıkan ve mirasın korunması için çalışan yerel yönetimlerimiz var. Selçuklu Belediyesi de bu mirası belgelemek ve korumak için çok önemli çalışmalar yapıyor. Yapılan bu çalışmaların bazılarında ben de görev aldım. Çok önemli ve öncü çalışmalara imza atıldı. İnşallah bugün yapılacak çalışmalar ve yarın gerçekleşecek saha gezilerinin de faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Sempozyumda Selçuklu Belediyesi tarafından kültürel mirasa ait eserlerin yer aldığı bir de sergi açıldı. Üç gün sürecek olan “Kent Bütününde Kültürel Mirasın Yenilenmesi: Selçuklu Modeli” konulu çalıştay bugün yapılacak sunumların yanı sıra iki gün sürecek saha gezileri ile devam edecek. Etkinlik genel değerlendirme ve sertifika töreni ile sona erecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!