Güncelleme Tarihi:
KOCAELİ (AA) - TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Denizaltı Taktik Simülatörü'ne ilişkin, "Bir yazılım projesi ama bir cüsse kazansaydı, materyalize olsaydı, gerçekten bir Altay tankı, bir Göktürk projesi gibi bir cisim kazanırdı" dedi.
Denizaltı Eğitim Merkezi Komutanlığı için TÜBİTAK tarafından üretilen Denizaltı Taktik Simülatörü (DATAS) ile Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı için geliştirilen Köprüüstü Simülatörü’nün (KUSİM) açılış töreni, Mili Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Gölcük Deniz Ana Üssündeki Taktik Geliştirme Doktrin ve Analiz Merkezi Komutanlığı'nın (TADAMERKOM) Preveze Deniz Salonu'nda gerçekleştirilen Denizaltı Taktik Simülatörü (DATAS) ve Köprüüstü Simülatörü (KUSİM) açılış töreninde konuşan Altunbaşak, TÜBİTAK'ta 500'ün üzerinde proje yürüttüğünü, DATAS Projesi'nin teknik birikim açısından ilk 10'a girecek projelerden biri olduğunu söyledi.
Projenin maliyet açısından bakıldığında belki ilk 100'e bile giremeyeceğine dikkati çeken Altunbaşak, "Stratejik derinliği o kadar fazla ki yapmak istediğimiz şeyi o kadar iyi yapıyor ki Ar-Ge açısından baktığımızda ilk 10'a girebilecek projelerden bir tanesi" ifadesini kullandı.
Altunbaşak, Türkiye'nin Göktürk uydusu, Altay tankı, milli füze gibi gurur duyulacak birçok projesi olduğunu vurgulayarak, "İşte bir böyle projeler var, bir de DATAS gibi yazılım projeleri var. DATAS projesi benim gözümde diğer projelerle yakın kıymettedir. O ligdedir" dedi.
Microsoft'un "Word" programından 20 milyar dolar kazandığını dile getiren Altunbaşak, "DATAS'a bir çerçeveye koymak gerekirse bu çerçeveden bakmak lazım. Bir yazılım projesi ama bir cüsse kazansaydı, materyalize olsaydı gerçekten bir Altay tankı, bir Göktürk projesi gibi bir cisim kazanırdı" değerlendirmesinde bulundu.
- "Bir simülatörden beklenen bütün unsurlara haiz"
TÜBİTAK İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü (İLTAREN) Müdürü Dr. Nedim Alpdemir ise DATAS'ın denizaltı personelinin taktik ve operasyonel eğitim ihtiyaçlarını karşılamasına yönelik olarak geliştirilmiş bir simülatör olduğunu anlattı.
Simülatörün, hücum ve savunma gibi birçok harp oyunlarını içerdiğini dile getiren Alpdemir, şunları söyledi:
"Sistemimiz bir atış kontrol etrafında oluşan sensör simülasyonları, silah simülasyonları, emir ve kontrol yardımcı unsurlarının çok yüksek sadakatte modellenmiş sistemlerden oluşmaktadır. Bunun etrafına deniz, aktif hedefler, pasif hedefler, doğa ve sahile ilişkin yüksek sadakatli modelleri eklediğimizde böyle bir simülatörden beklenen bütün unsurlara haiz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz."
Konuşmaların ardından Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge ve Teknoloji Daire Başkanı Mühendis Albay Hayri Özden'e, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık ise TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak'a plaket verdi.
Program, Bakan Yılmaz ve Bakan Işık ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin DATAS ve KUSİM binalarının açılış kurdelesini kesmesinin ardından sona erdi.
- "Milli" simülatörle eğitilecek
Denizaltı Filosu personelinin planlı eğitimleri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştınma Merkezi'ne (BİLGEM) bağlı İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü (İLTAREN) tarafından üretilen Denizaltı Taktik Simülatörü (DATAS) ile ifa edilecek.
Denizaltı Filosu personeli, simülatörü kullanarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan Gür Sınıfı denizaltıların Savaş Harekat Merkezi'ndeki sistemlerine ilişkin simülatörleri kullanarak, görevli oldukları gemilere gitmeden önce sistemlere alışkanlık kazanacak.
Denizaltı komutanları için de önemli bir eğitim ortamı oluşturan DATAS, komutanların su altı ortamında değişen koşullarda ve tehdit durumlarında nasıl hızlı ve etkin karar alabilecekleri konusunda altyapı sağlıyor.
Yüksek sadakatli ve gerçek zamanlı bir simülatör olan DATAS, denizaltılarımızın etkin kullanımı için gerekli tüm taktik eğitim imkanlarına sahip bulunuyor.
Simülatörde bulunan denizaltı sistemlerine, su altı ortamına ve denizaltıyı çevreleyen hedeflere ilişkin tüm algoritma ve yazılımlar, tamamen milli kaynaklarla ve Ar-Ge'ye dayalı olarak geliştirildi.
DATAS Sistemi ile su altı ortamında oluşan gerçek şartlara benzer taktik durum ve tehdit ortamları yaratılarak sistemlerin taktik ve operasyonel kullanımına yönelik eğitim desteği sağlanabilirken, can ve mal riski nedeniyle gerçekleştirilmesi riskli senaryoları taktik olarak deneme olanağı sunuyor.
- KUSİM
Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı Vendeka firması tarafından geliştirilen KUSİM, yüzde 100 yerli olan ilk köprüüstü simülatörü olma özelliği taşıyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 16 ayrı geminin 3 boyutlu modellemesinin yapıldığı simülatörde, risk almadan personele olağanüstü durumlarda gemi kullanma eğitimi ile gemiye emniyetli ve doğru manevrayı yaptırma eğitimleri verilecek.
TÜBİTAK ve Vendeka firması tarafından geliştirilen yerli simülatörler sayesinde denizaltı ve köprüüstü personelinin eğitim maliyetinin büyük oranda azalması bekleniyor.