Şekerleme sektörü, yeni yıldan umutlu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2014 11:28

- ŞEMAD Başkanı Kopuz: - "Ürünlerimiz bugün yaklaşık dünyanın 190 ülkesine gidiyor. 2015 hedefimizde bu ülkelere ihracatı, tonaj ve değer olarak arttırmak ve pazarlardaki konumumuzu güçlendirecek yeni çalışmalar yapmak var" - "Bu yıl sektörde önemli miktarda yerli ve yabancı yatırımlar ve satın almalar gerçekleşti. Dolayısıyla 2015 itibarıyla üretim kapasitemizin de bu yeni yatırımlar sayesinde artacağını düşünüyoruz"

Haberin Devamı

KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - Şekerli Mamül Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, dünyanın 190 ülkesine ihracat yaptıklarını belirterek, "2015 hedefimizde bu ülkelere ihracatı tonaj ve değer olarak arttırmak ve pazarlardaki konumumuzu güçlendirecek yeni çalışmalar yapmak var" dedi.

Kopuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonunun TÜİK verilerinden derleyerek hazırladığı 2013 yılı Türk Gıda ve İçecek Sanayi Envanteri verilerine göre, şekerleme ve çikolata üreten iş yeri sayısının bin 5 olduğunu, sektördeki çalışan sayısının da 25 bin 349'a ulaştığını söyledi.

Şeker ve şekerli mamuller sektörünün imalat sanayisinde yarattığı katma değerin 2011'de 2,5 milyar liraya ulaştığını ifade eden Kopuz, "Türk şekerli mamul sektörü, son 4 yılda yüzde 74,9 artışla 2013'te 1,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. Sektör, bu ihracat rakamıyla Türk gıda ve içecek sektörünün tamamı içinde yüzde 9,3’lük payı ile 4. sırada yer almaktadır. Sektör, 2013'te 304 milyon dolarlık ithalatıyla gıda ve içecek sanayi ithalatının tamamı içinde yüzde 5 seviyelerinde yer almaktadır. Bu noktada şekerli mamuller sektörü, geçtiğimiz yıl 796 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek, Türk gıda ve içecek sanayisinin pozitif dış ticaret ortalamasının yükselmesinde büyük rol oynamıştır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

- "Türk şekerlemesi 190 ülkeye ihraç ediliyor"

Şekerli mamuller ihracatının yıldan yıla arttığını vurgulayan Kopuz, "Ürünlerimiz bugün, yaklaşık dünyanın 190 ülkesine gidiyor. 2015 hedefimizde bu ülkelere ihracatı tonaj ve değer olarak arttırmak ve pazarlardaki konumumuzu güçlendirecek yeni çalışmalar yapmak var" ifadesini kullandı.

Ortalama gelirin artmasıyla tüketimdeki dönüşüm, şehirleşme ve dağıtım kanallarındaki genişleme gibi unsurların son birkaç yıldır şeker ve çikolatalı mamul tüketimi üzerinde olumlu etki yaptığına dikkati çeken Kopuz, yıl içinde sektörde önemli miktarda yerli ve yabancı yatırımlar ve satın almalar gerçekleştiğini anımsattı.

Haberin Devamı

"Dolayısıyla 2015 yılı itibarıyla üretim kapasitemizin de bu yeni yatırımlar sayesinde artacağını düşünüyoruz" diyen Kopuz, kuraklığa bağlı rekolte düşüşü, döviz kurlarındaki dalgalanma gibi değişik sebeplerin etkisiyle ham madde fiyatlarında artış yaşadıklarını anımsattı.

- "Taklit ve kayıt dışılık, sektördeki en önemli sorunlardan"

Kuralık nedeniyle Antep fıstığının fiyatının yükseldiğini belirten Kopuz, şeker üretimindeki kotaların da kaldırılması gerektiğini söyledi.

Kopuz, imalatı kotaya bağlanan glikozun farklı özelliği, şekere rakip ve alternatif olmaması nedeniyle kanun kapsamından çıkarılması tavsiyesinde bulunarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

Haberin Devamı

"Mevcut uygulamanın devam etmesi halinde sektörün ham madde ihtiyacı karşılanamayacak, bu durum özellikle ihracatı olumsuz etkileyecektir. Ayrıca DİR (Dahilde İşleme Rejimi) kapsamında gümrüklerde yapılan denetimlerin sıklığı ve şekli, sektör ihracatını zora sokuyor ve gecikmeler yaşanmasına neden oluyor. Önerimiz, gümrüklerde bulunan laboratuvarların artırılması, mevcutların personel, alet, cihaz ve donanım eksikliklerinin tamamlanmasıdır. Mevcut uygulama, ithalatın gecikmeli yapılmasına ve dolayısıyla ihracat teslim tarihlerinin gecikmesine neden olmaktadır. Taklit ve kayıt dışı üretim de haksız rekabete yol açması nedeniyle şekerleme sektöründeki en önemli sorunlardan biri haline gelmiştir. 2015 yılında bu sorunların çözümü yönünde atılacak adımların sektörümüzü dünya piyasalarında daha rekabetçi yapacağına inanıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!