İslam Medeniyetinde Zaman Sempozyumu Başladı

Güncelleme Tarihi:

İslam Medeniyetinde Zaman Sempozyumu Başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 16:06

SEMPOZYUM KAPSAMINDA ZAMAN KONUSU HAKKINDA DÜZENLENEN MİNYATÜR YARIŞMASI'NDA "ZAMANIN İZİNDE" ADLI ESERİYLE BİRİNCİ OLAN YASİN ERHAN, ÖDÜLÜNÜ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖR PROF. DR. MUZAFFER ŞEKER'İN ELİNDEN ALDI.

Konya’da Selçuklu Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile düzenlenen İslam Medeniyeti’nde Zaman Sempozyumu başladı. Sempozyumun açılış programında minyatür ödül töreni ve sergi açılışı da gerçekleştirildi.
8-11 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan sempozyumun bir otelde düzenlenen açılış programına AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Muzaffer Şeker, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Selçuklu Belediyesi başkan yardımcıları, akademisyenler ve davetliler katıldı. Düzenlenen etkinlik hakkında bilgi veren Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, “Sempozyumumuza 13 ayrı ülkeden 21 uluslararası bilim adamı katılmaktadır. Bu ülkelerden bazılarını zikredersek, Malezya, Cezayir, Lübnan, Ürdün, Kırgızistan, Katar, Bahreyn, İran, Kazakistan, Karadağ, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika ve Almanya. Sempozyuma yurtiçinden de yaklaşık 70 bilim adamımız katılmaktadır” dedi.
Programda konuşan AK Parti Konya Milletvekili Adayı Mustafa Efe de, “Benim burada dile getirmek istediğim tek nokta ise, harita-zaman ilişkisi. Malumunuz kartografik bir emperyalizm baskısıyla çizilen modern dönem haritalarının şekillendirdiği bir zaman algısı var. Bizim bu zaman algısının geri çevrilmesi veya tersyüz edilmesi, daha Müslümanca bir harita anlayışının üzerine yoğunlaşmamız gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
"ZAMAN HEPİMİZ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ"
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, “Zaman hepimiz açısından çok önemli. Ama özellikle İslam medeniyetlerinde namaz vakitlerinden dolayı bu konuda her zaman hassas davranılmış ve geçmişten günümüze zamanla ilgili pek çok mekan bırakılmıştır. Zaman adeta akan bir nehir, tüm canlılar da o nehrin istemsiz misafirleri. Mekanlarsa zamana şahitlik ediyor. Konya bu konuda şanslı bir şehir. Hemen yanımızda ecdat yadigarı birçok eser görüyoruz. Başımızı çevirip baktığımızda her yerde zamanın şahitleri var. Konya’da bu sürüklenmeyi hissedersiniz. Çatalhöyük, İnce Minare ve Medrese, Alaeddin Cami gibi zamanın şahidi birçok esere sahibiz. Sille de o manada önemli bir mekan. Restorasyonunu gerçekleştirdiğimiz Ak Cami, Çay Cami gibi ecdat yadigarı camiler, yine Anadolu topraklarının bir mütemmimi olan Aya Eleni Kilisesi gibi alanlar mevcut. Selçuklu Belediyesi tarafından aslında zamanın bittiği yerde, Sille’de, eski mezarlıkta bulunan şapel içinde bir Zaman Müzesi bulunmakta. Tüm ziyaretçilerimizin gördüğü üzere geçmişten günümüze kadar zamanla ilgili materyaller görebileceği bir mekan oluşturuldu. Sille’ye ve Konya’ya gelen herkesin ziyaret ettiği bir alan meydana geldi. Bugün de İslam Medeniyeti Zaman Sempozyumu ile birlikte bu konuyu değerli akademisyenler daha çok açacağız. Zaman konusu tüm Konya’nın ve Türkiye’nin gündemine tekrar gelmiş olacak. Zaman kavramı üzerine bilimsel ve akademik çalışmalar Dünya’nın varoluşundan bu yana süregelmiştir. İnsan hayatına her yönüyle ilişkili olan zaman konusu özellikle din, felsefe ve müspet bilimlerde yoğun bir şekilde araştırılıp tartışılmıştır. Tarihten günümüze her toplumun kendi zaman kavramı önemlidir. Zaman kavramına her toplum ve medeniyet farklı yorumlar getirmiştir. İslam kültür ve medeniyeti de bu konuda zengin bir literatüre sahiptir. Tarihin her önemli İslami düşünürleri bu konuyu incelemiş ve tartışmışlardır” şeklinde konuştu.
"ZAMAN DEMEK, HAYAT DEMEK"
Zaman kavramının önemine dikkat çeken Necmettin Erbakan Üniversitesi Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, “Zamanı tüketiyoruz, zamanı bitiriyoruz. Ama unutuyoruz ki zamandan hesaba çekileceğiz ve zamanı biz değerlendiremezsek kaybedenlerden olacağız. Zaman demek, hayat demek. Hayatın her anında zamanla ilgili sürekli bir arada yaşadığımız, birlikte seyahat ettiğimiz bir yol arkadaşı olarak zamanımızın kum saati hesabı sürekli öğütüldüğünün farkında olmak adına da bu sempozyumun topluma bir farklılık oluşturması anlamında bir faydası olacağını düşünüyorum. Bizler fizik, metafizik kavramlar içerisinde zamana çok farklı anlamlar yükleyebiliriz. Zamanı derinlemesine bugün itibariyle başlayan bu sempozyumda tartışacağız, değerlendireceğiz. Çok ciddi tedbirler söz konusu ama her birey akşam kafasını yastığa koyduğunda, ‘Ben bugünkü zaman dilimini nasıl değerlendirdim?’ kaygısını yaşamak zorunda ve sabah kalktığında, ‘Ben bugün zamanımı nasıl planladım, nasıl değerlendireceğim?’ şeklinde kendini bir sorguya çekmek zorunda” dedi.
Sempozyum kapsamında zaman konusunda düzenlenen minyatür yarışmasında dereceye girenlere de ödülleri verildi. Yarışmada, “Zamanın İzinde” adlı eseriyle birinci olan Bursa’dan minyatür sanatçısı Yasin Erhan, “Zaman kavramı aslında kültürümüz açısından önemli bir husus. Özellikle kadim zamanlarda Selçuklu öncesinden Osmanlı Dönemi’ne kadar zamanı içselleştirip yaşamış bir toplumuz. Hayatı da zaman doğrultusunda yaşamış bir toplumuz. Günümüz modern zamanlarda böyle bir konunun seçilmesi bizi memnun etti. Biz de minyatür diliyle elimizden geldiği kadar bu husustaki görüşlerimizi düşüncelerimizi belli etmeye çalıştık. Beğeni kazanmasından memnunum. Tüm hocalarımızdan, bize emeği geçen insanlara ve desteği olan ailemize ve çevremizdeki dostlarımıza teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
İslam Medeniyeti’nde Zaman Sempozyumu 11 Ekim’e kadar devam edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!