Güncelleme Tarihi:
KONYA,(DHA)- AKŞEHİR Belediyesi tarafından düzenlenen Nasreddin Hoca Anma Günleri etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi ve Akşehir Kültür Merkezinde Nasreddin Hoca konulu konferanslar düzenlendi.
Akşehir Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca'yı anmak ve onu tüm dünyaya daha iyi tanıtabilmek amacıyla düzenlenen Nasreddin Hoca Anma Günleri, etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferanslarda Nasreddin Hoca’nın bilinmeyen yönleri anlatıldı.
Anma Günleri’nin son konferansı Akşehir Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Konferansa; Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, AK Parti Akşehir İlçe Başkanı Abdurrahman Çardakoğlu, Akşehir Belediyesi Başkan Yardımcıları Mevlüt Yiğit ve Yahya Yıldız, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel, öğretim görevlileri, çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı.
Konferansta ilk olarak Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Sinan Gönen, Nasreddin Hoca'nın hayatından önemli çizgiler konusunda sunum gerçekleştirdi. Gönen yaptığı sunumda " Biz bu şahsiyetleri ne kadar iyi tanıyoruz. Yada günümüz 2018 yılında nasıl ve ne kadar yansıtıyoruz, örnek alabiliyoruz. Biz toplum olarak aslında güler yüzlü bir toplumuz. Zira Hz. Peygamber gülümsemek sadakadır demiştir. Nasreddin Hoca'nın fıkralarına baktığınız zaman aslında bizi kahkaha boğan fıkralar değil, tebessüm ettiren fıkralardır ve ders çıkaracağımız fıkralardır. Bir diğer hususta ise biz hep hafızamıza işte eşeğe ters binmiş, ton ton beyaz sakallı bir dede hatırımıza gelmektedir. Nasreddin Hoca’mız 13. yüzyıllarda yaşamış Mevlana'nın çağdaşı olan bir müderris, bir kadı, bir müftü, bir imam, o dönemin ileri gelenlerden birisidir” diye konuştu.
Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ise" Nasreddin Hocamız model çağımızda 21'nci yüzyılda o coğrafyada yaşamaya devam ediyor. Benim her zaman hep duam vardır. Karaman'da ve Necmettin Erbakan Üniversitesinde konuşurken Akşehir vilayetimizin dedim yani gönülden vilayet olmasını istedim. Laf olarak söylenmiş bir söz değildir. Akşehir'de bir üniversite alt yapısının olduğunu biliyorum. Buradaki fakülteleri, yüksek okulları, halkın üniversiteye bakış açısını iyi kötü biliyorum. O zaman Nasreddin Hoca Üniversitesi istiyorum. Nasreddin Hoca; Çin Halk Cumhuriyeti’nde biliniyor, Amerika Birleşik Devletleri’nde biliniyor, İngiltere'de biliniyor, Almanya'da biliniyor. Dünyanın dört bir tarafında Nasreddin Hoca biliniyorsa; bu üniversiteni adı değişir Uluslararası Nasreddin Hoca Üniversitesi olur” dedi.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Berat Alptekin 'de "Nasreddin Hoca' ve Türk dünyasındaki Torunları" konulu sunumunu gerçekleştirdi. Alptekin yaptığı sunumda "Her dinlediğiniz fıkrayı Nasreddin Hoca’nın adına bağlanan her fıkrayı, onun fıkrası olarak kabul etmeyeceksiniz. Çünkü; Hocanın temsil ettiği bir düşünce sistemi vardır. Bir inanç sistemi var, bir yaşama tarzı vardır. Toplumda kabul gören şartlardır bunlar. Bunlara karşı çıkanların Hocayı yıpratmak, Hocayı aşağılamak için uydurdukları fıkralardır. Hoca için uydurulan fıkraların bir bölümü hocaya yakışıyor ama Hocanın değildir. ''dedi.