Güncelleme Tarihi:
KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - Kıbrıs Barış Harekatı'nın Ege safhasında "karakol gemi" olarak görev yapan Gölcük Belediyesi Yarhisar Müze Gemisi'nin ziyaretçi sayısı, 190 bin kişiyle ilçenin nüfusunu geçti.
ABD'de 1964'te inşa edildikten sonra aynı yılın sonunda Türk donanmasına katılan Yarhisar'ın, "keşif-karakol" gemisi olarak yaptığı görevi 2004'te son buldu.
Kıbrıs Barış Harekatı'nın Ege safhasında görev yapan "karakol gemi", Gölcük-Kavaklı sahilinde 2006'nın ekim ayında karaya yerleştirilerek, müze olarak hizmet vermeye başladı.
Gölcük Belediyesi Yarhisar Müze Gemisi, yerli ve yabancı turistler ile gemiciliğe meraklı vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
Burası aynı zamanda "Türkiye'nin karaya yerleştirilmiş ikinci su üstü savaş gemi müzesi" durumunda bulunuyor.
Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin ilçe için yeni bir başlangıç olduğunu belirtti.
Asrın felaketi sonrasındaki manzaranın herkesin aklında yer ettiğini anlatan Ellibeş, Gölcük'ün deprem sonrasında her anlamda "yerle bir olduğunu" söyledi.
Yaptıkları çalışmayla ilçeyi yeniden ayağa kaldırdıklarını dile getiren Ellibeş, Gölcük'ün depremin enkazından "filiz gibi doğduğunu" vurguladı.
Yeniden yapılanma süresince halkla bütünleştiklerini ve yeniden yaşama sarıldıklarını ifade eden Ellibeş, "Şehit olan 6 bin civarındaki insanımızı rahmetle anıyoruz. Bugün itibarıyla günlük yaşamın aksamadan sürdüğü, hayati önem arz eden ciddi eksikliğin kalmadığı bir Gölcük oluştu" şeklinde konuştu.
- "Gerçek bir savaş gemisindeki yaşam merak ediliyor"
Gölcük'ün donanma kenti olarak bilindiğine işaret eden Ellibeş, bununla ilgili objeleri de çeşitli yerlere koymayı amaçladıklarını bildirdi.
Yarhisar'ın da bu kapsamda müzeleştirildiğini belirten Ellibeş, şunları kaydetti:
"Gemiyi önce müze olarak düşünmüyorduk. Donanma Komutanlığımızdan gemi talep ettik. Karayolu kenarına koymayı hedefliyorduk. Süreç olumlu gelişti, yeni pasif göreve alınan Yarhisar Gemisi'ne talip olduk. Gemi askeri tersanede 3 parçaya bölündü. Orijinal gemi deniz yoluyla buraya getirilerek, karaya monte edildi. Müze özelliği katma adına içinde çeşitli fonksiyonlar icra edildi. Müze gemi olarak neredeyse 10. yılını tamamlıyoruz. Yaklaşık 10 yılda müze gemimizi 190 bin insanın gezdiğini mutluluk içinde tespit ettik."
Ellibeş, müze geminin ziyaretçi sayısının, 153 bin olan Gölcük nüfusunu aştığını söyledi.
Ziyaretçilerin buraya taşımalı sistemlerle getirilmediğini anlatan Ellibeş, "Yerli ve yabancı turistler geliyor. Nihayetinde bir savaş gemisi, herkes içindeki yaşamı merak ediyor. Bir savaş gemisini denizdeyken bu kadar geniş kapsamlı gezemezsiniz. Bu nedenle insanlar merakla gelip gemiyi inceliyor" ifadelerini kullandı.