Güncelleme Tarihi:
İZMİT(Kocaeli), (DHA) - KOCAELİ Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu sanayi üretiminde son 6 yılın en kuvvetli verisinin yayınlandığını belirterek, "Son dönemdeki ihracat artışı ile birlikte değerlendirildiğinde tüm bu veriler, Türkiye'nin ekonomik büyümesi için daha olumlu beklentiler yaratıyor" dedi.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan Temmuz ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Temmuz ayında sanayi üretiminin geçen yıla göre yüzde 14,5'lik artışı beklentilerin üzerinde çıktı. Bu üretim iklimine ilişkin politikaların yerindeliğini gösteriyor. Takvim etkisinden arındırılarak bakıldığında ise yıllık artış yüzde 25,6 ile çok daha yüksek. Geçen yıl Temmuz ayında özellikle darbe girişiminin etkisiyle üretim çok düşük kalmıştı. Bu yıl ise baz etkisinin üzerinde bir üretim artışı görüyoruz. Sanayi üretimindeki bu umut veren artış ülkemizin GSYH büyümesini de destekleyecek" diye konuştu.
Sanayideki artışın son altı yılın en kuvvetli verisi olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, "Tabii Temmuz ayından sonra baz etkisi kısmen kalkacak. Buna rağmen gerek kapasite kullanımı, gerek ihracattaki artışlar, gerekse PMI imalat sanayi satın alma endeksindeki son altı aydır görülen üst üste iyileşme, sanayi sektöründeki büyümenin süreceğine işaret ediyor. Bu öncü göstergelerin işaret ettiği gibi bundan sonraki aylarda da sanayide pozitif büyüme bekliyoruz. Diğer taraftan sanayinin bir evvel ki aya göre de ivme kazandığını görüyoruz. Geçen aya göre yüzde 2,3'lük artışı da olumlu değerlendiriyoruz" dedi.
Zeytinoğlu sanayi üretimindeki artışın ülke ekonomisinin büyümesinin en önemli göstergelerinden biri olduğuna dikkati çekerek, "Yılın üçüncü çeyreğine güçlü bir performansla başlayan sanayi üretimindeki artışı ekonomimiz açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Sanayideki üretimin üçüncü çeyrek büyümesine de güçlü bir katkı sağlayacağını bekliyoruz" diye konuştu.
Zeytinoğlu enerji, dayanıklı tüketim malları ve sanayi malları grubundaki artışla ilgili olarak ise şöyle konuştu:
"Aylık olarak en yüksek artışın yüzde 3,2 ile enerji sektöründen geldiğini görüyoruz. Enerji talebindeki artış da daha yüksek bir üretim düzeyine gidiş anlamına geliyor. Geçen yıla göre baktığımızda ise en yüksek artışın yüzde 28,4 ile dayanıklı tüketim malları ve arkasından yüzde 24,1 ile sermaye mallarında olduğunu görüyoruz. Artışın kaynağının imalat sanayinden gelmesini olumlu değerlendiriyoruz"