IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2015 13:11
KONYA KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU’NUN DÜZENLEDİĞİ, TÜRKİYE’NİN FARKLI ŞEHİRLERİNDEN VE TARİHİ İPEKYOLU GÜZERGÂHI ÜZERİNDE BULUNAN BEŞ ÜLKEDEN KADIN GİRİŞİMCİNİN BİR ARAYA GELDİĞİ “İPEKYOLU’NUN KADIN YOLCULARI” PROGRAMI KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİNDE BAŞLADI.
Konya Kadın Girişimciler Kurulu’nun düzenlediği, Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve tarihi İpekyolu güzergâhı üzerinde bulunan beş ülkeden kadın girişimcinin bir araya geldiği “İpekyolu’nun Kadın Yolcuları” programı KTO Karatay Üniversitesinde başladı.
Programa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Karatay Kaymakamı Mustafa Altıntaş, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun ve çok sayıda davetli katıldı.
Programın açılışında konuşan Konya Kadın Girişimciler Kurulu (KKGK) Başkanı Hatice Mendi, “İpekyolu’nun Kadın Yolcuları” programı hakkında bilgi verdi. Mendi, “Programımızı Konya Ticaret Odası’nın koordinasyonunda KTO, KTB ve KSO’nun ev sahipliğinde, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ve KTO Karatay Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenliyoruz. Bu organizasyonda tarihi İpekyolu güzergâhı üzerinde bulunan ülkelerdeki kadın girişimciler ile Türkiye’deki kadın girişimciler, İpekyolu’nun önemli şehirlerinden biri olan ve Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış Konya’da buluştu. Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve beş ülkeden toplam 330 kadın girişimci Konya’da bir araya geldi” dedi.
“KADIN GİRİŞİMCİ SAYISI ARTMALI”
Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, kadın girişimci sayısının artması ve kadınların her alanda söz almasının kıymetli bir kazanım olduğunu anlatarak, kadınların Türkiye’nin 2023 hedeflerindeki önemine dikkat çekti.
KSO Meclis Başkan Yardımcısının bir kadın olduğunu, ayrıca yine KSO’nun meclisinde işinde başarılı bir kadın meclis üyesinin daha görev yaptığını bildiren Kütükcü, bundan gurur duyduklarının altını çizdi. Kütükcü, İpekyolu’nun Kadın Yolcuları programına ev sahipliği yapan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Mendi’ye ve yönetim kuruluna organizasyondan dolayı teşekkür etti ve sanayi odası olarak kadın girişimcilere verdikleri desteğin devam edeceğini sözlerine ekledi.
“KADINLAR İŞ HAYATINDA AKTİF OLMALI”
KTO Başkanı Selçuk Öztürk konuşmasında, farklı ülkelerden kadın girişimcilerin hoşgörü kenti Konya’da bir araya gelmesinin ayrı bir anlam ve önem taşıdığını ifade ederek, “İlme, sanata ve ahlâka son derece önem verilen Ahilikte, kadının da sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri vardı. Kadınların teşkilatlanıp gelişmesi için Ahi Evran’in eşi Fatma Bacı, dünyanın ilk kadın teşkilatı olan Bacıyan-ı Rum teşkilatını yani Anadolu Kadınlar Birliği’ni kurmuştur. Bu tarihi örnekte de görüldüğü gibi kadınlarımız Anadolu Selçuklu’dan beri yüzyıllardır bu topraklarda sosyal hayatının ve ekonominin içinde yer almaktadırlar. Bugün düzenlenen programda farklı ülkelerden kadın girişimcilerin hoşgörü kenti Konya’da bir araya gelmesi ayrı bir anlam ve önem taşımaktadır. Ekonomik çıkarların; savaşlara, acılara ve gözyaşlarına neden olduğu dünyamızda, barış ve kardeşlik içinde birlikte hareket edebileceğimizi göstermekteyiz. Toplumsal hayatımızın, millet ve devlet yapımızın odağında yer alan kadınları hayatın her alanında daha aktif halde görmek istiyoruz. Kadın-erkek eşitliğinin yasalarla teminat altında olduğu ülkemizde kadınların iş hayatında, sivil toplum kuruluşlarında ve sosyal hayatta daha aktif olmaları gerekmektedir. Ülkemizin zenginliğe ve refaha ulaşmasının ilk şartı girişimci sayımızı artırmaktan geçmektedir. Türkiye’nin her yıl 1 milyon kişiye iş bulması gerekiyor. 10 yıl sonra bu rakam 1,5 milyon olacak. Bunu devlet eliyle bulabilme sansımız yok. Bu, gençlerimiz ve kadınlarımız açısından sosyal bir mesele olarak önümüze çıkacak. Onun için de Türkiye’de girişimciliği artırmamız lazım. Ülke nüfusumuzun yarısını kadınlar oluşturmaktadır. Bu ekonomimiz için büyük bir güç demektir. Kadınlarımızı çalışmaya, üretmeye teşvik etmeliyiz” şeklinde konuştu.
AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı ise Türkiye ve Konya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların ticarette, sosyal hayatta ve siyasette daha fazla yer almaları gerektiğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Caner Arabacı’nın moderatörlüğünde İpekyolu, Ahilik, Ticaret ve Kadın konulu panele geçildi. Panel’de Özbekistan, Kırgızistan, Pakistan, Kazakistan ve Afganistan’dan kadın girişimciler ülkelerindeki kadınların ticaretteki yeri ile ilgili konuşma yaptı.
KTO Karatay Üniversitesinde düzenlenen organizasyonda Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen koopertifçi kadınlar stant açarak ürünlerini sergiledi. Organizasyon Konya temalı defile ve panellerle iki gün boyunca devam edecek.