Güncelleme Tarihi:
KOCAELİ (AA) - TAHİR TURAN EROĞLU - KADİR YILDIZ - Yüksekokul eğitimi sırasında derste öğrendiklerinden etkilenen iki sınıf arkadaşı, evlerinin kömürlüğünde solucan gübresi üretimine başlayarak, 5 bin metrekarelik tesis kurdu.
Girişimci Özgür Bingöl (25), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli Üniversitesi Arslanbey Meslek Yüksekokulu Seracılık Bölümü mezunu olduğunu belirterek, okulda Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddin Bobat'ın derste solucan gübresiyle ilgili sunumuyla ilk kez solucan gübresi hakkında bilgi sahibi olduklarını söyledi.
Sınıf arkadaşı Emre Yıldırım ile solucan gübresi işine girmeye karar verdiklerini ve detaylı araştırma yaptıklarını ifade eden Bingöl, Türkiye'de bu alanda birkaç firma bulunduğunu, aynı işi kendilerinin de yapabileceğine inandıklarını dile getirdi.
Mezun olmadan önce solucan satın aldıklarını aktaran Bingöl, öncelikle ortağı Yıldırım'ın evlerindeki kömürlüğe koydukları sandıkta üretime başladıklarını kaydetti.
Bingöl, şöyle konuştu:
''Yaklaşık 2 yıl önce 10 metrekarelik kömürlükte üretime başladık. Tabii insanlar ilk başta olumlu bakmıyorlardı, 'solucan ne ki gübresi ne olsun' diye düşünüyorlardı. Yurt dışında solucanlar çok kıymetli, canlı hayvanların geçişinin yasak olması nedeniyle ülkemize geç gelmiş. Ülkemizde de son yıllarda kıymeti bilinmeye başladı. Önceleri internetten solucan satışı yapıyorduk. Gübre elde etmeye başlayınca satışına da başladık. Daha sonra yerin yeterli olmadığını düşünerek tesisleşme kararı aldık. İzmit'e bağlı Kısalar köyünde arsa satın aldık ve tesisimizi kurmaya başladık. Kırmızı Kaliforniya solucanlarından Eisenija Foetida cinsi solucanlarla organik gübre üretiyoruz.
Tesislerimizde sıvı ve katı solucan gübresi elde ediyoruz. 60 bin solucanla gübre üretimine başladık, şu an 5 milyona yakın solucanımız var. Ocaktan itibaren aylık 10 ton gübre üretimini hedefliyoruz.''
Solucan gübresinin en önemli özelliğinin ''toprağı yakmaması'' olduğuna işaret eden Bingöl, ''Normal gübreye göre yüzde 40 ile yüzde 60 fazla verim elde ediliyor. Bunun dışında lezzet, aroma arttırıcı özelliği var. Diğer gübrelere göre de daha ekonomik, dönüme 1 ya da 2 litre solucan gübresi kullanılıyor. Bu sayede işçilik de azalıyor'' diye konuştu.
Bingöl, solucan gübresinin Diyarbakır karpuzu üretiminde kullanıldığını, geçen yıl 49 kilograma kadar büyüyen ürünün, solucan gübresiyle bu yıl 69 kilograma ulaştığını sözlerine ekledi.