İSU Genel Müdürü İlhan Bayram: Barajdaki su elektrik elde etmek için boşaltıldı

Güncelleme Tarihi:

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram: Barajdaki su elektrik elde etmek için boşaltıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2016 17:19

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram: Barajdaki su elektrik elde etmek için boşaltıldı

Haberin Devamı

Ergün AYAZ/İZMİT(Kocaeli), (DHA) - KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet'in Namazgah Barajı'nın zemininden insan sağlığına zarar verecek düzeyde manganez karışması nedeniyle içilemez duruma gelen suyunun boşaltıldığını öne sürmesi üzerine yaptığı açıklamada, "HES'den dolayı elektrik elde etmek için o su boşaltıldı. Kandıra'da içtiği sudan dolayı kimseye birşey olmadı. Manganez söz konusu değildir" dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ve 2 yıl önce hizmete giren 25 milyon metreküp su kapasiteli Namazgah Barajı'nda su seviyesi yüzde 1'in altına düşerken, 18 bin metreküp su kaldı. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Namazgah Barajı'nın zemininden insan sağlığı için zararlı olan mangan karıştığı ve kasıtlı olarak barajın boşaltılmış olabileceği iddia etmesi üzerine İSU Genel Müdürü İlhan Bayram içme suyunun tüm kontrollerinin yapıldığı merkezde açıklama yaptı.
Kocaeli'nin Türkiye'nin musluğundan su içilebilen ender şehirlerinden birisi olduğunu söyleyen İlhan Bayram, "Harita bakımından Türkiye'deki en kaliteli şebeke sularından birini içiyor kentimiz. Biz şehrin her yerine verdiğimiz suyun arkasındayız. Her damla su İSU güvencesi altında verilmekte. Abonelerimiz gönül rahatlığıyla musluktan suyu içmeye devam etsinler. Depoların anlık olarak izlendiği bir merkezdeyiz. Suyun kalitesini biz anlık izliyoruz bulunduğumuz merkezden. Sürekli sudan numune alıyoruz. Depolardan çeşmelerden ayda 700 değişik noktadan alınan numune üzerinden çok detaylı laboratuvarlarda inceleme yapılıyor. Buna dayanarak vatandaşlarımıza suyumuzu gönül rahatlığıyla tüketmeye devam edin diyoruz" dedi.
Bayram, barajın Kandıra bölgesinin içme suyunu karşıladığını belirterek, "Şu ana kadar Kandıra'da bu suyu içen kimseye birşey olmadı. Etüdünde, zemin araştırmada eksiklikler yapıldığı ve barajın hızlı yapıldığı iddia edilmiş. Bu barajın projesi, zemin etüdü, Türkiye'de önemli baraj projesi yapan firmalardan birine yaptırdık. Proje etap etap hem İSU, hem de DSİ onayladı. Barajı 2 yılda tamamladık. Yaparken geç kalındı, yapamadılar, edemediler şeklinde söyleniyordu. Baraj kaliteli barajdır. Hem inşaatı ekonomik olmuştur, hem de baraj proje bakımından güzel bir projedir. Şimdi de hızlı yapıldığı söyleniyor. Kandıra'da içtiği sudan dolayı kimseye birşey olmadı. Manganez söz konusu değildir. Buradan verdiğimiz su Dudutepe arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra Kandıra bölgesine veriliyor. Her barajın dibine bakarsanız, 3-4 metre seviyesinde değişik miktarlardaki kimyasal maddelerin fazla olduğunu görürsünüz. Mangan kömür madeni üzerinde olması lazım, böyle bir hadise bizim barajımızda yok. Suyun içerisindeki ağaç köklerinin çürümesinden dolayı, ağaç yaprakların bozuşmasından, yağmur sularından da mangan bir miktar getirebilir göl alanında. Bunlar olabilir. Bizim barajımızda limitin üzerinde değildir" diye konuştu.
ZEHİRLİ SU VERİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL
Asıl işlerinin kaliteli su üretmek olduğunu ifade eden Bayram, "Kandıra'nın yılda kullanacağı 3 milyon metreküptür. Geri kalan suyu bekletip ne yapacağız. Buradan elektrik üretip kurumlara para kazandırdık. Ancak buradan alınan su arıtma tesisine gidiyor. Arıtıldıktan sonra depolara veriliyor. Vatandaşa kirli su, zehirli su verilmesi söz konusu değil. Sağlık açısından birşey olsa Sağlık Bakanlığı zaten müdahale eder. Bizim arıtma tesisimizde mangan oluşsa bile klorla, aktif karbonla bertaraf edilebilir ve bunlar yapılabiliyor. Barajın dibine kadar su indirilmiştir. Yağışlar başladı yeni su alacağız fazla suyla da elektrik üreteceğiz. İsteseydi sayın vekilimize istediği bilgiyi verirdik. Burası kamu kuruluşu kim ne isterse o bilgiye ulaşır. HES'den dolayı elektrik elde etmek için o su boşaltıldı. Barajda 20 milyon metreküp su olsaydı yazık olmaz mıydı?"

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!