IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2015 16:21
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen karamürssel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyu’mda konuşan tarihçiler, Kocaeli’nin bugüne kadar 300 deprem ve 40 tsunami geçirdiği bilgisi verdiler.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından bu yıl 2.’si düzenlenen “Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi” 6 salonda gerçekleşen oturumlarla devam ediyor. Turgut Reis Salonu, sabah oturumunun ilk bölümü Gazi Üniversitesi’nden Prof Dr. Altan Çetin başkanlığında gerçekleşti. Dokuz Eylül Üniversitesi‘nden Prof. Dr. Mustafa Daş, Gazi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Galip Çağ, Uludağ Üniversitesi’nden Kamil Doğancı ve Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan Taner Aksoy’un konuşmacı olarak katıldığı ilk oturumda özellikle İzmit’te yaşanan depremlere dikkat çekildi.
Prof. Dr. Mustafa Daş, İzmit tarih kaynakların M.Ö. 700 yılına kadar uzandığını söyledi. Daş, İzmit’in eski adının Nikomedya olduğunu ve fikren galip gelen anlamına geldiğini ekledi. Daş, veba salgınlarından çok çeken İzmit’in Konstantinapolis açısından önemli bir güzergah olduğunu da söyledi. Uludağ Üniversitesi’nden Kamil Doğancı, İzmit’te yaşanan depremleri anlattığı konuşmasında ”İzmit, M.Ö. 2100 yılından bu yana şiddetli 300 deprem ve 40 tsunami geçirmiştir. Buna rağmen İzmit hep önemli bir konumda olmuştur. Çünkü jeopolitik açıdan büyük öneme sahiptir” şeklinde konuştu.
Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan Taner Aksoy ise İzmit’teki suyolları ve kanallarını görseller eşliğinde anlattı. Aksoy bilinenin aksine İzmit’te Paşasuyu dışında suyollarının olduğuna dikkat çekti. Gazi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Gakip Çağ ise ”Tarih varlığı evimizdir" diyerek başladığı konuşmasında İzmit’in farklı dönemlerde farklı vakıalarla önem kazandığını söyledi. 3 Haçlı seferinde de İzmit’in geçiş güzerhahı olarak büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Çağ, "Haçlı seferlerinde büyük acılar yaşanmıştır’’ dedi.
Oturum sonunda da Prof. Dr. Altan Çetin, “Bölge kadim bir yol kültürüne sahiptir. Ticari yol açısından da çok önemli bir yoldur. Aynı zamanda binekleri için de zengindir" şeklinde konuştu. Oturum soru cevap ile sona erdi.
İkinci oturuma Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Akyıldız başkanlık etti. Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. İsa Kalaycı XIX. yüzyılın ikinci yarısında Kocaeli’ye yapılan Çerkez göçlerini anlattı. Rus zulmünden kaçan Çerkezlerin Osmanlı İmparatorluğu’na sığındığını söyleyen Kalaycı, “Kocaeli, İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısı konumunda. Kocaeli, XIX yüzyılın 2.yarısında kitlesel göç hareketlerine sahne olmuştur. Kocaeli aynı zamanda geçici iskan, daimi iskan ve transit bölge olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu, Çerkezlerin her türlü ihtiyacını gidermiştir” şeklinde ifade etti.
Bir diğer konuşmacı olan Kocaeli Üniversitesi’nden Oğuz Polatel de Boşnakların Karamürsel ilçesine olan göçü ve kurulan yeni hayatları anlattı. Polatel, Karamürsel’de sadece Boşnaklar tarafından kurulan Hayriye, Oluklu ve Karapınar gibi köylerin olduğunu ifade etti. Oturum başkanı Prof. Dr. Ali Akyıldız oturum sonunda göçler esnasında büyük trajediler yaşandığına dikkat çekti. Sabah oturumu sonrasında konuşmacılara sertifika verildi.