16 Ocak Basın Onur Günü

Güncelleme Tarihi:

16 Ocak Basın Onur Günü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2015 13:48

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: - "Bugün Türkiye'nin bölgemize ve İslam dünyasına bir model olarak sunulması çok önemlidir. Bölgemizdeki o 'yurtta sulh, cihanda sulh' anlayışının yerleşmesi açısından Türkiye, çok önemli bir örnek"

Haberin Devamı

KOCAELİ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bugün Türkiye'nin bölgemize ve İslam dünyasına bir model olarak sunulması çok önemlidir. Bölgemizdeki o 'yurtta sulh, cihanda sulh' anlayışının yerleşmesi açısından Türkiye, çok önemli bir örnek" dedi.

Kocaeli Gazeteciler Cemiyetince (KOGACE) Kasr-ı Hümayun'da "16 Ocak Basın Onur Günü" dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Işık, Kocaeli'nin her dönemin önemli yerleşim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Kentin Kurtuluş Savaşı'nın kazanıldığı, yeni devletin yönetim şeklinin belirleneceği dönemde Mustafa Kemal Atatürk ve basın mensuplarına ev sahipliği yaptığını anımsatan Işık, Atatürk'ün gençliğinde Osmanlı subayıyken de cumhuriyet fikrine inandığını anlattı.

"Bunu yakın arkadaşlarıyla milli mücadele öncesinde de konuştuğunu biliyoruz" diyen Işık, "İlk defa ülkenin rotasının, yeni devlet rejiminin cumhuriyet olacağı fikrini açıkça İzmit'te Osmanlı'nın İstanbul dışındaki tek sarayı, Av Köşkü'nde gazetecilerle paylaştı. İzmit'in Kurtuluş Savaşımıza ve kuruluş sürecimize verdiği önemli katkı dolayısıyla Gaziantep, Kahramanmaraş, Erzurum ve Sivas gibi önemli ve seçkin iller arasında İzmit'in anılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

- "Ortak hedef, ileri demokrasiyle cumhuriyetimizi taçlandırmaktır"

Cumhuriyetin hızlı şekilde hayata geçirilerek 29 Ekim 1923'te ilan edildiğini hatırlatan Işık, düşe kalka da olsa çok önemli birikim ve tecrübe kazanıldığını vurguladı.

"Zaman zaman ağır bedeller ödedik" diyen Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zaman zaman millete güvenmeyen ve küçümseyen anlayışla cumhuriyet üzerinde vesayet oluşturulmaya kalkıldı. Allah'a şükürler olsun, her türlü vesayeti cumhuriyet, üzerinden atarak millet egemenliğine dayalı, Atatürk'ün çok güzel şekilde ifade ettiği, 'hakimiyet bila kayd-ü şart milletindir' anlayışı ülkemizde egemen oldu. Bugün Türkiye, cumhuriyetini demokrasiyle taçlandırmış ülke olarak emin adımlarla yoluna devam etmekte. Bu noktada özellikle her birimizin ortak hedefi, ileri demokrasiyle cumhuriyetimizi taçlandırmaktır."

Haberin Devamı

- "Türkiye, bölgesinde demokratik cumhuriyetiyle parlayan yıldız"

Işık, dünyanın içinde bulunduğu süreçte Müslüman ülkenin demokrasiyle idare edilmesi, dinamik yapısıyla diğer ülkelere de örnek olmasının son derece önem taşıdığına dikkati çekerek, bölgede yaşanan sıkıntıların temelinde millet iradesine inanmamanın yattığını kaydetti.

Atatürk, 92 yıl önce cumhuriyet fikrini ilan ettiğinde buna inananların sayısının az olduğunu anımsatan Işık, şöyle konuştu:

"Türkiye, bölgesinde demokratik cumhuriyetiyle parlayan yıldız haline geldi. Elbette sorunlarımız ve aşmamız gereken meselelerimiz var mı, var ama her şeyden önce millet olarak bunları aşacak gücümüz ve irademiz var. Bugün Türkiye'nin bölgemize ve İslam dünyasına bir model olarak sunulması çok önemlidir. Bölgemizdeki o 'yurtta sulh, cihanda sulh' anlayışının yerleşmesi açısından Türkiye çok önemli bir örnek. Türkiye'de hakim olan milli irade bütün bölgede hakim olsun. Her devlet de o devletin halkının iradesiyle seçilen yönetimler olsun. Ne diktatörlük ne de teokratik yapılar olsun. O bölgede halkın hür iradesiyle seçilen yönetimler iş başında olsun. Eğer bölgemize demokrasiyi çok görmeseydi küresel güçler, bugün bölge ateş çemberi ve yangın yeri olmayacaktı. Suriye'de demokrasi, Suriye'ye lüks görülmeseydi, Libya'ya pek çok ülkeye lüks görülmeseydi, bugün belki bölgemizde Gazi'nin her birimize vizyon olan sözü, belki çok daha önce gerçekleşmiş olacaktı.

Haberin Devamı

"Türkiye'nin demokratik cumhuriyet kavramına vereceği katkı, sadece kendi insanının mutluluğu açısından değil, bölgemizin ve dünya açısından da son derece önemlidir" ifadesini kullanan Işık, "Bu noktada her birimizin üzerine düşen önemli görevler var. Demokraside basın 4. kuvvet. Basın-iktidar ilişkilerinin çok daha saydam ve iyi zeminde gelişmesi çok önemli. Basının sorumlu davranması, saydamlığı ve şeffaflığı mutlaka çok önemli. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte çok daha güzel günler göreceğiz. Birlik ve beraberliğimizi bozmadığımız sürece Türkiye Cumhuriyeti, dünyanın yıldız ülkelerinden biri olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da bu güzel güne ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, bütün kazanımların büyük bedel ve emek içerdiğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacak genç nesillerin bu günün anlamını iyi bilmesi gerektiğini ifade eden Güzeloğlu, Kocaeli'nin Türkiye'yi zenginleştiren ve güzelleştiren, ülkeye değer katan büyükşehir olduğunu vurguladı.

Törenin ardından, tarihi Kasr-ı Hümayun binasındaki salonda günün anısına Işık, Güzeloğlu, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol ve Atatürk'e benzerliğiyle tanınan oyuncu Göksal Kaya tarafından sembolik basın toplantısı düzenlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!