Kocaeli’de tarih gün yüzüne çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2017 20:03

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın birlikte düzenlediği “Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu- IV”, açılış oturumuyla başladı. Kent tarihine ışık tutmak ve Kocaeli’nin tarih külliyatını oluşturmak için düzenlenen organizasyon 3 gün sürecek.

Haberin Devamı

Kocaeli’de tarih gün yüzüne çıkıyor
Darıca’daki sempozyumda, düzenleme kurulu adına söz alan Prof. Dr. Haluk Selvi, Kocaeli’nin artık “Bilge şehir” olarak tanımlanması gerektiğini söyledi. Selvi “Çoban Mustafa Paşa, aynı Akçakoca gibi, Karamürsel Alp gibi, bilge bir insandır. Biz Kocaeli’ni 4 yıl öncesine kadar sanayi şehri olarak biçimlendirirdik. Ama 4 yıldan sonra elimizde 10 bin sayfalık, 10 ciltlik doküman oluştu. O yüzden artık Bilge Şehir Kocaeli olarak adlandırıyoruz” dedi. 

TARİHE IŞIK TUTACAK

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise yaptığı konuşmada, sempozyomun tarihe ışık tutacağını ifade etti. “Dününü bilmeyen geleceğine ışık tutamaz” diyen Karaosmanoğlu, “Tarihimizden çok önemli dersler çıkarmalıyız ve bugünümüze şekil vermeliyiz” ifadesini kullandı. Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da ‘’Bu sempozyuma katkı sunan herkesi tebrik ediyorum. Bu topraklardaki bir büyük medeniyetin birikimlerini geleceğe aktarmak sorumluluğumuzdur. Tarihi birikimlerimiz gelecek kuşaklara doğru aktarılmalı. Bu buluşmalar benden bize, yerelden evrensele ve bilgiden bilime giden yolu açacaktır’’ şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

93 ÜNİVERSİTE BAŞVURDU

Kocaeli’nin 5000 yıllık tarihini gün yüzüne çıkaran tarih sempozyumları, kentin geleceğine yön vermek açısından da büyük önem taşıyor. Sempozyumda ‘’2. Abdülhamit döneminde Redif Taburu, 19. Yüzyılın 2. Yarısında Bir Amerikan Misyonerinin Gözüyle İzmit, Gebze Çoban Mustafa Paşa Camii Müezzin Mahfilinin Osmanlı Sanatındaki yeri’’ konuları yer alacak. Gebze merkezli olarak gerçekleştirilecek sempozyuma 5‘i yabancı olmak üzere 289 bildiri başvurusu yapıldı ve 159 akademisyenden 125 tebliği kabul edildi. Sempozyuma 93 farklı üniversite ve kurumdan başvuru oldu. Çin, Macaristan, Mısır, Kırgızistan, İtalya ve Hollanda’dan 8 yabancı akademisyen de sempozyumda bildiri sunacak. Bu yıl sempozyuma 50 profesör, 16 doçent, 57 doktor ünvanlı akademisyen katılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!