Bulgaristan'da Türkçe yayınların aktarıldığı radyo vericilerinin kapatılması

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanda Türkçe yayınların aktarıldığı radyo vericilerinin kapatılması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2015 15:07

- Bal-Türk Genel Başkanı Çolakoğlu: - "Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan’da yaşanan bu hadiselerin ne AB müktesebatıyla ne de insan hakları normlarıyla uyuşur yanı yok. Bunlar aslında bir nevi 'etnik hazımsızlığın' sonuçlarıdır"

Haberin Devamı

KOCAELİ (AA) - Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, Bulgaristan'da Türkçe yayınların aktarıldığı radyo vericilerinin kapatılmasına ilişkin, "Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan’da yaşanan bu hadiselerin ne AB müktesebatıyla ne de insan hakları normlarıyla uyuşur yanı yok. Bunlar aslında bir nevi 'etnik hazımsızlığın' sonuçlarıdır" dedi.

Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yılın ilk günlerinde Bulgaristan'da cami kundaklama girişimi yaşandığını anımsattı.

Bu hadisenin ardından Bulgar Devlet Radyosunun (BNR) günlük üç saat Türkçe yayınının, Yukarı Cuma, Varna, Burgaz, Filibe, Eski Zağra ve Şumnu’daki radyo istasyonlarının, Vidin dışında kapatıldığını belirten Çolakoğlu, "Vidin, Bulgaristan’ın kuzeybatısında yer alan bir vilayettir. Buradan yapılan yayınlar özellikle Bulgaristan’ın güneyi ve diğer uzak bölgelere ulaşmıyor. Tabii ki bu yayınları dinleyen ve Türklerin yoğun yaşadığı Kırcaali bölgesinden çok sayıda şikayet alıyoruz" diye konuştu.

Çolakoğlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Yıllardır Bulgaristan’da yaşanan camilere yönelik saldırılar, Müslüman Türk azınlığın, anayasal hükümlere rağmen, fiiliyatta ayrımcılığa tabi tutulması, Türkçe ana dilinin kullanımı ve eğitimi konusundaki engeller, vakıf taşınmazlarının Müslümanlara iadesi konusundaki olumsuzluklar, Türkçe siyasi propaganda yasağı, devlet televizyonunda 10 dakikalık Türkçe haberlerin kaldırılma teşebbüsleri ve son olarak devlet radyosu BNR’de günde üç saat süren Türkçe programların belli bölgelerde dinlenememesi, birbirinden bağımsız sorunlar değildir. Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan’da yaşanan bu hadiselerin ne AB müktesebatıyla ne de insan hakları normlarıyla uyuşur yanı yok. Bunlar aslında bir nevi 'etnik hazımsızlığın' sonuçlarıdır."

- "Türkiye’nin siyasi desteği de büyük önem taşımaktadır"

Sorunun, toplumun belli kesimindeki "etnik hazımsızlığın" ortadan kaldırılmasıyla çözülebileceğine inandıklarını aktaran Çolakoğlu, bunun için de topluma yön vermede etkili medya, sivil toplum kuruluşları ve siyaset kurumuna önemli sorumluluklar düştüğünü vurguladı.

Haberin Devamı

Bulgaristan’daki Türklerin haklarının uluslararası ve ikili antlaşmalara dayandığına dikkati çeken Çolakoğlu, şunları kaydetti:

"Bulgaristan’da yaşayan Müslüman Türk azınlığın hakları, Bulgaristan Anayasası'nın yanı sıra, 135 yıl öncesinden bu yana, Türkiye’nin içinde bulunduğu ikili, uluslararası ve ülkemizin içinde yer almadığı uluslararası antlaşmalara dayanıyor. Dolayısıyla Türklerin Bulgaristan’da eşit vatandaş olarak yaşama mücadelesinde, Türkiye’nin siyasi desteği de büyük önem taşımaktadır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!