Güncelleme Tarihi:
KONYA (AA) - Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, "Eğer sigara tüketimi bu şekilde devam ederse 21. yüzyılda 1 milyar kişi ölecek. Bu yüzyıl dünyanın utanç yüzyılı olacak" dedi.
Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Duman Avcıları ile Yaşam Şenliği" etkinliğine katılan Dağlı, sigaranın zararları hakkında bilgi verdi.
Sigara tüketimi devam ettiği sürece, ölümlerin de hızla artacağını belirten Dağlı, bunu durdurmanın herkesin görevi olduğunu söyledi. Sigaranın sadece içen kişiye değil çevresinde bulunanlara da aynı zararı verdiğini anlatan Dağlı, sigara dumanının anne karnındaki bebeği bile etkilediğini ifade etti.
Sigara tüketimini "zengin ile fakirin savaşı" olarak adlandıran Dağlı, şunları kaydetti:
"Zengin sigarayı yapıyor, fakire satıyor. Dünyada bugün sigaraya mahkum olmuş ülkeler, mağdur ülkelerdir. Bunu artık görmemiz lazım. Eğer sigara tüketimi bu şekilde devam ederse 21. yüzyılda 1 milyar kişi ölecek. 21. yüzyıl dünyanın utanç yüzyılı olacak. Bunu durdurmak herkesin görevidir. Tarihteki bütün savaşları, salgınları, doğal afetleri toplayın, bu kadar toplu ölüm meydana gelmedi. Sigara tüketimi devam ettiği sürece ölümler hızla artmaya devam edecek."
Tütün tüketiminin gelişmekte olan ülkelerde hızla arttığına işaret eden Dağlı, Türkiye'nin de bu ülkelerden biri olduğunu ifade etti.
Dağlı, Türkiye'yi tütün tüketiminin arttığı ülkeler arasından çıkarmak gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Para veriyoruz ve rızamızla ölüyoruz. Buna artık 'dur' demek zorundayız. Türkiye'ye yabancı sigara firmaları girdiğinden itibaren akciğer kanserleri 40 kat arttı. Biz onlara para kazandırarak insanımızı kaybediyoruz. Daha katı kurallar koyarak ve denetimleri arttırarak, bunun bir an önce önüne geçmemiz gerekiyor."
- "Üniversitemiz, dumansız kampüs oluyor"
SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise her gün sigaradan binlerce kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.
Üniversite olarak sigara tüketiminin önüne geçmek için çalışmalar yaptıklarına işaret eden Gökbel, "Üniversitemiz, dumansız kampüs oluyor. Bunun için binalarımızın çevresine en az 10 metrelik mesafe bulunacak şekilde çizgiler çizdik. Artık, sigaralar bu alanın dışında içiliyor" diye konuştu.