Celaleddin Karatay Anıldı

Güncelleme Tarihi:

Celaleddin Karatay Anıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2015 15:55

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİNDE, CELALEDDİN KARATAY İÇİN ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

Anadolu Selçuklu Devletinin önemli isimlerinden Karatay Medresesi’nin kurucusu Celaleddin Karatay, ölümünün 761. yıldönümünde Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi’nde anıldı.
KTO Karatay Üniversitesi sosyal tesislerinde düzenlenen programda Anadolu Selçuklu Devletinde üst düzey yöneticilik yaparak Karatay Medresesi’ni kuran Celaleddin Karatay, vefatının 761. yılında anıldı. Karatay Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADEM) Müdürü Prof. Dr. Erkan Türkmen, Celaleddin Karatay’ın önemli bir devlet adamı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Türkmen, Karatay Medresesi’nin kurucusu Emir Celaleddin Karatay’ın 11 Kasım 1254 yılında vefat ettiğini ifade ederek, “Konya’daki Büyük Karatay Medresesi 1251 yılında hizmete girmiş Anadolu Selçuklu Devleti’nin en büyük üniversitesi olup 19. yüzyıla kadar hizmet etmiştir. Celaleddin Karatay, ordu komutanlığı gibi çeşitli görevlerde bulunmuştur. Sultanın vefatından sonra 30 yıla yakın evlatlarına atabeylik yapmış tam bir devlet adamıydı. Karatay’ın cömertliği, iyi ahlakı ve İlahi kudrete bağlı olması dolayısıyla varlığı Sultanın sayısız lütuflarına mazhar olmuştu. Geceleri namaz kılıp, gündüzleri oruç tutarak, et yemekten, fazla yemekten ve boş işlerden sakınırdı. Pek çok cami, medrese ve kervansaray yaptırdığı söylenen Celaleddin Karatay’dan kalan en önemli yapıtı, 1251’de yaptırdığı Konya’daki Karatay Medresesi ve Antalya’daki Dar-ül sülaha evidir. Tarihi kaynaklar kendisinin yaptırdığı kervansarayın inşaatı bittikten sonra eseri görmek için çıktığı yoldan ‘Ya görünce gurura kapılırsam’ diyerek geri döndüğü yazmaktadır” diye konuştu.
Karatay Medresesi’ndeki hizmet bayrağını devraldıklarını dile getiren Prof. Dr. Türkmen, “Karatay Medresesi bir ilim yuvasıydı, şuan müze deniliyor. 1251 yılında inşa edilen bu medresede bir çok devlet adamları ve alimler yetişti. Biz de KTO Karatay Üniversitesi olarak bu bayrağı alarak ilim için hizmet ediyoruz” dedi.
Anma programının sonunda irmik helvası ikram edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!