Güncelleme Tarihi:
KONYA (AA) - METİN BOLAT - Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından yapılan incelemede, annelerin babalara göre daha kaygılı olduğu bildirildi.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Avşaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engelli çocuklara sahip anne ve babaların kaygı düzeylerinin incelendiğini söyledi.
Babanın engelli bir çocuğa sahip olmaya karşı tepkilerinin doğrudan doğruya annenin duygularını etkilediğini, anneyi kaygı ve umutsuzluk duygusuyla karşı karşıya getirdiğini belirten Avşaroğlu, "Engelli çocuğa sahip ailelerde çocuğun bakımına yönelik sorumluluğun büyük bir kısmını anneler üstleniyor" dedi.
Aile üyelerinden birinin ya da bir kaçının görme engelli olmasının tüm üyelerin uyumunu etkilediğini, dengeleri sarsabildiğini vurgulayan Avşaroğlu, engelli çocuğa sahip ailelerin, öfke, suçluluk, aşırı koruma gibi duygusal tepkimeler gösterebildiğini kaydetti.
- Kaygıyı etkileyen unsurlar belirlendi
Görme engelli çocuğa sahip 93'ü anne 69'u baba olmak üzere 162 ebeveyn üzerinde yaptıkları araştırmada özellikle annelere kaygıyla başa çıkma eğitimi ve psiko-eğitim desteği verilmesi gerektiğinin altını çizen Avşaroğlu, şöyle devam etti:
"Annelerin babalara göre sürekli kaygılı olduğu dönem daha fazla. Araştırma bulgularına göre ilköğretim mezunu ebeveynlerin kaygıları daha yüksek. Aylık geliri düşük ailelerin kaygı düzeyleri daha yüksektir. Görme engelinin yanında bir başka engeli olan, yani çok engelli çocuğa sahip aileler daha kaygılı olduğu saptanmıştır. Okul öncesi eğitim almanın kaygı üzerinde etkisi görüldü. Akraba evliliği yapan ebeveynlerin, kaygı durumları üzerinde disiplinler arası ileri araştırmalar yapılabilir. Kaygı bozukluklarının, genetik yatkınlıklarla ilişkili olduğunu vurgulayan araştırmalar mevcut. Bu araştırmalar sayesinde yeni destek politikaları geliştirilebilir."
Avşaroğlu, ailelerin ihtiyaç duyulduğunda uzmanlardan hemen destek alması gerektiği uyarısında bulundu.