Güncelleme Tarihi:
KONYA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun, "Zirai ilaçlamada başarılı olabilmek için asgari düzeyde ilaçlama yapılarak yüksek biyolojik etkinliğin sağlanması modelinin hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi.
Olgun, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Rixos Otel’de gerçekleştirilen Bitki Koruma Ürünleri Gübre ve Alet Makinaları Bayii Toplantısı’nda, insanların beslenmesi için gerekli olan gıda maddelerinin temin edilmesi için bitkisel üretim yapma zorunluluğu bulunduğunu söyledi.
Bitkisel üretim yapan çiftçilerin ürettikleri üründe yeterli kazanç elde etmeleri için tarımsal girdi maddelerinin kullandığını belirten Olgun, çiftçilerin rekabet edebilmek ve ihracat yapabilmek için verimli ve kaliteli üretim yapmak zorunda olduğunu ifade etti.
Tarımsal üretimde verim ve kaliteyi etkileyen çok sayıda faktör olduğuna dikkati çeken Olgun, şunları kaydetti:
"Tarımsal girdi içerisinde bitki koruma ürünleri, gübre ve tarım makinaları bu çalıştayda değerlendirilecek. Zirai ilaçlamada başarılı olabilmek için asgari düzeyde ilaçlama yapılarak yüksek biyolojik etkinliğin sağlanması modelinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunun yanında çevre kirliliğinin en aza indirilmesi ancak ekonomik bir ilaçlama ile mümkündür. Ve ekonomik bir ilaç uygulamasıyla mümkündür. Bütün bunların gerçekleştirilebilmesi için uygun ilacın seçilmesi, seçilen ilacın zamanında ve uygun dozlarda hedef yüzeylere atılması ve bu işlemlerin yapılmasında en uygun ekipmanın seçilmesine bağlıdır. Bu amaçla Konya’da 283 bitki koruma ürünü bayisi bulunmaktadır.”
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar ise Konya’nın tarımsal üretimde Türkiye’nin en önemli kenti olduğunu vurguladı.
Tarımsal üretimde verimliliği yakalamak için gübrelemenin doğru ve etkin bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Baydar, şöyle devam etti:
"Kimyasal ve organik gübreler tarımsal üretimin vazgeçilmez girdilerindendir. Konya’da yıllık 390 bin ton kimyevi gübre kullanılmaktadır. Çiftçilerimiz için en önemli sorunun sahte gübreler olduğunu düşünüyorum. Buna karşı dikkatli olmamız gerekir. Faturasız ve değişik satış yollarıyla bilmediğimiz, normalden daha ucuz olan gübreler toprağa zarar vermektedir. Bunun önüne geçmek için yıl boyu denetimler yapıyoruz. 2014’te 70 numuneden 3 ürün olumsuz çıkmış, bu ürün sahiplerine 28 bin 120 lira idari para cezası uygulanmıştır. Bu nedenle dikkatli olmak gerekmektedir."