Güncelleme Tarihi:
KOCAELİ (AA) - Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar, Hocalı katliamının 24. yılına ilişkin, "Ermenistan'ın aklı başında olan vatandaşları kine ve nefrete ortak olmamaya çalışıyor ancak Ermeni politikacıları ile diasporası, yabancı devletlerin hegemonyasında olduğu için iradeleri kendi ellerinde değil" dedi.
Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada,1992 yılında Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Rusların desteğiyle Ermenilerce işgal edildiğini, Hocalı'da tarihi, kültürel, turistik yerlerin ve camilerin yakılıp yıkıldığını söyledi.
Yer altı zenginliği olan Azerbaycan'ın, Rusya'nın devamlı ilgi alanına girdiğini, ülkeyi zapturapt altına almak için her türlü yolun denendiğini anlatan Dündar "Azerbaycan, Rusya'nın hegemonyasına girmemek için bütün gücüyle direnmiştir. Rus politikasına göre, karşı gelen Azebaycan'ın mutlaka cezalandırması gerekiyordu. Bunun için de birinci derecede devamlı destek verdiği Ermenistan'la işbirliği yaparak, Azerbaycan'daki özgürlüğü, bağımsızlığı yok etmek için bir takım hareketlere giriştiler. Bunlardan biri de Hocalı katliamıdır" diye konuştu.
Ermeni ve Rus kuvvetlerinin 1992'de Azerbaycan'ın Karabağ üzerinde stratejik öneme sahip Hocalı kasabasına 10 saati aşkın top atışı yaptıklarını anımsatan Dündar, sivil halkın soykırıma maruz kaldığını, 613 insanın katledildiğini dile getirdi.
Dündar, batının bu soykırım karşısında her zaman çifte standart uyguladığını belirterek uluslararası toplantılarda, Karabağ'ın Azerbaycan toprağı dolduğunun kabul edildiğini ancak bunun sadece sözde kaldığını, eylemde hiçbir adımın atılmadığını dile getirdi.
-"Ermeniler tarihin her döneminde kullanıldı"
Ermenistan'ı, başta Rusya ve Fransa olmak üzere bir çok ülkenin tarihin her döneminde kendi politikaları ve çıkarları doğrultusunda kullandığına işaret eden Dündar, şöyle devam etti:
"Ermenistan'ın aklı başında olan vatandaşları kine ve nefrete ortak olmamaya çalışıyor ancak Ermeni politikacıları ile diasporası, yabancı devletlerin hegemonyasında olduğu için iradeleri kendi ellerinde değil. Ermenistan, bu düşmanlığı gündemde tutmak, körüklemek adına bir takım akla mantığa aykırı olarak geçmişine ve geleceğine zarar verecek bir takım hareketler içindedir. Resmi rakamlar 100 bin dese de bazı araştırmacılara göre yaklaşık 350 bin Ermeni vatandaşı, özellikle Gürcistan üzerinden gelerek İstanbul'da kaçak çalışmaktadır. Burada hem karınlarını doyuruyorlar hemde kazandıkları paraları da Ermenistan'daki ailelerine gönderiyorlar. Bu nasıl düşmanlık. Ermenistan'da bir Azerbaycan Türkü bulmak mümkün değildir ama Azerbaycan'daki çok sayıda Ermeni vatandaşı evlenmiş, iş güç sahibi olmuştur. Kimse de onlara zarar vermiyor, dokunmuyor."
- "Barış, Ermenistan'a huzur ve refah getirir"
Dündar, Ermenistan'ın işgal ettiği toprakları iade etmesi durumunda Azerbaycan ve Türkiye'deki kapıların da onlara açılabileceğine işaret ederek, "Ermenistan vatandaşları dostluğun ve bu barışın onlara refah getireceğini görmeli. Ermenistan'ın tarihi düşmanlığı ile kazanacağı bir şey yok aksine kaybedeceği çok şeyi var" değerlendirmesinde bulundu.
Federasyon olarak, ülke genelindeki diğer bütün derneklerle birlikte unutmama, unutturmama adına Azerbaycan'daki Hocalı katliamını anma toplantıları yaptıklarını vurgulayan Dündar, katliamların fotoğraf ve belgelerini, Kocaeli'de kurulan "Soykırım Müzesi"nde de sergilediklerini kaydetti.