IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2015 11:52
7. KOCAELİ KİTAP FUARI 6. GÜNÜNDE YİNE ÖNEMLİ KALEMLERİ KOCAELİLİLERLE BULUŞTURDU.
7. Kocaeli Kitap Fuarı 6. gününde yine önemli kalemleri Kocaelililerle buluşturdu.
7. Kocaeli Kitap Fuarı altıncı gününde yine önemli yazar ile alanında uzman kişileri Kocaelililerle buluşturdu. Kitap Fuarı perşembe günü düzenlenen söyleşilerde Düşün Taşın Derneği Başkanı Selim Çavuş, İrem Uşar, Necati Demirci, Nagihan Can ve Kevser Kaya ile Melek Özlem Sezer’i ağırladı. Lise öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği söyleşide Selim Çavuş, okunan bir cümle ile insan hayatının değişebileceğini kendi hayatından verdiği örneklerle ortaya koydu. Çavuş söyleşisine öğrencilere, “Bir kelime ile dünyanız değişebilir mi?” sorusunu yönelterek başladı. Kendi hayatının bir gazete kupüründe gördüğü ilanla başka bir boyuta taşındığını anlatan Çavuş, “Hayatta karşınıza bir sürü kapı açılır. Bu kapıların yüzüne kapanması ya da ardına kadar açılması da sizlerin elinde” dedi. Düşün Taşın Derneği’ni kurma serüveninden bahseden Çavuş, “Üniversite yıllarında eğer insanların daha fazla kitap okumasını sağlayacak bir sivil toplum kuruluşu kurarsak, hem kendi hayatımızı hem de en az bir kişinin hayatını değiştirebiliriz diye düşündük. Çünkü kitap okumak bir hayatı o da başkalarının hayatını kurtarır” şeklinde konuştu.
Bir diğer konuşmacı ise İrem Uşar oldu. İlk kitabını yetişkinler için yazdığını söyleyen Uşar, “Daha sonra çocuklar için kitaplar yazmaya başladım. Çocuklar için yazmak çok eğlenceli. Çocuklara hayatın dalgalı olduğunu, inişlerin çıkışların olabileceğini anlatmaya çalışıyorum. Çocuklar anı yaşıyorlar. Gerçekleri bilerek umutlarını kaybetmeden yaşamalarını öğütlüyorum. Farklılıklarınızdan korkmayın. Sadece kendimize benzeyen insanlarla yaşamak bize hiçbir şey katmaz. Yeni olan her şey yaratıcılığı arttırır. Hayatta anahtar kelime meraktır” dedi.
Akçakoca Konferans Salonu’nda ebeler Emel Özdemir, Kevser Karakaya ve Nagihan Can ebelerin yaşadığı sorunları ve çözüm yolları hakkında konuştu. Doğal doğumdan artık vazgeçildiğini herkesin sezeryana yöneldiğini ifade eden konuşmacılar, “Sezeryan aslında bir doğum şekli değil bir ameliyattır. Anne vücudu gebeliğe ve doğuma uygun şeklide yaratılmıştır” dedi. Ebeler ayrıca köylerde yaşadıkları vakaları da anlattı. Nagihan Can da Ebeler Derneği faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Karamürsel Alp Konferans Salonu’nda kitapseverlerle bir araya gelen Necati Demirci ise, ‘’Ye, iç, yat konulu’’ söyleşisinde olumsuz düşünmenin insan üzerindeki etkilerine değindi. Düşüncelerimize engel koymada ustalaştığımızı belirten Demirci, “Bir insana yapamazsın dendiğinde o kişi nasıl yapılamayacağının yollarını öğrenir” dedi.
Yazar Melek Özlem Sezer de “Masallar ve toplumsal cinsiyet” konulu bir söyleşi yaptı. Sezer, “Bana masal anlatma, masal uydurma gibi sözlerle masalı küçümsediğimiz için daha güçlü olmuştur. Masallarda genetik hafıza ve bilinçaltı simgeler kullanır. Masalda yer ve zaman belirsizliği vardır. Bu nedenle en ağır yasakların olduğu dönemlerde yazarlar masal anlatmayı tercih etmişleridir” dedi. Sezer masallardan örnekler de verdi.