Ipard Tanıtım Toplantısı Akşehir’de Gerçekleştirildi

Güncelleme Tarihi:

Ipard Tanıtım Toplantısı Akşehir’de Gerçekleştirildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2016 12:20

KONYA'NIN AKŞEHİR İLÇE KAYMAKAMLIĞI, AKŞEHİR BELEDİYESİ VE AKŞEHİR ZİRAAT ODASI İŞBİRLİĞİYLE TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU KONYA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ TARAFINDAN DÜZENLENEN TANITIM TOPLANTISI AKŞEHİR'DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Konya’nın Akşehir İlçe Kaymakamlığı, Akşehir Belediyesi ve Akşehir Ziraat Odası işbirliğiyle, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Konya İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen tanıtım toplantısı Akşehir’de gerçekleştirildi.
Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya; Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Akşehir Ziraat Odası Başkanı Aziz Bingül, Akşehir TMO Müdürü Hüseyin Kılboz, Akşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bahri Karaman, bazı kurum müdür ve amirlerinin yanı sıra mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı. Toplantıda konuşan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya toplantının Akşehir çiftçisine ve Akşehir tarımına hayırlı olmasın temennisinde bulunarak, “Son zamanlarda tarımı destekleme adına birçok kurum, adeta seferberlik halinde. Tarım konusunda, dünyada kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biriyiz. Akşehir’de tarıma baktığımız zaman ülkemizin birçok yerine göre hamdolsun ki daha iyi durumdayız ama tabi ki daha da iyi olması anlamında çalışmalar yapılıyor” dedi.
Köy Hizmetleri Müdürlüğü yaptığı dönemde Akşehir’deki mevcut sulama sistemlerini modern sulama sistemlerine dönüştürme işlemlerini başlattıklarını söyleyen Başkan Akkaya “Sulanan alanları artırdık ama daha çok sulanacak alanımız var. Hayvancılık alanında da daha çok yapılacak şeyler var. Şu anda dağıtılan yüzde 50-60-75’lere varan hibelerden azami düzeyde faydalanmamız lazım. Son dönemlerde hükümetimizin de birçok alanda kredilendirmeleri oldu. En son biliyorsunuz, KDV oranları iki alanda düşürüldü ki bu çok önemli bir katkı. Bunlardan azami düzeyde faydalanmak lazım. Bu nedenle bizlere ne düşüyorsa; belediye olarak, kaymakamlık olarak, ilçe tarım teşkilatımız olarak sizlerin emrinizdeyiz. Yeni yapılacak tarımsal tesisler, hayvancılık barınakları gibi tıkandığınız her noktada bize gelin, elimizden gelen ne varsa bunları gidermeye çalışalım. Bu konulardan, bu hibelerden azami düzeyde faydalanalım, bürokrasiye takılmayalım. Geçtiğimiz yıllarda Kütahya’da İl Özel İdaresi Genel Sekreterlik görevimizi yürütürken Kütahya’yı bölgesinde en çok hayvancılık desteği alan il olma noktasına getirmiştik. Akşehir’de de ilçeler arasında en çok destek alan ilçe konumuna gelelim istiyoruz. Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi noktasında çalışmalarımız başladı. Akşehir Belediyesi olarak imar çalışmalarımızı yürütüyoruz. Karahüyük, Gedil bölgesinde, güzel bir alanda ki bu bölgede yer altı suyu kaynağımızda var. İnşallah büyük bir kazanımı getirmiş olacağız. Organize Sanayi Bölgemizi biliyorsunuz, onun hayvancılığa uyarlanmış bir modeli gibi düşünün. Bu proje, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mızca yürütülüyor, bunun adımını attık ve sizlerden ilgi bekliyoruz. Büyük çapta hayvancılık yapan hemşerilerimize bir imkan oluşmuş olacak bu birincisi. İkincisi ise Gözpınarı’nda bir sıcak suyumuz var. Akşehir ve Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bu suyun kullanım yetkisini ihaleye girerek aldık. Bu alanda yeni sondajlar açacağız. Bir kuyunun maliyeti 2 ile 2,5 trilyon lira. İşletme ruhsatları alınması, sahaların birleştirilmesi gibi bütün prosedürleri ilgili kurumlardan tamamladık. Önümüzde ki günlerde inşallah Milletvekilimiz Dr. Mustafa Baloğlu Bey, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve bürokratlarıyla toplantı yapacağız. İkinci ve üçüncü sondaj kuyusu açılmasıyla ilgili konuları da inşallah başlatacağız. Bu kuyular, bizim tarımımızı etkilemesi açısından ve hem de turizmi etkileyecek olması açısından önemli bir zenginliğimiz oldu. Konya’nın en yüksek ısı değerine sahip su olma özelliğine sahibiz. Bu sıcak suyumuz sayesinde Organize Seracılık Bölgesi yapmayı planlıyoruz ki Türkiye’de şu anda hiç yok. Kütahya’dayken Simav için bir çalışma başlatılmıştı ama tamamlanmamıştı. İnşallah bu çalışmayı sonuçlandırırsak Akşehir bu anlamda da bir ilke imza atmış olacaktır” diye konuştu.
Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin’de toplantıda yapmış olduğu konuşmada, “Türkiye daha çok tarım ve hayvancılıkta bu güne kadar karnını doyurmuştur. Çok verimli topraklarımız var. Dünyanın en önemli coğrafi bölgesi içerindeyiz. Etrafımız, üç tarafımız denizlerle çevrili ve yakın pazarlarımız var. Ürettiğimiz ürünleri satabileceğimiz, nüfus yoğunluğu olan pazarların hemen yakınındayız. Dolayısı ile böyle bir avantaja sahip olan ülkemizde, tarımda ve hayvancılıkta ürettiğimiz ürünlerin dışarıya satılması noktasında hangi durumdayız dersek elbette burada konuşacağımız çok şey vardır. Sadece bir örnek vermek gerekirse geçen gün şurada bir markete girdim ve ceviz alacaktım, dediler ki, Kaliforniya cevizi yani tarım ülkesi Türkiye’ ye, ABD’den, Kaliforniya’dan ceviz gelmekte. Tabi diyeceksiniz ki, Akşehir’den de Kanada’ya yaş meyve veya sebze, işlenmiş meyve sebze ihracatı yapılıyor. Elbette hem alacağız, hem satacağız. Yani artık dünyada ekonomi bu. Biz neyi daha iyi üretip satabilirsek, daha çok satabilirsek ve daha çok döviz kazanabilirsek, ülkemiz için zenginlik olacak. Eğer sattığımızdan da daha çok alırsak, ülkemiz içinde bir kayıp olacaktır” şeklinde konuştu.
Kaymakam Sezgin her şeyin başını üretim olduğunu dikkat çekerek, “Üretmezseniz paylaşamazsınız. Üretmezseniz zengin olamazsınız. Sanıyorum rahmetli Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’e aitti diye düşünüyorum belki yanılabilirim, şu sözü vardı “Zengin toprakların fakir bekçisi olamayız” demiştir. Evet, Türkiye zengin topraklara sahip ama bu zengin toprakların fakir bekçisi olmayacağız. İşte bunun içinde her şey den önce yatırımcı girişimci bir ruha sahip olmamız gerekiyor. Eğer böyle bir mal sahibi olursak inanın dünyanın her yerine mal ihracat edebiliriz. Kırsal Kalkınmayı Destekleme birimi altında Türkiye’de 2007 yılında kurulmuş bir kurum var. Dolayısı ile bu kuruluş Avrupa Birliği aday ülkeleri için yapılan hibe desteklerini, Türkiye’de Müteşebbis olacak yatırım yapacak kişilere belirli şartlar dahilin de %50’den %70’lere varan desteklerle sunuyor. Nasıl neyle üreteceğiz derseniz, %50 %70 oranında yani 1 milyon liralık yatırım yapıyorsanız size 500 bin lirası hibe olarak veren bir kuruluş var. İnsan eğer çalışırsa, gayret ederse bu ülkede işsizlik de kalmaz yoksullukta kalmaz. Bu ülke refah düzeyini yakalar ve kişilerin mutlu olmasını, iş sahibi olmasını, aş sahibi olmasını sağlar. Devletin organizasyonu, bakanlıkların destekleri, kalkınma ajansları, kırsal kalkınma destekleri ve destekleme kurumları gibi pek çok kuruluş size yardım etmeye hazırdır” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından tanıtım toplantısına geçildi. Toplantının içeriğini IPARD I ve IPARD II kapsamında verilen destekler hakkında bilgilendirme oluşturdu. IPARD II programının yeni yıl itibariyle uygulanmaya başlanmış olduğuna dikkat çekilerek, çağrı dönemlerinde potansiyel faydalanıcıların başvuru yapabilecekleri belirtildi. Ayrıca verilecek destekler hakkında da bilgiler aktarılırken, başvuru sahiplerinin süt inekçiliğinden yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar birçok alanda destekten faydalanabilecekleri bildirildi. Toplantı sonunda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Konya İl Koordinatörlüğü Uzmanı Yusuf Yılmaz ve Dr. Salih Kahraman tarafından katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!