Bu parkta dünyanın en büyük kelebeÄŸi 'atlas güvesi' var

Güncelleme Tarihi:

Bu parkta dünyanın en büyük kelebeği atlas güvesi var
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 11:37

Bu parkta dünyanın en büyük kelebeği 'atlas güvesi' var

Haberin Devamı

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA) - KONYA'daki Kelebekler Vadisi Parkı'nda bulunan dünyanın en büyük kelebeÄŸi olan 'atlas güvesi', görenleri hayrete düşürüyor. Kanatlarının uç kısmındaki yılan başını andıran desenlerle kendisini koruyan kelebek, ağız yapısı olmadan kozasından çıkıp, tırtıl aÅŸamasında yediÄŸi ve depo ettiÄŸi besinleri sindirdikten sonra bir hafta içinde ölüyor.Â
Selçuklu Belediyesi tarafından yaptırılan Kelebekler Vadisi Parkı'ndaki 28 derecedeki tropikal bahçe, 14 farklı türden yüzlerce kelebeğe yaşam alanı sunuyor. Binlerce kelebeğin uçtuğu park ziyaretçi akına uğruyor. 98 türe ait 20 bin bitkinin yer aldığı bahçede yüzlerce kelebeği izleyen ziyaretçiler, fotoğraf çekme şansı buluyor. Geçen yıl Temmuz ayında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından açılan Kelebekler Vadisi Parkını bugüne kadar 230 binin üzerinde kişi ziyaret etti.
Kelebeklerin ömürleri 2 hafta ile 4 hafta arasında değişiyor. 110 gün yaşayan kelebekler de var. Kelebeklerin yanı sıra tropikal bahçede bulunan papağanlar da büyük ilgi görüyor. Kelebeklerin larvadan kelebek haline gelişlerinin tüm evrelerini gösteren bir kelebek müzesi bulunuyor. Ayrıca dünyadaki bazı böcek çeşitlerinin görülebileceği bir müze var.
DÜNYANIN EN BÜYÜK KELEBEĞİ
Bahçede en dikkat çeken kelebek ise dünyanın en büyük kelebeği olarak bilinen 'atlas güvesi' kelebeği. Kelebekler Vadisi Biyoloğu Turgut Tuş, kelebeğin kanat açıklığının 26 santimetreye kadar ulaşabildiğini belirterek, şunları söyledi:
''Dünyanın en büyük kelebeği ‘atlas güvesi’ olarak biliniyor. Kanat açıklığı 26 santimetreye kadar ulaşabiliyor. Dünyanın en büyük kelebeği ama aynı zamanda en kısa ömürlü kelebeklerinden bir tanesidir. Çünkü ağız yapısına sahip değil. Bu yüzden de beslenme becerisi yok. Tırtıl aşamasında yediği besinleri depo ediyor. Bu depo bitince de ömrünü tamamlıyor. Bu sürede 6 veya 8 gün. Kanatlarının uç kısmında ise bu kısa ömründe onu korumasını sağlayan yılan başına benzeyen desenler bulunuyor. Kanatlardaki yılanbaşını gören diğer hayvanlar, orada zehirli bir yılan olduğunu düşünerek kelebeğe yaklaşmıyor.''
KELEBEKLERİN ÖMRÜ BİR GÜN DEĞİL
Kelebeklerin ömürlerinin de halk arasında söylenildiği gibi bir günle sınırlı olmadığını vurgulayan Tuş, ''Atlas güvesinin dışında bahçemizde bulunan kelebeklerin en kısa ömürlüsü 2 ila 4 hafta arasında yaşıyor. En uzun ise 110 gün yaşayabiliyor. Halk arasında ‘Kelebeğin ömrü bir günle sınırlı’ anlayışının yanlış olduğunu buraya gelen ziyaretçilerimize anlatmaya çalışıyoruz.''diye konuştu.

FOTOÄžRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!