TSO Başkanı Ekicioğlu: “Üreten toplum olmanın onurunu yaşatmalıyız”

Güncelleme Tarihi:

TSO Başkanı Ekicioğlu: “Üreten toplum olmanın onurunu yaşatmalıyız”
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2018 12:32

TSO Başkanı Ekicioğlu: “Üreten toplum olmanın onurunu yaşatmalıyız”

Haberin Devamı

Salih GÜNER/KIRŞEHİR (DHA)-KIRŞEHİR Şeker Fabrikası ile birlikte 14 fabrikanın özelleştirilmesine ilişkin satış ilanının yayınlanması ile birlikte ekonomide “Devletçilik” politikasının önemine dikkat çekilirken, şeker pancarı üretiminin hem sağlık hem de üretimle birlikte istihdam açısından önemi konusunda uyarılarda bulunuluyor.

2011 yılında rafa kaldırılan Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi yeniden gündeme gelirken,  sanayisi olmayan, ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan, ekonomide turizm payının adının geçmediği ilimiz Kırşehir’de üreten bir kurum olarak faaliyetini sürdüren Kırşehir Şeker Fabrikası’nın özelleştirilecek olması birçok kesimin eleştirilerine neden oldu.

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu, ülkemizde şeker pancarı üretiminin artırılmasının gerekliliğine dikkat çekerek, şeker pancarının alternatifinin glikoz olmadığını vurguladı.

Kırşehir Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, birlik ve sendikalar ile ortak bir çalışma yapılmasının önemini vurgulayarak, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın üzerine düşeni yerine getireceğini belirten TSO Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu, şunları kaydetti:

“Bizler, gelişmiş bir ülke olmamız yolunda, ekonomi programımızın yerli ve ulusal hassasiyetlerle kurulmasının önemli olduğunu düşünüyor; özellikle tarım politikamızda üretime öncelik veren, iklimsel ve toprak verimliliğimiz dikkate alınarak, alın terini bu topraklara döken üreticilerimizin çıkarları göz önünde bulundurularak, üretime öncelik verilmesinden geçtiğine inanıyoruz.

“Emeğin en yüce değer olduğuna olan inancımızla, ülkemizde şeker pancarı üretiminin arttırılmasının hem toplumsal sağlığımız açısından, hem de üreten toplum olmanın onurunu yaşamak adına çok önemli bir işlevi olacağını düşünüyoruz.

“Şu konu özellikle bilinmelidir ki; şeker pancarının alternatifi asla glikoz olamaz. Bu konuda bilimsel çalışma yapan insanların da belirttiği üzere, günümüzde sağlığımızı tehdit eden en önemli unsurların başında glikoz gelmektedir. İş böyleyken bizim şeker pancarı üretimini arttırmamız gerekirken yerine glikoz ithal etmemiz mantık dışıdır.

“Şeker Fabrikaları’nın geleceği konusunda Karabük Demir-Çelik Fabrikası’ndaki örneği göz önünde bulundurmalıyız diye düşünüyoruz. Kırşehir Şeker Fabrikası’nın geleceği için de pancar üreticilerinden fabrika işçilerine, ilimiz sanayicisinden tüccarına kadar bu konuda emeği geçen herkesin ortak olduğu bir yapılanma, hem üretimin, hem de istihdamın arttırılmasına ve aynı zamanda emeğin gerçek hakkını bulması adına önemli bir uygulama olacaktır. Bu konuda pancar üreticileri birliği, sendikalar ve ilgili bütün kurumların ortak çalışma yapmasının önemli olduğunu düşünüyor, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konuda üzerimize düşen her türlü çalışmayı yapacağımızı bildiriyoruz.”

Öte yandan Şeker-İş Sendikası tarafından, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait 14 fabrikanın satış yöntemiyle ayrı ayrı özelleştirilmesi kararına karşı Danıştay’da dava açıldı.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde izlenecek yanlış bir yol ya da atılacak hatalı adımın, hem yerli şeker sanayisi, hem de şeker tarımını olumsuz etkileyebileceği belirtilirken, satışın bir “oldubitti” ile yapılması eleştiriliyor.

Resmi Gazete’de yayınlanan ilana göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) yüzde 100 hissesine sahip olduğu Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait 14 fabrika, satış yöntemiyle ayrı ayrı özelleştirilecek.

14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin ihaleler "pazarlık usulü" ile gerçekleştirilecek ve pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla yapılacak "açık artırma" suretiyle sonuçlandırılabilecek.

Son teklifler, Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat şeker fabrikaları için 3 Nisan'a, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu ve Turhal şeker fabrikaları için 11 Nisan'a, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş şeker fabrikaları için ise 18 Nisan'a kadar verebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!