Bakım, yakıt tüketiminde yüzde 20 tasarruf sağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Bakım, yakıt tüketiminde yüzde 20 tasarruf sağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2014 11:11

- Araçların 10 bin kilometre bakımlarının yapılmasının, yakıt tüketiminde yaklaşık yüzde 20 oranında tasarruf sağladığı belirtildi - Konya Torna, Kaynak ve Oto Tamircileri Odası Başkanı Baranok: - "10 bin kilometre bakımları aracın yakıt tüketimini etkiler. Filtre grubu, motor, yağ ve benzinli araçlarda buji bakımı, aracın yakıtında yüzde 20 tasarruf sağlar"

Haberin Devamı

KONYA (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Araçların 10 bin kilometre bakımlarının yakıt tüketiminde yüzde 20 oranında tasarruf sağladığı belirtildi.

Konya Torna, Kaynak ve Oto Tamircileri Odası Başkanı Emin Baranok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araç bakımının konforlu sürüş ve tasarruf sağlamada önemli olduğunu söyledi.

Havaların soğuduğu bugünlerde kışlık bakımların mutlaka yapılması gerektiğini dile getiren Baranok, bakımda dikkat edilecek hususların başında antifriz, motor bakımı, lastikler, akü ve ön düzenin geldiğini vurguladı.

Araçların 10 bin kilometre bakımlarında mevsimine göre kışlık ya da yazlık bakımların da eklendiğine işaret eden Baranok, zamanında yapılan bakımların büyük hasarların da önüne geçtiğini aktardı.

Baranok, araç bakımın yakıt tüketimine etkisine de dikkati çekerek, "10 bin kilometre bakımları aracın yakıt tüketimini etkiler. Filtre grubu, motor, yağ ve benzinli araçlarda buji bakımı, aracın yakıtında yüzde 20 tasarruf sağlar. Bakımlarda filtre grubu hayati önem taşıyor. Benzin, mazot filtresi, polen filtresi, LPG filtreleri değiştirilmeli. Bunlar yakıtı birebir etkiler" diye konuştu.

Haberin Devamı

- Bakımsız akü yolda bırakabilir

Aracını servise götürenlerin mutlaka şarj dinamosuna da bakılmasını istemelerini tavsiye eden Baranok, aküyü bitiren en önemli etkenin şarj dinamosunun bozulması olduğuna aktardı.

Baranok, şunları kaydetti:

"Aküyü besleyen şarj dinamosunun içindeki diyotlar ve kömür bitmişse akünün şarjını bitirir. Şarj dinamosu her periyodik bakıma gidildiğinde kontrol edilmeyen bir parçadır. Servisteki usta, aracın 10 binlik bakımını yaptıktan sonra akünün şarjını ölçmeli. 14 ila 11 derece arasında akü şarjı varsa o şarj dinamosu mükemmeldir. 11’in altında veya 14’ün üstündeyse sorun vardır. Akünün elektriğini bitiriyor demektir. Bir akünün ömrü maksimum 6 sene. Şarj dinamosunun kontrolü yapılmamışsa ve şarj etmiyorsa akü ömrü bir ayda biter."

Akünün en fazla kış aylarında sorun çıkardığına değinen Baranok, şöyle koruştu:

"Sürücüler, araçlarının yağına suyuna baktıkları gibi arada aküye de baksın. Akünün ne zaman ne şekilde biteceği belli olmaz. Üzerinde kuru kapaklar vardır. Ancak servistekiler açar. Genellikle yeşil, bazen beyaz ya da siyah görünen bölüm bulunur. Siyah olduğu zaman akü ölü demektir. Beyaza döndüğünde su eksikliğini ifade eder. Yeşil ise normaldir."

Haberin Devamı

- Antifriz dört mevsim konulmalı

Oto tamir ustası Mehmet Güner de antifrizin dört mevsim araçta olması gerektiğini belirterek, "Antifriz olup olmaması çürümeyi de koruyuculuğu da etkiler. Batı ve güney illerinden alınan araçlara kesinlikle antifriz konulmalıdır. Oralar sıcak olduğu için antifriz pek konulmuyor. Uzun süre konulmayınca bazı araçların radyatörü, kaloriferi ve su hortumları zarar görebiliyor" ifadelerini kullandı.

Lastik havasının da kış ve yaz aylarına göre değiştiğini anlatan Güner, "Hafif ticari araçlar ve otomobillerde lastik havası yazın 28 ila 30 arasında olmalı. Kışın 2 puan artırılır. Lastikteki hava az olduğu zaman, kışın kayganlığı daha çok artırır. Fren tutmayabilir. Kışın lastik havası otomobil ve hafif ticari araçlar için 30 ila 32 arasında olmalı" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!