'Türkülerin Babası' Neşet Ertaş, memleketi Kırşehir'de anıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkülerin Babası Neşet Ertaş, memleketi Kırşehirde anıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2016 14:12

'Türkülerin Babası' Neşet Ertaş, memleketi Kırşehir'de anıldı

Haberin Devamı

Salih GÜNER/ KIRŞEHİR (DHA) - 'BOZKIRIN Tezenesi' ve 'Türkülerin Babası' olarak nitelendirilen halk ozanı Neşet Ertaş, ölümünün 4'üncü yılında mezarı başında anıldı.
Neşet Ertaş için memleketi Kırşehir’de Valilik ve Belediye tarafından düzenlenen programda ilk olarak Bağbaşı Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı. Anma programına, Vali Necati Şentürk, Belediye Başkan Yardımcıları Veli Şahin, Yaşar Sulu ve Emre Şahinci, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül, Kültür ve Turizm Müdür Vekili Eyüp Temur, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu başta olmak üzere Neşet Ertaş’ın ailesi, sevenleri ve yakınları katıldı. Yaşamını türkülerine, türkülerini yaşamına adadığı belirtilen saz ve söz ustası, 74 yaşında hayata gözlerini yuman Neşet Ertaş'ı anlama ve anlatmaya yönelik bir monografi denemesi olan 'Neşet Ertaş Kitabı'nın yazarı Bayram Bilgi Tokel de anma programında yer aldı. Duaların edildiği anma programında duygu ve düşüncelerini dile getiren Vali Necati Şentürk, şöyle dedi;
"Bugün; ünlü halk ozanı, bu toprakların yetiştirmiş olduğu en büyük halk ozanlarından, halk şairlerinden bir tanesi ve Türk Halk Müziği’ne, Türk düşünce tarihine, tasavvuf tarihine katkıları bulunmuş olan Neşet Ertaş ozanımızın vefatının 4. sene-i devriyesi, onu kabri başında anıyoruz. Bütün akrabaı, dost ve yakınları burada. Onu rahmetle yad ediyoruz. Onu her gün biraz daha fazla özlüyoruz. Çünkü bu dünyanın karışıklığında, bu ülkemizdeki karışıklık içerisinde onun gibi bir gönül dostu, sevgi mimarına mutlaka ihtiyaç var. O bütün hayatı boyunca sevgiden, dostluktan, kardeşlikten yana tavır koydu ve sazı da öyle çaldı. Dünyada eşsiz seslerden biriydi. Hiçbir zaman ayrılıkçı fikirlere taviz vermedi, onların yanında olmadı. Bölücülere hep lanet etti. Bu vatanın has ve halis bir evladı olarak bu dünyadan ayrıldı. Ona çok ihtiyacımız var. İnşallah gelecekte çok anlamlı ve onun hayatına, yaşantısına, onun öğretisine, fikirlerine daha uygun kutlamalar, anmalar temenni ediyoruz. Güzel Sanatlar lisemiz var, Güzel Sanatlar Fakültemiz faaliyeti yakın. Neşet Ertaş’ın buradan Türkiye’ye tanıtılması gerekiyor. Türkülerinin çok iyi tahlil edilmesi gerekiyor. Onun şiirlerindeki her sözün hangi anlama geldiğini ve niçin söylendiğini de çok ciddi bir tefekkürle incelemek gerekiyor. Ondan öğreneceğimiz çok şey var."
Halk müziğinin usta isimlerinden Bayram Bilgi Tokel de, Neşet Ertaş’ın mezarı başındaki ziyaretinde, "Türkülerin hakiki efendisi, Kırşehir’in has evladı, ozanlık geleneğimizin çağımızdaki en büyük temsilcisi Büyük Usta Neşet Ertaş ustayı vefatının 4. yılında anmak için buradayız. Ustaya da Allah’tan rahmet diliyorum" diye konuştu.
Neşet Ertaş için düzenlenen anma programı kapsamında dün Ahi Evran Camii’nde saat 12.15’te mevlit okundu. Ardından Ahi Evran Külliyesi’nde 'Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş' Fotoğraf Sergisi açıldı. Kültür Merkezi'nde 'Kırşehir'in İmgesi Olarak Neşet Ertaş' konferansı sonrasında Cacabey Meydanı’nda bir program gerçekleştirildi. Bu akşam ise Neşet Ertaş’ın anlatıldığı kısa film gösterimi sonrasında Kırşehir Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu mini bir konser vererek, Neşet Ertaş’ı türküleriyle yad edecek.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!