IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2015 10:20
KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN YAPTIRILAN SEKA KAĞIT MÜZESİ’NDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Seka Kağıt Müzesi’nde çalışmalar devam ediyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Seka Kağıt Fabrikası’nın restore edilmesiyle kurulan Seka Kağıt Müzesi’nde çalışmalar devam ediyor. İnşaat çalışmalarının bittiği Kağıt Müzesi’nde sergileme yapılacak objeler için taşıyıcı pano ve vitrin yerleri kuruluyor.
Kocaeli Bilim Merkezi ve Seka Kağıt Müzesi’nin içinde yer aldığı Seka Kağıt Fabrikası restorasyon projesinin ilk etabı olan Kocaeli Bilim Merkezi geçtiğimiz ay açıldı. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Müzeler Şube Müdürlüğü’ne bağlı olan Seka Kağıt Müzesi’nde de restorasyon çalışmaları tamamlanmış olup, sergilenecek objeler için pano ve vitrin yerleri yapılıyor. Çalışmalar tamamlandığında müzede sergilenecek objelerin yerleşimine başlanacak.
Müzede bugüne kadar kağıt üretim sürecinde kullanılan makine ve ekipmanların yanı sıra envanteri yapılan 10 bin fotoğraf ve belge, bin obje, Roma Dönemi sikkeleri, 50 sözlü tarih videosu, SEKA tarihine ait belgesel video, kağıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor. Müze koleksiyon ve arşivi, devam eden bağışlarla giderek genişliyor. Müze, araştırmacıların arşiv ve koleksiyona erişimini online sağlayacak.
19 salonda tamamlanacak olan Seka Kağıt Müzesi’nde ziyaretçiler, farklı hikayeleri paralel olarak takip ediyor olacak. Cumhuriyet’in sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, İzmit’ten tüm Türkiye’ye yayılan ve müzeye dönüşen hayat hikayesini, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın şimdiye kadar hiçbir yerde gösterilmeyen video görüntüleri eşliğinde izliyor olacağız.
Müzenin Seka’lılık ruhunu günümüze taşıyan bölümünde, birlik beraberlik kavramının özdeşleştiği, modern bir yaşam kültürünü yerleştiren SEKA’da çalışanların
yemek yediği tabaklar, kahve içtiği fincanlar bulunmakta. Sekasporlu sporcuların dünya, Avrupa şampiyonaları ve olimpiyatlarda kazandıkları altın madalyalar, yazları güneşin batışını izledikleri SEKA Kampı’nda nasıl vakit geçirdikleri, hem o dönemden hatıra kalan objelerle hem de çalışanlarının anılarını anlattıkları sözlü tarih çalışmalarıyla ziyaretçilere aktarılacak.