Güncelleme Tarihi:
Salih GÜNER/KIRŞEHİR, (DHA)- KIRŞEHİR'de tinercilerin uğrak yeri haline gelen ve zaman zaman istenmeyen olayların görüldüğü, kazı çalışmalarıyla hayat bulan Kale’de kazıları nedeniyle 66 yıllık Kale Ortaokulu binasının yıkılmasına ilişkin eleştirilen 2009 yılından bu yana çalışan ekibi üzdü.
Kent merkezindeki Kale’de 2009 yılında başlatılan ve devam eden kazı çalışmaları ile Kırşehir adının dünyaya duyurulması amaçlandı. Kazı çalışmalarını sürdüren ekibin Kırşehir halkının tepkisiyle karşılaşması kazı ekibini üzdü. Kalehöyük’te devam eden kazı çalışmalarının bilinçsizce eleştirilmesine karşılık açıklamalarda bulunarak, Kırşehir kamuoyunun bilgi sahibi olması istediklerini belirten Kalehöyük Kazı heyeti üyesi ve Kent Konseyi Çalışma Grubu üyesi Hüseyin Adıbelli, mevcut alanda bulunan ve höyüğün kayma olasılığı nedeniyle tehlike oluşturan Cumhuriyet döneminde 1951 yılında yapılan Kale Ortaokulu’nun yıkılmasının gerekliliğini anlattı. 1951 yılında yapılan ve tarihi bir yapı olmayan Kale Okulu’nun yapı olarak çürümeye başladığını ve yapının sac eklemelerle korunarak bugüne kadar ayakta tutulduğunu ve bu durumun Kırşehir kamuoyu tarafından bilinmediğini ve araştırılmadığını ifade eden Hüseyin Adıbelli, Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yard.Doç.Dr. Işık Adak Adıbelli başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulguların elde edildiğini ve Kırşehir tarihinin Kırşehir Müzesi'nde sergilenerek, dünyaya tanıtılma imkanına kavuşacağını hatırlattı. Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yard.Doç.Dr. Işık Adak Adıbelli, kazı çalışmalarına ilişkin, şöyle dedi:
"Aslında ilk hedefimiz basamak basamak höyükteki bütün kültür katlarını ortaya çıkarıp, örneğin ilk yerleşim Osmanlı, onun altındaki Selçuklu, onun altında Roma var ve tahrip olmuş, ama onun altında çok güçlü bir Helenistik tabaka var. Onun altından Demir Çağ, Frig, Hitit şeklinde ilerlemek istiyoruz. Bu höyükteki katları böyle aşama aşama göstermek istiyoruz. Hitit ya da büyük bir tapınak olduğunu tahmin ediyoruz. Bunu çıkarabilirsek çok süper olur. Turizm de çok önemli, ama bu höyüğün Kırşehir’e katacağı çok şeyler var. Dünyada eski şehir bu kadar çok az. Kırşehir’in ne kadar eski bir kadim tarihi olduğunu göstermemiz gerekiyor. Marka şehir olacak sonuçta. Kimse buraya çıkmasa bile, gelmeden Japonya’daki, Almanya’daki ya da Amerika’daki insan diyecek ki Kırşehir 5 bin, 6 bin, 7 bin yıllık bir şehir. Bunu höyük söyleyecek. Kırşehir üzerine araştırma yapacaklar mutlaka buraya gelecek. Dünya çapında da Kırşehir’in adını duyuracak önemi var."
Kırşehir'deki Kalehöyük bölgesinde yürütülen kazı çalışmalarında bugüne kadar inilen 11 metre derinlikte, Osmanlı, Selçuklu, Roma, Bizans ve Helenistik döneme ait kalıntılar ortaya çıkarıldı.
FOTOĞRAFLI