Kuruyan Seyfe Gölü'nde Bahar Şenliği

Güncelleme Tarihi:

Kuruyan Seyfe Gölünde Bahar Şenliği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2016 16:50

Kuruyan Seyfe Gölü'nde Bahar Şenliği

Haberin Devamı

Hüseyin ÖZBALI/MUCUR(Kırşehir), (DHA)- KIRŞEHİR'in Mucur İlçesi sınırları içerisinde bulunan ve 200'e yakın kuş türünün yaşam ve üreme alanı olan Tabiatı Koruma Alanı'nda Dünya Çevre Günü nedeniyle Bahar Şenliği düzenlendi. Mucurlular Derneği, Seyfe Gölü Ekoloji Derneği ve Seyfe Gölü Koruma Derneği tarafından Dünya Çevre Günü nedeniyle ortaklaşa düzenlenen 'Bahar Şenliği' renkli görüntülere sahne oldu.
Maden Mühendisi Hasan Yavuz, geçtiğimiz yıllarda, Seyfe Köyü'nün hemen yanı başından başlayan kuruyan Seyfe Gölü 3 kilometre içeri çekilmiş durumda olduğunu ve 15 yıldır da can çekiştiğini söyledi. Gölün kurumasının küresel ısınmayla da orantılı olduğunu, ancak insan faktörünün de bulunduğunu belirten Yavuz, "Gölün çevresine su kaynaklarını tepesine açılan derin kuyular da bir neden. 1981 yılında Devlet Su İşleri açtığı kuyulardan Mucur İlçesi'ne su vermeye başladı. Bu su kuyusu yıllar geçtikçe debisi artırılarak bu güne kadar devam ediyor. Bu kuyu Seyfe Gölü'nü besleyen damarların üzerine açılmış. Bu su 30 yıldır çekilmesi ile Seyfe Köyü'nde tüm pınarları kurutmuştur. 2001'den sonra tüm dünyada yaşanan kuraklıkların da etkisi vardır ve yüzey suları çok azalmıştır. Yeraltı sularını kurumlar olsun, sulama amaçlı açılan kuyular olsun ana kaynaklar üzerine kurulmuştur. Bu nedenle göle yeterli su girişi olmayınca göl kuruma riski ile karşı karşıya kalıyor. Seyfe Gölü 15 kilometre uzunluğunda geçirimsiz bir çanak üzerinde oluşan sığ ve suyu tuzlu bir göldür. Yüzey ve pınar suları ile besleniyor. Son yıllarda yağışlar azaldı, gölü besleyen ana arterler üzerinde yüzden fazla açılan kuyulardan sular yeryüzüne çıkmadan çekilip götürülünce haliyle de göl su alamadığı için yaz aylarında haliyle kuruyor. Seyfe Gölü Ramsar Sözleşmesi, Sulak Alanlar ve SİT alanı olmak üzere 3 tane koruma kurulu vardır. Bu rağmen gölün kurtarılmaması için gerekli önlemler alınamadı ve göl çölleşmeye terk edildi" dedi.
Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner ise Dünya Çevre Günü kapsamında Seyfe Gölü Kuş Cennetine dikkat çekmeye çalıştıklarını belirtti. Çetiner, "Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel iletişim içinde bulundukları bir ortamdır. Dünyadaki sınırlı miktardaki doğal ortamlar küresel ısınmanın etkisi ile giderek azalmaya başladı. Alınacak önlemlerle kötü etkenlerin azalacağına ve doğanın korunacağına inanıyorum. Seyfe Gölü de doğal bir ortamdı ve yöremize kattığı değerlerle önemli çevresel etkendi. Bu gölün kurumaması için gerekli çalışmalar var. Bizler de bu çalışmaların hızlı bir şekilde sürdürülmesini ve yanlışlıkların düzeltilmesini istiyoruz. Seyfe'den su alınması durdurulmalıdır. Bölgede uygulanan ÇATAK projesi devam ettirilmeli. Teşvik alanı üç bölüme ayrılarak göle yakın yerlerdeki teşvik oranı artırılmalıdır. Göle yakın yerlerdeki mevcut teşvik görmüyor. Bu konu ile çalışmalar yapılarak Orman ve su İşleri Bakanlığı'na gönderdik. Seyfe Gölühavzasındaki tarım araziler, için daha az su kullanımı sağlayacak ürün çeşidi teşvik edilmeli. Bölgeden çekilen sular durdurulmalı. Bu önlemler bizim için çok önemli" dedi.
Konuşmalardan sonra yöresel sanatçılar halk müziği ziyafeti sunarken, etkinliklere katılanlar, alan içerisinde bulunan tabiat müzesini gezdiler. Bölgede bulunan kuş çeşitlerinin yer aldığı resim sergisini izlediler.
FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!