Güncelleme Tarihi:
Çağla DAŞCI- Alişan KOYUNCU/İZMİT(Kocaeli), (DHA) - KOCAELİ Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü'nü hem okul hem de bölüm birincisi olarak bitiren Ayşenur Dinçel, 2010 yılından itibaren kadro açılmadığını ve bu konuda kadın itfaiyeciler olarak destek beklediklerini söyledi.
Kocaeli Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü öğrencileri bugün Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılan törenle mezun oldu. İtfaiyecilik Bölümü öğrencisi Ayşenur Dinçel hem bölüm, hem de okul birincisi oldu. Ayşenur Dinçel, kadın itfaiyeciler için 2010 yılından beri kadro açılmadığını, erkek itfaiyecilerin kadın itfaiyecilere göre daha avantajlı olduğunu belirterek, "Ben 6 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Kocaeli Atatürk Endüstri Meslek Lisesi İtfaiyecilik Bölümü'nden birincilikle mezun oldum. Şu anda da Kocaeli Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü'nü de hem okul birincisi hem de bölüm birincisi olarak bitiriyorum. Bu mesleği çok seviyorum ve 6 yıldır bu mesleğe adadım kendimi. Kadın itfaiyeciler olarak destek bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan ve eşi Emine Erdoğan'dan bu konuda bir kadın olarak destek bekliyoruz. 2010 yılından beri alım yapılmıyor neredeyse ve bu konuda çok muzdaripiz. Özel sektöre başvurduğumuz zaman erkekler daha avantajlı bizlere göre. Biz biraz daha geride kalıyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz. Kadın itfaiyeciler için kadro açılmasını istiyoruz. Birçok itfaiyecilik okulu mezunu arkadaşım var. Onlar da aynı dertten yana muzdaripler. Biz kadın itfaiyeciler olarak destek bekliyoruz" dedi.
Kocaeli Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü Müdür Yardımcısı Mehmet Hanifi Ateş devlet kurumu olarak kadın itfaiyeci alan tek kurumun havaalanları olduğunu ifade ederek, "Son yıllarda itfaiyeci alımlarıyla ilgili sıkıntılar var. Belediyeler artık hizmet alımı altında böyle bir yöntemle itfaiyeci almaya başladılar. Dolayısıyla hiçbir itfaiyecimiz artık devlet memuru olamıyor. Şu anda devlet memuru olarak alan bir tek kurum var o da devlet havaalanları. Yani havaalanı itfaiyesi olarak alıyorlar. Düne kadar orada da kadın itfaiyeci alınmıyordu. Fakat bayan öğrencilerimiz mahkemeye verdiler ve mahkemeyi kazandılar. Orada 24 yaş sınırı vardı. O da mahkeme kararıyla kaldırıldı. Şu anda mezun olan bayan öğrencilerimiz rahatlıkla oraya müracaat edebilirler. Ama KPSS'den biraz yüksek puan almaları gerekiyor. Bir de Türkiye'nin birçok yerine havaalanları açılmaya başladığı için iş anlamında daha çok kaynak bulabiliyorlar" diye konuştu.
KPSS'de de kadro açılmadığı için tercih yapamadıklarını belirten Kocaeli Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü öğrencisi Sevde Çalık ise şöyle konuştu:
"Biz KPSS ortaöğretimden de sınava girdik, ancak kadro açılmadı ve biz tercih yapamadık, atanamadık. Üniversitesini okuyoruz. Atanabilmek için bu yolda da şansımızı denemek istiyoruz ama yine kadro açılmıyor. Özel sektörde erkekler daha şanslı olduğu için onlarda alım daha yüksek. Biz de bu konuda destek istiyoruz"
FOTOĞRAFLI