Güncelleme Tarihi:
KOCAELİ (AA) - ŞENGÜL OYMAK - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kocaeli'nin Gebze ilçesinde yapımına devam edilen Bilişim Vadisi'nde istihdam edilmesi planlanan ve bilişim sektörünün ara eleman ihtiyacını büyük ölçekte kapatması beklenen bilişim uzmanlarının eğitimlerine başlandı.
Bilişim Vadisi'nin uzun vadede ihtiyaç duyacağı binlerce bilişim uzmanı eksiğinin karşılanması amacıyla başlatılan "Nitelikli Bilişim Elemanı Yetiştirme Projesi" kapsamında Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Sürekli Eğitim Merkezinde başlayan eğitimlere, ilk etapta 45 kursiyer katılmaya hak kazandı.
GTÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bünyemin Çoşut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gebze’de inşası devam eden Bilişim Vadisi'nde çalışacak nitelikli insan ihtiyacını karşılamak için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile GTÜ, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), Kocaeli Valiliği, Türkiye İş Kurumu ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalandığını anımsattı.
Kursa başvuru yapan 126 kişiden 45'nin kabul edildiğini, öğrencilerin çok ciddi bir eğitimden geçeceğini aktaran Çoşut, "Kursiyerleri bu programa kabul etmeden önce ön eleme sınavı yaptık. Bu bakımdan çalışma gerçekten nitelikli iş gücü yetiştirecek bir proje. Çok sıkı bir program hazırladık. İnsanlar dışarıda böyle bir eğitim alsa, çok ciddi para ve zaman harcaması gerekebilir. Daha önemlisi dışarıda gerçekten işi bilen insanlardan eğitim almak çok mümkün gözükmüyor" dedi.
Çoşut, Bilişim Vadisi faaliyete başlamadan böyle bir projeye start verilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Bakan Fikri Işık'ın bu konuda vizyonunun açık olması ve bölgeye verdiği önemin bir sonucu olarak projenin ortaya çıktığını belirtti.
- "Binlerce bilim uzmanı ihtiyacı var"
Bilişim Vadisi açılmadan sektöre yönelik hazırlıkların tamamlanmasının önemine değinen Çoşut, şunları söyledi:
"Bilişim sektörü, bilgi ve iletişim teknolojileri, gerek ülkenin katma değerli ürün yetiştirilme kabiliyetlerinin artırılması gerekse nitelikli istihdam artırılması açısında çok önem taşımaktadır. Artık dolayısıyla böyle bir çalışmanın ülkenin refah düzeyinin artırılmasına da çok büyük bir hizmet sunacak. Özellikle bölgede açıkta bulunan bilişim sektörüne yönelik ara eleman ihtiyacını büyük ölçekte kapatacak bir çalışma. Bu çalışmanın amaçlarından biri bilgisayar mühendisliği dışındaki bölümlerden mezun olan ve iş bulamayan fakülte mezunları ile aynı zamanda bilişim yönünde kabiliyeti olanların bu konuya kanalize edilerek, bir taraftan işsizliği azaltmak bir taraftan da eleman açığını kapatmaktır."
Çoşut bilişimin artık hayatın her alanında olduğuna işaret ederek, "Bu çalışma üniversite mezunlarının tamamına yönelik. Biz lokasyon olarak 10'dan fazla sanayi organize bölgesinin hemen yanındayız. Binlerce bilim uzmanı ihtiyacı var. Buradan mezun edeceğimiz öğrenciler sadece Bilişim Vadisi'nde değil, OSB'lerdeki firmaların eleman ihtiyacını da karşılayacak" ifadesini kullandı.
- "Teknoloji bu insanlar tasarlayacak"
Kurs eğitmenlerinden Dr. Ahmet Cengizhan Dirican da kursların devamı esnasında kursiyerlerin cep harçlığı, İş Kazası Meslek Hastalığı ve Genel Sağlık Sigortası yanı sıra eğitim ücreti ve temrin malzemelerinin İŞKUR tarafından karşılandığını bildirdi.
Bilgisayar mühendislerinin genelde işsiz kalmadığını dile getiren Dirican, "Ama bu sektörde de ara eleman ihtiyacı var. Yazılımlara adapte olmuş elemanlara ihtiyaç var. Belli bir program dilini en iyi şekilde öğreniyorlar. Artık her şey bilgisayar teknolojisiyle kullanıldığı için çok fazla elemana ihtiyaç var. Bir tarlanız olsa limon yetiştireyim deseniz devlet 'şu siteye gir, kaydını yaptır' der . Kaçamazsınız bu durumdan. Dolayısıyla bu kadar teknolojiyi kim tasarlayacak? Bu tarz insanlar tasarlayacak" değerlendirmesinde bulundu.