İslam Medeniyetinde Zaman Sempozyumu Başlıyor

Güncelleme Tarihi:

İslam Medeniyetinde Zaman Sempozyumu Başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2015 17:23

KONYA'DA 8-11 EKİM TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN İSLAM MEDENİYETİ'NDE ZAMAN SEMPOZYUMU İÇİN BASIN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ.

08-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek İslam Medeniyeti’nde Zaman Sempozyumu için basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Selçuklu Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile gerçekleştirilecek olan İslam Medeniyeti’nde Zaman Sempozyumu için basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Bir otelde gerçekleşen toplantıya Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Muzaffer Şeker, Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Selçuklu Belediyesi başkan yardımcıları, akademisyenler ve basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Necmettin Erbakan Üniversitesi ile birlikte SEDEP, Gevale Kalesi kazı çalışmaları, sempozyumlar gibi birçok proje yürüttüklerini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Zamana dair bir sempozyumu da birlikte yapacağız. Katkılarından dolayı başta Rektörümüz olmak üzere tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum. Zaman hepimiz açısından çok önemli ama özellikle İslam Medeniyeti’nde namaz vakitlerinden dolayı bu konuda her zaman hassas davranılmış ve geçmişten günümüze zamanla ilgili pek çok mekan bırakılmıştır. Zaman adeta akan bir nehir, tüm canlılarda o nehrin istemsiz misafirleri. Mekanlar zamana şahitlik ediyor, Konya bu konuda şanslı bir şehir. Hemen etrafımızda ecdat yadigarı önemli eserler görüyoruz. Çatalhöyük, İnce Minareli Medrese, Alaaddin Camisi gibi zamanın şahidi birçok eser var” dedi.
“ZAMAN KONUSU TÜM TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNE TEKRAR GELECEK”
Sille’nin de bu manada önemli bir mekan olduğunu ifade eden Altay, “Sille’de; Ak Cami, Çay Cami gibi restore ettiğimiz ecdat yadigarı camiler yine Anadolu topraklarının bir mütemmimi olan Aya Elenia Müzesi gibi alanlar mevcut. Selçuklu Belediyesi tarafından aslında zamanın bittiği yerde, Sille’deki mezarlıkta bulunan Şapel’de açılmış bir zaman müzesi var. Tüm ziyaretçilerimizin bu müzede geçmişten günümüze kadar zamanla ilgili materyalleri görebilecekleri bir mekan oluşturuldu. Sille’ye ve Konya’ya gelen herkesin ziyaret ettiği bir alan oluşturuldu. Bu manada Selçuklu Belediyesi tarafından zaman aslında mercek altına alınmış bir konuydu bugünde İslam Medeniyetinde Zaman Sempozyumu ile bu konuyu değerli akademisyenlerle daha çok açacağız. Zaman konusu Konya’nın ve tüm Türkiye’nin gündemine tekrar gelmiş olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, sempozyumun hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
“ZAMAN SEMPOZYUMU TÜRKİYE’DE İLK”
İslam Medeniyetinde Zaman Sempozyumu Türkiye’de ilk kez gerçekleştiriliyor diyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Muzaffer Şeker, “Medeniyetimiz için önemli bir kavram olan zaman kavramının, toplumlar tarafından nasıl algılandığını, zamandan ne anladığımızı tartışmak üzere bir toplantıda bir araya geliyoruz. Türkiye’de ilk kez gerçekleştiriliyor olması önemli. İslam Medeniyeti’nin zamana yapmış olduğu vurgu maalesef müntesipleri tarafından aynı hassasiyetle anlaşılamadığı için birçok sıkıntı yaşıyoruz. Malumunuzdur Kur’an-ı Kerim’de zamana yeminle başlayan ayetler ve zaman üzerinden ibadet takviminin şekillendirilmesi, zamanın kıymeti ve değerlendirilmesi anlamındaki uyarılar hep bizler için. Zamanla ilgili kaygılarımız son yıllarda daha da arttı. Çünkü zamana yönelik farklı algıların oluşmasıyla beraber, çocukluk yaşlarından itibaren zamanın tüketilmesi gereken ve değersizleştiren, zamanın anlamsızlaştığı, can sıkıcı bir noktaya taşındığı bir eğitim yöntemiyle mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Bunların her birinin başlık olarak değerlendirileceğini umut ettiğimiz İslam Medeniyetlerinde Zaman Sempozyumu, zamanı daha iyi değerlendirmek ve zamanın daha iyi anlaşılması üzerine kurgulandı. Bu tür toplantıların geleceğe yansımaları, etkileri önemlidir. Bu anlamda sempozyumun başarılı bir şekilde geçeceğine inancımı belirtmek isterim. Çünkü seçici davranılarak hem yurt içinden, hem de yurt dışından nitelikli bir kadroya davetiye çıkarıldı. Güzel bir organizasyonla konu başlıkları da bilimsel anlamda toparlandı. İnşallah hem Konyamız, hem de ülkemiz böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmakla istifade eden olacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Zamanın yaratılmışlar için gerekli bir husus olduğu ifade eden AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, “Bizim geleneğimizde zamanla ilgili çok güzel çalışmalar var. Bunlar bu sempozyumda hakikaten alanında uzman hocalarımız tarafından anlatılıp gündeme getirilecektir. İbnü’l Vakt kavramı vardır bazen Ebu’l Vakt olarakta bu kavram kullanılır. Yani zamanın çocuğu olma veya zaman hükmeden anlamında zamanın babası olmak, zamanı ekonomik kullanmak, zamanı verimli kullanmak, zamana adeta pranga vurmak şeklinde kullanabileceğimiz bir kavram bizde yer almaktadır. Zaman kavramını bir sempozyum şeklinde düzenleme fikrini ortaya koyanlara ve bu fikre katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum” dedi.
İslam Medeniyeti’nde Zaman Sempozyumu hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve sempozyum başkanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, “İslam Medeniyeti’nde zaman kavramının önemi burada vurgulamaya hiç lüzum yok. Çünkü zamanın mahiyeti, önemi, sosyal boyutu, müsbet ilimler boyutu ve en önemlisi felsefi, metafizik ve tasavvuf boyutunda eserler ortaya koyan, makaleler hazırlayan medeniyetin mensuplarıyız. Dolayısıyla 3 gün boyunca sürecek bu sempozyumda bu yönlerine ışık tutacak makaleler ortaya çıkacak ve sonunda bunlar kitaplaştırılacak” dedi.
08-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek İslam Medeniyetinde Zaman Sempozyumu’nda zaman kavramı farklı alanlarda ele alınıp incelenecek ve İslam kültür ve medeniyetinin insanlığa katkısı ortaya konacaktır. Sempozyuma 13 ülkeden (Malezya, Cezayir, Ürdün, Kırgızistan, Katar, İran, Kazakistan, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika, Almanya, Lübnan) sahasında otoriter 23 akademisyen katılırken Türkiye’den ise yaklaşık 70 akademisyen katılacak. İki salonda gerçekleştirilecek sempozyumda toplam 24 oturum gerçekleştirilecek. Sempozyumda ele alınacak konular ise şöyle: “İslam Öncesi Dönemde Zaman Kavramı ve Algısı, Kur’an-ı Kerim’de Zaman Kavramı, Hadislerde Zaman Kavramı, İslam Düşüncesinde Zaman Kavramı, İslam Tarihinde Zaman Kavramı, İslam Kurumlarında Zaman Kavramı, Müspet Bilimlerde Zaman Kavramı, Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Zaman Kavramı, Sağlık Bilimlerinde Zaman Kavramı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!