Güncelleme Tarihi:
Mesut IŞIK-Büşra KAYA/DİLOVASI(Kocaeli), (DHA) - KOCAELİ'nin Dilovası ilçesinde bulunan VI. İMES Organize Sanayi Bölgesi'nde İleri Uygulamalı Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi kurulacak. Merkez sayesinde sanayinin ara eleman sorununa çözüm bulunacak.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile İMES Organize Sanayi Bölgesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğinde kurulacak olan İleri Uygulamalı Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi, 2019 yılında faaliyete geçecek. Maksimum 6 aylık eğitim süresi ile ara eleman yetiştirecek merkez aynı zamanda bölgedeki diğer 5 organize sanayi bölgesine de hizmet verecek bir Ar-Ge merkezi işlevi görecek. İMES OSB Başkanı İrfan Küçükay, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Muhammed Aslan, Dilovası Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, Dilovası Belediye Başkan Yardımcısı Edip Bingöl, KOSGEB Müdürü İbrahim Ustaömer, KOSGEB Kocaeli Müdürü Hakan Demirci, MARKA Koordinatörü Hüseyin Ünsal, İMES OSB Müdürü Musa Turan, Gebze Ticaret Odası yetkilileri, akademisyenler, bölgede bulunan organize sanayi bölgesi başkan ve bölge müdürleri, ve sanayiciler toplantıda bir araya geldi.
12,5 MİLYONA MAL OLACAK
İMES OSB Başkanı İrfan Küçükay, firmaların rekabet güçlerini artırabilmek için nitelikli üretimin şart olduğunu belirterek, nitelikli üretim için de nitelikli ara eleman yetiştirmenin önemine vurgu yaptı. İrfan Küçükay günümüzde verilen eğitim sistemiyle meslek liseleri, mesleki yüksek okullar ve hatta üniversite mezunlarının sanayideki iş kollarında yeterli olmadıklarını belirterek, "Eğitim sistemimizde çarpıklıklar var. Meslek okullarını bitirenlerin büyük çoğunluğu kendi işini yapmıyor. Biz bu sorunu gidermek amacıyla mükemmeliyet merkezi kurmaya karar verdik. Kuruluş aşamasında destek aldığımız Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) bize bir program açtı ve tüm kapsamlı bilgilerimizi oraya aktardı. Projeyi Kalkınma Bakanlığı'nın desteği ille hazırladığımız için fizibilite raporumuzu da bakanlığının kuruluşuna yaptırdık. Daha sonra da gerekçelendirme raporu hazırlanacak. Projenin nihai onayı sene sonunu bulacaktır. Merkez ise 2019'da faaliyete geçecek. Binayı biz yapacağız, bunun dışında makine ekipmanlarıyla, ölçüm aletleri, test cihazları ve yazılımlar MARKA tarafın hibe yoluyla karşılanacak ve toplam maliyet 12,5 milyon TL olacaktır" dedi.
3 BİN TL MAAŞ
Merkezden mezun olanların fabrikalarda 3 bin TL ile işe başlamasını hedeflediklerini söyleyen Küçükay, İMES'te en çok ihtiyaç duyulan ara elemanın CNC operatörü olduğunu, işin ustalarını aradıklarını bildirdi. Merkezin aynı zamanda diğer OSB'lere de hizmet verebilecek güçte bir Ar-Ge merkezi olacağını ifade etti. Türkiye’de hiçbir OSB'de örneği olmayan bir envanter çalışması yaptıklarını belirten Küçükay, firmaların istihdam, ihracat, üretim, ciro geleceğe yönelik hedeflerini detaylı olarak raporladıklarını söyledi.
İMES OSB'de şu anda 165 firmanın faaliyette olup, bu firmalarda 8 bin 89 kişinin istihdam edildiği bilgisini veren Küçükay, ortalama 3 milyar TL katma değer üretildiğini, firmaların yüzde 68'nin ihracat yaptığını, ortalama ihracatın 300 milyon dolar civarında olduğunu belirtti. İMES OSB'de bulunan firmaların KOBİ ölçeğinde firmalar olmasına rağmen teknolojik ürün üretebilen firmalar olduğunu ifade eden Küçükay, firmaların proje yapmalarına da destek olduklarını belirterek, şöyle konuştu:
"KOSGEB bize özel diyebileceğim teknolojik yatırım desteği ve stratejik ürün desteği olmak üzere 5 milyon TL bütçeli iki destek programı açıkladı. Firmaların üretimlerine destek vermek amacıyla danışmanlık hizmeti de sağlıyoruz."
Küçükay grafiklerle projenin tanıtımını yaparken, çeşitli meslek gruplarından ve kuruluşlardan toplantıya katılanlar fikirlerini sundu. Dilovası Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, projenin gerçekleşmesiyle bölgedeki OSB'lerde nitelikli iş gücünün büyük ölçüde karşılanacağını belirtti.