Seyfe Gölü'nu kuruttun davası

Güncelleme Tarihi:

Seyfe Gölünu kuruttun davası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2016 11:54

Seyfe Gölü'nu kuruttun davası

Haberin Devamı

Hüseyin ÖZBALI/MUCUR(Kırşehir), (DHA)- KIRŞEHİR'in Mucur İlçesi sınırları içerisinde bulunan ve geçtiğimiz yıl tamamen kuruyan Seyfe Gölü mahkemelik oldu. Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, 24 saat kuyulardan su çeken belediyeyi mahkemeye verdiklerini belirterek, "Ne yazık ki gözümüz gibi koruyacağımız gölümüzü koruyamadık. Yüksek debide ki kuyulardan çekilen sular tekrar göle verilmeye başlarsa. göl az da olsa canlanır, 200'e yakın türü bulunan göçmen kuşlar da yaşam alanlarına tekrar dönerler" dedi.

Dernek Başkanı Mustafa Yavuz, dünyanın sayılı doğa harikası ve kuş cenneti Seyfe Gölü'nün 1989 yılında Birinci Derece Sit Alanı, 1990 yılında da Tabiat Koruma Alanı ilan edildiğini hatırlattı. 'Seyfe Gölü'nü ne yazık ki koruyamadık' diyen Yavuz, Kırşehir Valiliği'ne ve Mucur Belediyesi'ne gölü besleyen ana damarlar üzerine kurulan kuyulardan 'su çekilmesin' diye 10 yıldır yazılı ve sözlü uyarılarda blunduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Ancak Mucur Belediyesi içme suyu amaçlı göl kenarında açtığı kuyulardan halen su çekmeye devam ediyor. Ne yazık ki bu nedenlerden gözümüz gibi koruyacağımız gölümüzü koruyamadık. Geçtiğimiz yıl köyün içindeki pınarlar da kurudu. 24 haneli Seyfe Köyü içme suyu ihtiyacını kendi imkanları ile derelerden su taşıyarak karşılamaya çalışıyor. Gölün kuruması ile gölden kalkan toz bulutları bitki örtüsüne zarar vermeye başladı. Göl çevresinde bulunan çok sayıda köy, bölgeden kuraklık nedeniyle başka yerleşim alanlarına taşınabilir. Şimdi çözüm olarak Mucur Belediyesi'nin 24 saat su çektiği kuyuların durdurulması için belediyeyi mahkemeye verdik. Yüksek debide ki kuyulardan çekilen sular tekrar göle verilmeye başlarsa göl az da olsa canlanır, 200'e yakın türü bulunan göçmen kuşlarda yaşam alanlarına tekrar dönerler" dedi.

'Bir göl hiç mahkemelik olur mu?' diye soran Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı emekli öğretmen Mustafa Yavuz, "Bizde oluyor. Hem de kimi mahkemeye veriyoruz?, gölü koruması gereken Mucur Belediyesini. Gölü koruması, kollaması, sahiplenmesi gereken kurumu. Bu kurum tam tersini yaparak, tüm yazılı, sözlü uyarılarımıza rağmen gölün kurumasında en büyük etken oluyor. Yıllardır açtığı derin kuyulardan 12 bin nüfuslu Mucur Belediyesi'nin 12 ay, 24 saat su ihtiyacını gidermeye çalışırken, Seyfe Gölü'nü besleyen yeraltı sularını çekerek bölgede yaşayan ve üreme alanı olan göçmen kuşlarının da yaşam alanı olan kuş cennetini de yok etmiştir" dedi.

Mustafa Yavuz, Seyfe Gölü etrafında açılan kuyuların 10 yıl önce yetkili makamlarca iptal edildiğini hatırlatarak, "İlgili ve yetkili birimlerin kararlarına ve uluslararası sözleşmelere rağmen Seyfe Köyü'nde Mucur Belediyesi'ne ait bulunan kuyulara tahsis kararlarının 10 yıl önce iptal edilmesine rağmen davalı Mucur Belediyesi içme suyu adı altında milyonlarca metreküp su çekmeye devam etmektedir. Tamam, su hayattır. Ama bir tarafta insanların su ihtiyacını karşılıyorsun, su çektiğin milyonlarca metrekare alanda da yaşayan kanatlı, kanatsız canlıların yanı sıra bitkilerin yaşamlarını katlediyorsun. Bu nedenle Mucur Belediyesi'ni verilen kararlara uymasını istemek için dava açtık" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!