İzli Tarım Projesi birinci yıl sonuçları açıklandı

Güncelleme Tarihi:

İzli Tarım Projesi birinci yıl sonuçları açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 17:32

Haberin Devamı

KONYA (AA) - Konya Ticaret Borsası ve Selçuk Üniversitesi tarafından hazırlanan İzli Tarım Projesi'nin birinci yıl sonuçları açıklandı.

Borsa Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Kemaloğlu, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özcan, proje koordinatörleri ve üreticiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, borsa olarak Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenleriyle yaptıkları görüşmeler sonucunda İzli Tarım Projesi'ni hazırlayarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunduklarını ve kabul gördüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Kaleli, "Yaklaşık 3 yıl sürecek olan bu projeye başladık. Bizim sıkıntımız kaliteli buğdayda. Amacımız doğru tarım teknikleriyle verimi ve kaliteyi artırarak bu paranın ülkemizde kalmasıdır. Hedefimiz, sürdürülebilir bir tarım üretimiyle birlikte; verimi ve kaliteyi artırmak, tarımsal üretim kadar tarımsal ticarette de söz sahibi olup, bölgenin gıda güvenliğini sağlamaktır" dedi.

Prof. Dr. Hüseyin Öğüt, Prof. Dr. Bayram Sade, Prof. Dr. Sait Gezgin, Doç. Dr. Tamer Marakoğlu ve Doç. Dr. Yusuf Çelik tarafından yürütülen projenin birinci yılında ulaşılan sonuçlarla ilgili şu bilgilere yer verildi:

"Sulu koşullarda yetiştirilen ekmeklik ve makarnalık buğdaylarda 5 nolu izli ekim uygulaması, hem klasik hem de diğer izli ekim uygulamalarına göre yüksek protein değerinin elde edilmesini sağlamıştır. Klasik ekim uygulamaları, tüm izli ekim uygulamalarından daha düşük protein değerlerinin elde edilmesine neden olmuştur. Sulu ve kuru koşullarda yetiştirilen ekmeklik buğdaylarda izli ekim uygulaması klasik ekim uygulamalarına göre daha yüksek zeleny sedimentasyon değerlerinin elde edilmesini sağlamıştır. Sulu koşullarda tüm uygulamalar içinde, izli ekim uygulaması en yüksek gelişme süresinin elde edilmesini sağlamıştır. Sulu koşullarda izli ekim uygulamalarının klasik ekim uygulamalarına göre daha yüksek stabilite değerlerine sahip olduğu görülmektedir. İzli ekim sisteminde kullanılan materyal homojen dağıldığı için bürüt kar olarak normal ekime göre yüzde 50 ye yakın bir karlılık artışı sağlanmıştır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!