Batı Afrika'dan gelen gemilere ebola taraması

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 11:32

- Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu: "Denetim ekiplerimiz, Ebola salgınının olduğu Gine, Sierra Leone ve Liberya’ya ait limanlardan dönen gemilerimize gerekli kişisel koruyucu ekipmanlarla açıkta sağlık muayenesi yapmaktadır"

Haberin Devamı

KONYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Denetim ekiplerimiz, Ebola salgınının olduğu Gine, Sierra Leone ve Liberya’ya ait limanlardan dönen gemilerimize gerekli kişisel koruyucu ekipmanlarla açıkta sağlık muayenesi yapmaktadır" dedi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre başta Gine, Sierra Leone ve Liberya olmak üzere Batı Afrika Bölgesi'nde Ebola virüsü vaka sayısının 15 bin 935'e, ölümlerin ise 5 bin 689'a ulaştığını söyledi.

Batı Afrika'da Ebola virüsünün korku ve paniğe sebep olduğunu belirten Hatipoğlu, "Virüsten korunma adına insanlar birbirleriyle temastan kaçınmaktadır. Ebola, ekonomi yanında toplumsal yaşama da büyük darbe vurmuştur. Ayrıca hastalık üç ülkede etkili olmasına rağmen Afrika'nın bütün turizmini olumsuz etkilemiştir" diye konuştu.

Haberin Devamı

- "Ebola virüsüne karşı özgün bir tedavi yoktur"

Ebola virüsüne karşı özgün bir tedavi olmadığını ifade eden Hatipoğlu, yapılmaya çalışılanın vücuda giren virüse karşı bağışıklık sisteminin artırılması, dolayısıyla virüse karşı savunma ve mücadelenin güçlendirilmesi olduğunu dile getirdi.

Hastalıktan oluşan komplikasyonlara karşı tedbirler aldıklarına işaret eden Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı olarak salgını ve bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Genel Müdürlüğümüz havalimanlarımızda olduğu gibi ülkemizin uluslararası limanlarında da yapılanmış durumda. İstanbul, Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası ile de iyi ilişkilerimiz mevcuttur. Limanlarımızda görev yapan personele yönelik Ebola'ya ilişkin bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır. Salgın bölgesinden gelen gemiler için yol haritası oluşturulmuştur. Ebola salgını olan bölgeden ülkemiz limanlarına gelecek gemilerin acenteleri, prosedür gereği gelişlerinden 24 saat önce gemi geliş dilekçelerini ilgili Sahil Sağlık Denetleme Merkezlerine verir. Daha sonra kaptanlar tarafından gemiler ülkemiz liman sahasına girdiklerinde, Deniz Sağlık Bildirimi'ni online olarak Sağlık Denetleme Merkezimize gönderir. Gemilerin pratika işlemleri yapılırken, gönderilen bildirimlerde son 10 liman bilgisi kontrol edilir. Denetim ekiplerimiz, Ebola salgınının olduğu Gine, Sierra Leone ve Liberya’ya ait limanlardan dönen gemilerimize gerekli kişisel koruyucu ekipmanlarla açıkta sağlık muayenesi yapmaktadır."

- Türkiye'de ebola virüsü yok

Haberin Devamı

Hatipoğlu, yapılan muayene ve denetim sonucu halk sağlığı açısından sakıncalı durum olmaması durumunda, geminin limana yanaşmasında sakınca olmadığını belgeleyen Serbest Pratika izninin verildiğine işaret etti.

Söz konusu gemilerde şüpheli vaka tespit edilmesi halinde durumun, 112 Acil Sağlık Servis ekiplerine haber verildiğini aktaran Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Daha sonra Bakanlığımızca Ebola için belirlenmiş referans hastanelere sevki sağlanır. Ayrıca temaslı takibi için gemide yer alan mürettebatın bilgileri temin edilerek, şüpheli vakanın pozitif çıkması durumunda da bu personellerin 21 gün boyunca takibini sağlamak üzere durum Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna bildirilir. Şüpheli vaka sevkinden sonra gemi dezenfeksiyon işlemine tabi tutulur. Ülkemizde bugün itibarıyla herhangi bir Ebola virüs vakası yoktur. Ancak hastalığın görüldüğü bölgeyle olan ticari ilişkilerimiz, azalmış olsa da seyahatin olması ve bölgeden transit geçiş yolu üzerinde olan ülkemizde vaka görülmesi ihtimaline karşı Sağlık Bakanlığımızca alınan kararları süratle uygulayan ve dinamik yapıya sahip Genel Müdürlüğümüz mevcuttur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!