Güncelleme Tarihi:
KONYA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konya Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Şeyma Ayhan, dünyada nüfusun neredeyse yarısını kadınların oluşturduğunu belirterek, "Özellikle girişimci olarak iş dünyasında kadınların yer alması, hem istihdama hem de küresel sorunların çözülmesine ciddi katkılar sağlayacaktır." dedi.
AB, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı, Konya'da kadınların yönettiği yerel işletmelere tanıtıldı.
TOBB Konya Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Şeyma Ayhan, Konya Ticaret Odasında gerçekleştirilen toplantıda, devrim ve savaşlar nedeniyle 19. yüzyıldan itibaren kadınların iş dünyasında yer almaya başladığını, zamanla yöneticilik, liderlik gibi pozisyonlara yükseldiğini söyledi. Ayhan, 1980'li yıllardan itibaren kadınların girişimcilik alanında da önemli mesafe katettiğini bildirdi.
- Kadın girişimci sayısı artıyor
Ayhan, dünyada küresel ölçekte ün yapmış, herkes tarafından örnek alınan pek çok kadın girişimci olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Türkiye ve dünyanın her yerinde bu sayı her geçen gün artmaktadır. Kadının liderliğine toplumumuzun ve dünyanın çok ihtiyacı var. Dünyada nüfusun neredeyse yarısını kadınlar oluşturuyor. Özellikle girişimci olarak iş dünyasında kadınların yer alması, hem istihdama hem de küresel sorunların çözülmesine ciddi katkılar sağlayacaktır. Bu nedenle kadın girişimciliğini son derece önemsiyoruz. Dünyada artan kadın girişimci sayısı gibi Konya'da da artan bir durum var. Konya'da Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Borsa'ya kayıtlı 180 kadın girişimci bulunmaktadır. Aynı zamanda Konya Kadın Girişimci Kurulu dahilinde 60 kayıtlı girişimci kadın vardır."
KTO-Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilge Afşar ise programın 2008'den bu yana devam ettiğini dile getirdi.
Bilgilendirme seminerlerinin 6'ncısının Konya'da gerçekleştiğini anlatan Afşar, 2023 hedeflerinin yakalanabilmesi için kadın girişimcilerin önemine vurgu yaptı.
Afşar, Konya'nın Türkiye'nin en büyük 7'nci ili olduğunu ifade ederek, "Türkiye gibi Konya'nın da Cumhuriyet'imizin 100. yılı olan 2023'e ilişkin bazı hedefleri söz konusu. Bu hedeflerin kalkınma boyutu ihracat olacak" diye konuştu.
İŞKUR Konya İl Müdürü Emrah Keleş de kadının toplum içindeki yerinin azımsanmayacak kadar büyük olduğunu bildirdi. Nesilleri dünyaya ve topluma kazandıranın kadın olduğuna işaret eden Keleş, kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunları en aza indirmek ve kadın girişimcileri desteklemek için çalışmaya devam ettiklerini aktardı.